SABAH - 25/03/2007 - Başbakan Turgut Özal Çankaya'ya nasıl kaçtı?
kapat
   
25 Mart 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbakan Turgut Özal Çankaya'ya nasıl kaçtı?
Köşk böyle 'first lady' görmedi!
Asker niye karışmadı?
Protestolu oylama

Başbakan Turgut Özal Çankaya'ya nasıl kaçtı?


Turgut Özal en önemli hamlelerini yapmıştı. ANAP'ın oyu artık inişteydi. Köşk'e çıkarak hem soluk aldı, hem de muhalefete düşmekten kurtuldu.

Kalp ameliyatı geçirenlerin ömürleri fazla olmuyor. Halen 62 yaşındayım. Ne kadar ömrüm kaldı bilemem. Babam 53 yaşında ölmüştü." Tevekkül ve hüzün yüklü yukarıdaki sözleri Turgut Özal, 5 Ekim 1989'da dönemin Kenan Evren'e söylemişti. 'Kalp ameliyatı' derken, 10 Şubat 1987'de geçirdiği baypas operasyonundan söz ediyordu. Başbakan ile Cumhurbaşkanı haftalık olağan görüşmelerini yapıyorlardı. Konu yeni cumhurbaşkanıydı. İki gün önce Meclis Başkanlığı prosedürü açıklamıştı: 10 ila 19 Ekim günleri arasında Cumhurbaşkanlığı seçimine girmek isteyenler başvurularını yapacak, 20 Ekim'de de ilk tur oylama gerçekleşecekti.

ANAP MI, KÖŞK MÜ?
Dışarıdan bakıldığında Özal sanki biraz kararsızdı: Kendi eliyle kurduğu, bin bir çabayla büyütüp iktidar yaptığı Anavatan Partisi'ni bırakıp, kendisinden önce sadece 7 kişiye nasip olan o makama otursun mu? Yoksa partisinin başında kalarak, Demirellere, Ecevitlere, Erdal İnönülere karşı mücadeleye devam mı etsin? Evet dışarıdan bakıldığında biraz kararsız gibiydi ama iç aleminde Özal çoktan kararını vermişti: 864 rakımlı Çankaya Köşkü'ne çıkacaktı. Bu güçlü arzunun çeşitli dışavurumlarından biri de "Ben muhalefete düşmem" lafıydı. Kamuoyunun onu tanıması 1980'de Demirel'in Başbakanlık Müsteşarı olarak '24 Ocak Kararları'nı hazırlaması ile oldu. 12 Eylül darbesinden sonra Bülent Ulusu hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

EVREN'İN SİNİRİ
1983'te sivil siyasete geçilirken Milli Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği üç siyasi partiden biri olan ANAP'ı kurdu. Rakipleri Necdet Calp (Halkçı Parti) ve Turgut Sunalp'ti (Milliyetçi Demokrasi Partisi). 6 Kasım 1983 günü yaklaşırken halk kime oy vereceğini tam olarak bilemiyordu. TV'deki tartışmada Turgut Özal "Boğaz Köprüsü gelirlerini önceden satacağını" belirtmiş, Calp ise "Sattırmam" demişti. Konsey'in gönlündeki model şöyleydi: MDP iktidar olsun. HP ana muhalefeti oluştursun. Meclis'te bir de küçük denge partisi (ANAP) olsun. Özal'ın Batı dünyasından esinlenerek ortaya attığı liberal fikirler, uzun yıllar dışa
Bedri Koraman, Özal’ın Köşk’e kaçışını Milliyet’te böyle karikatürize etmişti.
kapalı devletçi bir ekonomide yaşamış insanlara "uçuk-kaçık-fantastik" geliyordu. Ancak seçimden iki gün önce, TV'ye çıkan Kenan Evren, Özal'ı hedef alan bir konuşma yaptı. ANAP'lı Hüsnü Doğan, daha sonra, "O konuşma bizden 3 puan götürdü" dese de, halk için artık saflar apaçık belli olmuştu.

