SABAH - 24/03/2007 - Darbe yaptı ama Köşk'e halkın oylarıyla çıktı
kapat
   
24 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
‘Konsey’ Anıtkabir’de ...Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Nurettin Ersin Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Tahsin Şahinkaya Jandarma Genel Komutanı Org. Sedat Celasun
Darbe yaptı ama Köşk'e halkın oylarıyla çıktı
Cumhurbaşkanı adayımız Ajda Pekkan!
Tartışmalı oy oranı
12 Eylül bilançosu
Köşk'te yaşamayı reddetti?

Darbe yaptı ama Köşk'e halkın oylarıyla çıktı


1982'de yeni Anayasa halkın oyuna sunulurken siyasi tarihimizde de bir ilk gerçekleştirildi: 'Evet' oyu atmak, Org. Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığına onay vermek anlamına geliyordu.

Org. Ahmet Kenan Evren, emekli olan Turgut Sunalp'ın yerine Ağustos 1976'da Ege Ordu Komutanlığı'na atandığında acaba ne düşünmüştü? Acaba, "Yolun sonuna geldik... Kısmet böyleymiş... Eh ne yapalım, emekli olduktan sonra İzmir'de bir ev alıp otururum" demiş miydi? Böyle düşünmekte haksız sayılmazdı. 1974'te orgeneral olmuştu. Bu rütbeyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. Ardından da Ege Ordu Komutanlığı'na atanmıştı. Bu makam önemliydi elbette ama üst düzey generaller arasında "son durak" olarak kabul ediliyordu. Sonra, ver elini emeklilik... Ama talihi bir anda döndü. 1977 yılının başında Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Namık Kemal Ersun'du. Terör yine başlamıştı. Sağda solda bombalar patlıyordu. 5 Haziran 1977 seçimleri yaklaşırken Demirel hükümeti Org. Ersun'dan kuşkulanıyordu: "Acaba darbe mi planlıyor?"

KONTRGERİLLA İŞBAŞINDA

Kuşku boşuna değildi... 1 Mayıs 1977 İşçi Bayramı ipuçları vermişti: İstanbul Taksim meydanında toplanan insanların üzerine ateş açılmış, büyük bir kargaşa çıkmış, 34 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı. Bu planlı bir katliam, bir kontrgerilla operasyonuydu. Ve ilginçtir, Org. Ersun daha önce 'Özel Harp Dairesi'ni yönetmişti. Ayrıca bazı üst düzey komutanları Konya'da bir araya getirerek brifing vermesi de kuşkuyu katlamıştı. Sonuçta hükümet ağustos ayındaki terfileri beklemeden Org.Ersun'u emekli etti. Cumhurbaşkanı Korutürk önce itiraz etti ama sonra kararı imzaladı. Peki Ersun'un yerine kim geçecekti? Üç aday vardı. Ancak umulmadık bir şey oldu: Hükümet üçünü de istemeyerek emekli etti ve Kenan Evren, Eylül 1977'de Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirildi. Yeni komutan sevilen, sayılan, çalışkan bir askerdi. Siyasetle ilgilenmemesi politikacılar gözünde onu daha da değerli kılıyordu. Org. Evren'in önü açılmıştı: Kısa sürede bir kez daha terfi etti ve Başbakan Bülent Ecevit'in önerisiyle 7 Mart 1978'de Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Kendisini Kore'den ve NATO çalışmalarından tanıyan ve beğenen Amerikalılar bu karara sevinmişti. Org. Evren'in verdiği ilk emirlerden biri, üç kişilik bir ekibin, "Silahlı Kuvvetler'in müdahale etmesi gerekiyor mu?Eğer gerekiyorsa bunun meşruiyeti nasıl sağlanır" sorularına cevap aramak üzere çalışma yapmasıydı! Evren böyle bir çalışma yaptırmakta kendi açısından haksız değildi. Ülke, sokaktan devlete sağ ve sol diye iki kampa ayrılmıştı. Her gün bombalar patlıyor, insanlar öldürülüyordu. Ekonomi ise vahim durumdaydı. Yağ, şeker, akaryakıt, sigara hatta ampul bile bulunmuyordu. Demirel bunu 1977'de "70 sente muhtacız" diye ifade etmişti.

'GÜNEŞ MODEL' SKANDALI
Siyaset de berbat haldeydi. Mesela 5 Ocak 1978'de başbakan olan Ecevit bunu Adalet Partisi'den 10 milletvekili (ve bir bağımsız) transfer ederek yapmıştı. Bu kelimenin gerçek anlamıyla bir transferdi: "Vatan, millet için" AP'yi bırakan milletvekilleriyle İstanbul'daki Güneş Motel'de sıkı pazarlıklar yapılmış, ciddi miktarda paralar telaffuz edilmişti. Bu 11 milletvekilinin de bakan yapılması tam bir siyasi rezaletti. 1979'a gelindiğinde, Türkiye'deki sorunlar aynen devam ediyordu. Ölü sayısı giderek artıyordu. O arada dünya konjonktürü de değişmişti: Şubat ayında İran'da Ayetullah Humeyni liderliğinde bir İslam devrimi gerçekleşti. Bu devrimin tüm Ortadoğu'ya yayılmasından korkuluyordu. Aynı yılın aralık ayında Org. Evren, kuvvet komutanlarıyla birlikte Cumhurbaşkanı Korutürk'ü ziyaret etti. Hoşbeşten sonra komutanlar ağızlarındaki baklayı çıkardılar: "Bu gidişle müdahale şart olur." Korutürk karşı çıktı. Birkaç sebebi vardı: Görev süresi birkaç ay içinde bitecekti. "Darbeyle indirilmek" istemiyordu. Ayrıca komutanlara "Kış ayında darbe olmaz" demişti. Neticede komutanlar ellerindeki mektubu Korutürk'e vererek Köşk'ten ayrıldı. Ordu siyasetçileri uyarmakla kalmıyor, "terörü durdurmak için acilen yapılması gerekenleri" sıralıyordu. Ordunun 'uyarı mektubu' halka duyurulduğunda ilginç bir şey oldu: Kimse uyarıyı üstüne almadı. Demirel de, Ecevit de, "Beni değil onu uyardılar" diyordu. 1980 başında Başbakan Demirel nihayet neşteri vurdu: Ekonomik ve siyasi tarihe "24 Ocak Kararları" adıyla geçen radikal tedbirler, o güne kadar açıklanan ekonomik programlardan çok farklıydı. Siyasi sorumlu Demirel'di, programı hazırlayan teknik ekibin başında ise Turgut Özal vardı. Derken mart ayı geldi çattı. Korutürk'ün yerine bir Cumhurbaşkanı seçilmesi gerekiyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Üniversite olmasa gözüm açık kalırdı
 Ünlü isimler şiddete karşı mesaj verecek
 ABD'li uzmanın itirafı: Gen tedavisi hüsranla bitti
 Tacizcisi eski arkadaşı çıktı
 125 yıllık Ermeni kilisesi bar oldu
 Çaldıklarıyla mağaza açmış
 Anne ile kızı boğazları kesik bulundu
 Jagger'dan Hasankeyf'e destek
 Bıçaklandı 155'i aradı ama öldü...
 Kitap için altınlı promosyon
 Eskicide servet buldu
 Bir aylık gelin şofben kurbanı
 Madonna'nın tasarladığı kıyafetler beğenilmedi
 Maganda 300 Spartalı'da
 Manken Babkova sınır dışı edilecek
 Savcı itiraz etti Sincar tutuklandı
 Kenan Doğulu, 3 milyon dolara Turkcell'le anlaştı
 200 gazeteci ziyaret etti
 Yedi kurşunla gelen rehabilitasyon servisi
 THY'de kıskançlık krizi görevden aldırdı
 Minik çevrecilerin orman uyarısı
 Kabataş - Kadıköy seferlerine yoğun ilgi
 Profesörden Sarı Konaklar yönetimine dava
 Bomba imha robotu bozuldu
 Minik Merve 'yapım kusuru' yüzünden öldü
 Ayaktan ele parmak nakli
 'İstanbul' operası ezanla açılacak
 KKTC'de tüp bebeğe sıkı denetim geliyor
 Milli Eğitimi Müdürü'nden baskın
 Zeytinburnu'nda çöken binadaki 21 aile yeni evlerine yerleşti
HINCAL ULUÇ
Türk halkı yaşamından memnun mu?..
Yıl 1986.. Meksico...
Milli mücadele
Milli mücadele
Türkiye, bugün Yunanistan deplasmanında. Fatih Terim'in dediği gibi...
Tuncay forvete
Tuncay forvete
Milli Takım'da Hakan'la birlikte Tuncay'ın ileride oynaması...
Başbakan ve eşi de organlarını bağışlasın
Başbakan Erdoğan'ın partisi tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen...
Avrupalılık tarifi
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, AKP Genel Merkezi Gençlik Kolları'nca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu