kapat
   
22 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dink'in yargılandığı davalar düştü
Dink'in yargılandığı davalar düştü

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink hakkında ''Türklüğe hakaret'' ve ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçlarından açılan 3 davayı, ölümü nedeniyle düşürdü.

Alınan bilgiye göre, Dink'in, 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli'de Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin otopsi raporu ve öldüğünü gösterir nüfus kaydı Şişli Adliyesine ulaştı.

Bunun üzerine Hrant Dink hakkında ''Türklüğe hakaret'' ve ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçundan açılan 3 ayrı davanın dosyalarını inceleyen Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, Dink'in ölümü nedeniyle bu davaları düşürdü. Dink'le birlikte bu davalarda yargılanan sanıkların dosyasını ayıran hakim, söz konusu sanıklar yönünden yargılamanın sürdürülebilmesi için yeni duruşma tarihleri belirledi.

DAVALAR

Hrant Dink'in düşürülen davalarından biri, Agos Gazetesinin 13 Şubat 2004 tarihili nüshasında ''Şap Parigce'' adlı köşesinde yer alan yazı nedeniyle açılan dava oldu.

Dink ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı'nın, ''Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek'' suçundan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen dava, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucu 7 Ekim 2005 tarihinde karara bağlandı. Hakim, bu dava kapsamında Dink'i ''yazısının eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması niteliğinde olmadığı, aşağılayıcı, incitici nitelikte olduğu'' gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sabıkasız olması ve ileride bir daha suç işlemeyeceği konusunda oluşan kanaat nedeniyle Dink'in cezasını erteleyen hakim, Karin Karakaşlı'nın ise beraatına karar verdi.

Yapılan temyiz başvurusu üzerine kararı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, suçun maddi ve manevi unsurları oluşmadığından kararın esastan bozulmasını istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise esasa yönelik temyiz istemlerini reddederek yerel mahkemenin kararını usul eksiklikleri nedeniyle bozdu.

Dairenin kararında, dava konusu yazıdaki ''Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur'' ibaresinin ''Türklüğü tahkir ve tezyif edici'' nitelikte olduğuna kuşku bulunmadığına işaret edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dairenin bu kararına itiraz etti, ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından reddedildi.Bunun üzerine dava dosyası, usul yönünden eksikliklerin giderilmesi amacıyla yerel mahkemesine gönderildi.

Davanın 6 Şubat 2007 tarihli duruşması, gelen nüfus kaydında sağ olarak görünen Hrant Dink'in nüfus kaydının yeniden istenmesi amacıyla ertelenmişti.

ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS

Düşürülen diğer davanın iddianamesinde de Arat Dink'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Serkis Seropyan'ın da sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olduğu Agos Gazetesinde 14 Ekim 2005 tarihinde yazarı belli olmayan ''Bu ceza maddesiyle mi demokrasi sağlanacak?'' başlıklı bir yazı yayınlandığı, bu yazıda Hrant Dink'in Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesince cezalandırılması nedeniyle yaptığı basın açıklamasındaki bazı sözleri ile ''Dink'e hemen her kesimden geniş destek yağıyor'' ifadesine yer verildiği kaydediliyordu.

Gazetenin 1. sayfasında yayınlanan bu yazının 13. sayfadaki devamında da Avrupa Parlamentosu üyeleri ile değişik kişiler ve kuruluşların yetkililerinin beyanlarının yayınlandığı belirtilen iddianamede, 9. sayfada da Aydın Engin tarafından ''Haftalık'' isimli köşede yazılan ''Yargıya dokunmak gerek'' başlıklı yazıdaki bazı ifadelere yer veriliyordu.

İddianamede, böylece 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve henüz kesinleşmemiş bir kararın, Yargıtay safhasında da olsa adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs derecesinde yayın yaparak suç işlendiği ileri sürülüyordu.İddianamede, Hrant Dink, Aydın Engin, Arat Dink ve Serkis Seropyan'ın da 6 aydan 3'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

BAŞLAMADAN ERTELENDİ

Dink'in düşürülen bir diğer davası da Agos Gazetesinin 21 Temmuz 2006 tarihli nüshasında yayınlanan ''301'e karşı 1 oy'' başlıklı haber nedeniyle geçen yıl Eylül ayında açılan dava oldu.

Dava iddianamesinde, Dink'in yabancı bir haber ajansına verdiği demeçte kullandığı sözlerden alıntı yapıldığı kaydediliyordu.

Alıntıda, ''Elbette bu bir 'soykırımdır' diyorum, çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan halkın bu olanlarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyoruz'' denildiği anlatılan iddianamede, bu sözlerle Türklüğün aşağılandığı belirtiliyordu.
İddianamede, Hrant Dink ile Agos Gazetesinin yöneticileri Arat Dink ve Serkis Seropyan'ın, TCK'nın 301. maddesi uyarınca 6 ay ile 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

Bugün ilk duruşması yapılacak olan dava, davalara yeni tarih verilmesi nedeniyle diğer davaların görüleceği 14 Haziranda başlayacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hükümet-Yargı gerilimi
 Tokalaşma krizine resmi cevap
 15 YTL'lik yurt dışı çıkış harcına onay
 Gecekondu kanunu değişiyor
 Matsakis: Türkçe AB'nin resmi dili olsun
 Türk ve Zana hakkında inceleme
 "Erdoğan özür dilesin"
 Batı Erdoğan ihtimalini tartışıyor
 Mumcu: Köşk'te kumandalı birini istemem
 'Sigortam attı'
 312 tartışması
 Meclis'te 'Adnan Hoca atlası'na yasak
 Köşk'te komutanlarla sürpriz yemek
 Ermeni lobisine karşı Türkiye'yi savundu
 'Cömert Türk çocuklarını unutmayacağız'
MAHMUT ÖVÜR
'Tarikat hocaları' ile ikinci...
MUHARREM SARIKAYA
Sivil itaatsizlik...
BATMAN

Kültür...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Bir nevruz, iki Erdoğan
Cumhurbaşkanı Ahmet...
YAVUZ DONAT
Düşük yoğunluklu ilgi
DİYARBAKIR

Önce bir...
P'enis Batur mu?
Edebiyat çevreleri, normalden büyük penise sahip bir adamın hayatını...
Dambıllı cinayette iki sevgili birbirini suçladı
Öldürdüğü kadınla ilişkisi olduğunu öne süren zanlı "Altınları...
El Kaide'ci Sakka'ya BM'den iki ziyaretçi
El Kaide'ci Sakka'ya BM'den iki ziyaretçi
Biri Türk diğeri İngiliz Birleşmiş Milletler görevlisi iki kişi...
Bayrama Apo gölgesi
Bayrama Apo gölgesi
Nevruz kutlamalarına genel olarak sağduyu hâkim oldu. 50 bin kişinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu