SABAH - Çizme ve manto tarihe mi karışıyor?
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çizme ve manto tarihe mi karışıyor?
Çizme ve manto tarihe mi karışıyor?
BEĞENDİK
BEĞENMEDİK

Kışlıklar tarih oluyor

Son dönemde hayatımızın ortasına gelip yerleşen küresel ısınma, haliyle giyim kuşamı da etkiledi. Kimi markalar bu duruma hazırlıksız yakalandı ve kalın kabanlarla çizmeler erkenden indirime girdi. Bazıları ise öngörülü davranarak koleksiyonlarını bu hava değişimine göre hazırlamaya başladı. Artık kumaşlar ve modeller de hem yaz hem de kış aylarında giyilebilecek türden seçiliyor.


Çizme ve manto tarihe mi karışıyor?

Küresel ısınmayla birlikte artık yaz ve kış arasında çok da büyük bir fark kalmadı. Bu durumu gözden geçiren hazır giyim firmaları da, kış sezonu için ürünlerini güneşli günlere göre dizayn ettiklerini söylüyor.

Neredeyse hiç kar görmeden, bahar günlerini yaşadığımız bir kış geçirdik. Alınan kalın kabanlar etiketleriyle gardıroplarda, kar botları giyilmeden raflarda bekledi, durdu. Ben kış insanı olmasam da, çevremde çizmelerden çok açık ayakkabı, mantolar yerine triko hırkalar görmek artık yaz-kış ayrımının ortadan kalktığını gösterdi bana. Önümüzdeki kışın defilelerinde tasarımcıların yaz ve kış koleksiyonlarında aynı kumaşları kullanmış olması da, "Küresel ısınmanın etkisi mi?" sorusunu getirdi çoğu kişinin aklına. Kış indirimlerine erken başlanmasına, mont-kaban fiyatlarının yüzde 70 düşmesine rağmen, yine de talep görmemesi tekstil sektörünü olumsuz etkiledi. Hal böyle olunca, bazı hazır giyim firmalarının tasarımcıları da, önümüzdeki yılın koleksiyonlarını hazırlarken 'ısınan dünyayı' göz önünde bulundurmaya başladı bile..

Güneş Güner Işık (Damat Tween ADV-Kreatif Direktör)
"Sektörde aslında ya İlkbahar, yaz, sonbahar, kış' diye dörde ayrılabilecek ya da en azından 'kış ve yaz' diye iki ana bölüme ayrılabilecek koleksiyonlar üretilir. Ama iklim olaylarındaki değişiklik ister istemez ürün satışlarına yansıyor. Global pazara sahip bir firma olarak, yaklaşık beş altı senedir, kışın fazla kışlık, yazın da fazla yazlık ürün yapmaktan zaten kaçıyoruz. Ayrıca genel olarak 'üst gelir seviyesindeki' kitleye ürün yapıyoruz ve bu kitlenin artık gittikçe yaz ile kış arasındaki giyim tarzında pek fark kalmıyor. Dünyadaki rahat yaşam koşulları ve mevsimler arasındaki giyim alışkanlıklarının benzeşmesi bir avantaj. Küresel ısınmanın, gelecekte de alışveriş alışkanlıklarında değişimler yaratacağını ister istemez düşünmek mümkün."

Özlem İkiışık (BETA ayakkabı)
"İtalya, Micam Ayakkabı Fuarı'ndan yeni döndüm ve kışlık ürünlerin giderek daha da yumuşadığını gördüm. 2007-2008 sonbahar kış sezonu için ayakkabı ve bilekte biten botlar var. Kalın dana derisinin yerini incecik süet ve ruganlar almış durumda. Taban tasarımları ve malzemeleri olarak; kalın ve dişli çizgilerin yerine zarif desenli ve ince kauçuklar var. Şubat ayının ilk haftalarından itibaren ince tabanlı rengârenk ayakkabıların satışları çok iyi. Kış günlerinde dahi burnu açık ayakkabılar rahatlıkla alıcı buldu. Önümüzdeki sene kış sezonunda da bu kriterleri göz önünde tutup, daha 'ılıman' bir koleksiyon yapacağız."

Pelin Kocabıyık (İpekyol Tasarım Koor.)
"İngiltere'de yapılan bir araştırma, küresel ısınmanın; yatırımcıların, tekstil sektörünün, otomotiv vb. sektörlerin, ileriye dönük kararlarını etkilemeye başladığını gösterdi. Dünya trendleri belirlenirken küresel ısınmanın da göz ardı edilmediğini görüyoruz. Türk tekstil sektörü de global trendlerden bağımsız olmadığı için, koleksiyonlarımızda bu değişimler hissediliyor. Son senelerde süregelen mevsim karmaşası, senede iki kere hazırlanan yaz ve kış koleksiyonları kavramını tarihe gömdü. Daha çok organik kumaşlar kullanılıyor artık. Kış koleksiyonlarında bile yazlık detaylara ağırlık veriyoruz. Çok karışımlı kumaşlar kullanmaktan kaçınıyoruz. Yün-ipek, koton-ipek, yüzde 100 pamuk, yüzde 100 ipek gibi doğal elyafları kullanıyoruz. "

ESRA ÇORUH

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 En delikanlı moda
 Londra'nın botoks cenneti
 Haute couture kâfiri
 Nette hayat, oh ne rahat!
 Çocuklarımız bağımlı mı, bağlı mı?
 'Çalışırken Tarkan dinliyorum'
 Hem süperstarım hem de modacı
 Koca adam oldular ama...
 Buz üstünde son tango
 'Anneannem Atatürk'e bile hizmet etti'
 Atletizmle sağlığa dönüş
 Her yaşta zinde kalmak için koşu
 Yüze ahududu, saçlara lavanta
 Kadınların ayak sesleri
 Karadan gelen adamın deniz hikâyeleri!
 'Bu' kadınlar matinesi
 'Jean hiç bitmez sadece değişir'
 Kedi ve köpeklerimizi neden kısırlaştırmalıyız?
 Ferhat Göçer yanıyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Sürekli orgazm hali gibi yapmak...
Tek derdimiz sürekli...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklarımız bağımlı mı, bağlı...
Bale ve dövüşlerle bezeli görkemli bir melodram
Bale ve dövüşlerle bezeli görkemli bir melodram
Çin sinemasının büyük ustası, içedönük toplumsal dramlar kadar...
Batı gözlüğüyle görülmüş bir uygarlık savaşı
Batı gözlüğüyle görülmüş bir uygarlık savaşı
Antik Yunan tarihinin parlak sayfalarından biri: MÖ 480 yılında,...
'Eşkili' Maraş yemekleri
Acılı ve ekşili tadlara düşkünseniz, Mado'nun Etiler şubesine mutlaka...
'Darbukasız şarkı bizi anlatmaz ki!'
Kardeşi Kenan Doğulu ile birlikte Eurovision'a katılacak Shake It Up Şekerim...
Nasrettin Hoca'nın torunları teknolojiden güç alıyor
Videoları internette ve televizyonda milyonlar tarafından kahkahalarla izlenen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.