DEMİREL'İN DÖNÜŞÜ
ANAP yüzde 45 oy oranıyla 211 milletvekili çıkardı. Onu yüzde 30'la HP (117 mil.) takip etti. Cuntanın partisi MDP ise yüzde 24'te kaldı. (71 mil.) Yeni iktidar hemen kolları sıvadı: Serbest pazar ekonomisini geliştirecek, Türkiye'yi dünya ekonomisine açacak, ihracatı artıracak bir program uyguladı. 29 Kasım 1987 seçimleri ilginçti: Hemen öncesinde yapılan referandumla Demirel ve Ecevit gibi 12 Eylül cuntasının 10 yıl siyasetten menettiği liderlerin yasağı, 'burun farkıyla' kalkmıştı. Seçimlerde ANAP yüzde 36 oy oranıyla 292 milletvekili çıkarmıştı. Erdal İnönü liderliğindeki Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin 99, Demirel liderliğindeki Doğru Yol Partisi'nin ise 59 milletvekili vardı. Ve bu Meclis 1989'un sonbaharında Kenan Evren'in yerine 8'inci cumhurbaşkanını seçecekti. 1986'DA KONUŞULDU Ancak bu arada ilginç bir olay oldu: Mart 1989'daki yerel seçimlerde SHP birinci, DYP ikinci parti çıktı. Üçüncü gelen ANAP'ın 'İl Genel Meclisi' oyları yüzde 21.75'ti. Bu muhalefet partilerinin eline büyük bir koz verdi: "Ne yani" diye bastırıyordu Demirel, "Özal, 21.75 ile cumhurbaşkanı mı seçilecek?" Evet Özal adaylığını resmen açıklamamıştı ama Köşk'ü istediğini bilmeyen yoktu. Bir iddiaya göre 1986'da ailesine ve İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'a bunu çıtlatmış, hatta "Sen de başbakan olursun" demişti. Daha ortada cumhurbaşkanlığı tartışmasının C'si dahi yokken, kurt politikacı Demirel, ANAP'ın 292 sandalye kazandığını görünce, "Özal Çankaya'ya çıkar" demişti. Başka bir seferinde de gönlünde yatan aslanı "Doğrusu onun yerinde olsam, ben de kendimi seçtirirdim" diyerek ortaya koymuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Can evinden vuran acı
 'Hayır dualı' uğurlama
 Ev kadını aile servetine yüzde 31 katkı yapıyor
 Deniz Baykal'a tıbbî bir tavsiye: Tayyip Bey'in bel...
 İncekara: Anadolu'da ensest had safhada
 Hizbullah PKK'nın ekmeğine yağ sürdü
 ABD'li general Ermeni tasarısı için uyardı
 İki MİT'çiye 'cinsel saldırı ve silahlı yağmadan' tutuklama
 Fazla mesai istedi maaşından da oldu
 Havuz değişti, parkın ismi Kürdistan kaldı
 Çamur atanın izi bulunacak
 Hâkimlere kimlik
 Diz çöküp yardım istedi
 Yüksekova'da 'töre cinayeti'ne protesto
 AKP'li iki vekil kazada yaralandı
 RTÜK, şiddet filmlerine savunma istedi
 5 yılda 5 bin kadın töre cinayetine kurban
 Maganda vurdu, baba kurtardı
 Doktoru yine gasp edeceklerdi
 Hurdaya çıkarılan Afgan uçağı parçalanıyor
 Yeğen Şahin'in ev ve araba harcaması maaşının iki katı
 "Tuncel'in ihbarları silindi" iddiası
 Rus subayın katliam günlüğü
 "Rektör atamaları YÖK'ün işi"
 Milletvekiline de uyuşturucu sattılar
YILMAZ ÖZDİL
"Kim"yager...
Alt kimlik üst kimlik, hepimiz Ermeni'yiz,...
ERGUN BABAHAN
Newroz, PKK DTP gerçeği
Newroz kutlamaları Türkiye'de...
MEHMET BARLAS
Harf devrimi yapmak öylesine zor bir işti ki...
Yıllar...
UMUR TALU
Engelli koşu!
Geçenlerde, öğrencisi...
FATİH ALTAYLI
Dink'in son konuştuğu gazete
Hrant Dink...
ERDAL ŞAFAK
Yadigâr
Bugün insanı hüzünlendiren ama...
İngiliz askerleri takas için tutuklandı
Asker krizinin arkasında, ABD'nin tutukladığı İranlıları geri alma...
'2008 yılı sonunda askerleri çek' şartı
ABD'de Irak Savaşı'nın devamı için bütçe isteyen ABD Başkanı George...
Atatürk'ün aslanları
Atatürk'ün aslanları
Atina'da İstiklal Marşımız ıslıklandı, Atatürk'e hakaret içeren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu