kapat
   
25 Mart 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Denizli sanayicilerinin belini büken Çardak Havaalanı ve teşvikli iller

Sabah gazetesinin her ay bir ilimizin yöneticileri ve sanayicileri ile buluşma programı çerçevesinde Yavuz Donat ile birlikte Denizli'deydik. Denizli'yi sadece bir tekstil kenti olarak görmek Denizli'ye haksızlık olur. Denizli tekstil kenti olmanın yanında aynı zamanda kablo üreten, doğal taş, mermer ve mobilya üreten bir kent. Üstelik günden güne büyüyen, ihracat yapan, ancak kullanılabilir bir havaalanı ve ucuz nakliye için demiryolu ihtiyacı olan bir kentimiz.

Merkezi yönetime eleştiri
Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizlililerin gönlünde taht kurmuş bir başkan. Çok çalışkan ve kompleksi olmayan bir başkan. Başbakan Erdoğan ile yakın arkadaşlığı var; tatilleri birlikte yapan Belediye Başkanı olarak bilinir. Mikrofonu aldı ve başladı yetkileri elinde tutmaya devam etmek isteyen merkezi yönetime saydırmaya. "Denizli'nin sorunlarını Denizlili yöneticiler bilir, ancak onlar çözer. Sorunlar da çözüm yolları da belli. Ancak, Ankara'dan birileri biz çözeceğiz diye diretmeye devam ediyor. Oysa onun amacı Denizli'nin sorunlarını çözmek değil, çözer gibi görünüp işi uzatmaktır. Çünkü iş biterse Ankara'da oturanlara gerek kalmaz. Onlar da gerekli olduğunu ortaya koymak için sorunlarımızı tıkamaya devam ediyorlar."
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel de çok dertli. "Biz çalışıyoruz, üretiyoruz, ülkeye döviz kazandırıyoruz. Bizim yüksek maliyetlerle ürettiğimizi, teşvikli il diye adlandırılan iller berbat ediyor. Elbette geri kalmış bölgeler kalkınmalı, onun için hepimiz üzerine düşeni yapmalı. Mesela Tunceli ve benzeri iller yatırıma açık olmalı ve birtakım teşvik verilmeli. Peki, hemen burnumuzun dibinde bulunan bazı illerin de bu sınıfta mütalaa edilip, bedava arazi, vergi ve SSK muafiyeti, ucuz enerji ile ürettiği düşük maliyetlerle nasıl rekabet edebiliriz? Birilerinin haksızlığı görüp, önlem alması gerekir."
Müjdat Keçeci ve Mehmet Yüksel'in hükümete bir başka serzenişleri var.

Havaalanı
kapatılsın
Diyorlar ki, "Denizli Çardak Havaalanı'nı hemen kapasınlar. Biz de bilelim ki havaalanımız yok, hiç olmazsa hesabımızı kitabımızı ona göre yaparız. İzmir üzerinden hem biz, hem de müşterilerimiz gidip gelir. Havaalanı öyle bir yere yapılmış ki, gidiş dönüş iki saat. Bu yetmiyormuş gibi bir gün uçak iner, üç gün inmez. En ufak kötü hava koşullarında bile uçağın inmesi mümkün değil. Müşterilerimiz Denizli üzerinden birkaç tur atar ve inemeden geri döner. Böyle bir havaalanı olacaksa hiç olmasın daha iyi."
Denizlili sanayicilerle konuştum. Çok azimli ve kararlı gördüm. Her firma birer marka olmuş. 'Ev giyimi' diye bir konsept üzerinde markalaşmış Funika, uzay pijamaları üretiminden sonra şimdi de bir uzay üssü kurmuş.
Profesyonel adımlarla markalaşma yolunda önemli mesafe kat eden 'Hamam' markası ile Eke kardeşler başarıdan başarıya koşuyor. Haluk Eke, Paris gibi dünya kentlerinde aranılan bir marka olmanın mutluluğunu anlatıyordu. Sanayicilerle yaptığım sohbette hep şunu söylediler: "Biz Denizli olarak valilerden şanslıyız. Valilerimiz genellikle yatırım konularında bizlere yardımcı oluyor. Hele uzun süre Denizli'de vali olarak bize katkı sağlayan Yusuf Ziya Göksu'yu unutmamız mümkün değil." Denizli, termal oteller olarak turizme de hizmet eden bir kent. Kaldığımız 5 yıldızlı Spa Hotel Colosae Thermal, inanılmaz aktivitelerle turis tlere hizmet veren bir otel.
Denizli iyi yolda. Ancak sorunları var . Havaalanı çözümü konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan destek bekliyor. Yıldırım önümüzdeki hafta Denizli'de olacak. Bakan Yıldırım, havaalanı ve demiryolu projesi üzerinde hazırlıklı olarak giderse iyi olur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yüksek yargı seçimleri mahkemede mi bitecek?   / 23-03-2007
 Mardin, nevruzu sakin geçirdi   / 22-03-2007
 Bankacılık sistemi nereden ve nasıl sinyal alıyor?   / 20-03-2007
 Bütçe açığı ve gelişimi   / 18-03-2007
 Maliye'nin başarısı maliye politikasının ön koşuludur   / 17-03-2007
 Bakan Tüzmen'in intikam operasyonu gerçeklerin üstünü örtemez   / 16-03-2007
 Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan
İsimsiz ve imzasız açıklama
   / 14-03-2007
 Gazete tirajlarının denetiminde rekabet ihlal edilebilir mi?   / 13-03-2007
 DTM Müsteşarı açıklama yerine teyit göndermiş   / 11-03-2007
 İş Bankası'nın yeni Genel Müdürü kim oluyor?   / 10-03-2007
NURAN YILDIZ
'İnsan şişirilmiş tuluma benzer'
"İnsan şişirilmiş...
ŞELALE KADAK
Paul Allen'dan mektup var
Bu yıl, kışın yaz gibi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Denizli sanayicilerinin belini büken Çardak Havaalanı ve...
Ana-kız dedikodu cinayeti kurbanı
Boğazı kesilen anne-kızı, mahalle pidecisinin 17 yaşındaki O.K.'ye...
Bu dans için tam 13 sene bekledi
Mustafa Süzer'in kızı Nazlı 5 yaşından beri sekerek yürüyebiliyordu.
Can evinden vuran acı
Can evinden vuran acı
Diyarbakır'da mayının patlaması sonucu şehit düşen Jandarma Komando...
'Hayır dualı' uğurlama
'Hayır dualı' uğurlama
Türkiye’nin hayırseveri Kadir Has’ın cenazesi; siyasetçiler,...
IMKB
E: 43.409 D:% 0,39
DOLAR
S: 1,385 D:% -0,108
EURO
S: 1,842 D:% -0,460
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu