SABAH - Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
Beğendiklerim

Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da

Kuymak, hamsi, kaygana, lahana sarma... İstanbul'da, Karadeniz Bölgesi'nin bu özel yemeklerini bir arada bulmak mümkün: Ordu'nun Vonalı Celal restoranı artık Ahırkapı'da.

Türkiye'nin dört bir köşesindeki ün yapmış restoranlar birer ikişer İstanbul'da şube açıyor. Bu akımı önce Adana kebapçıları başlattı. Onu Bursa kebapçıları, Güneydoğu Anadolu'dan Diyarbakır, Urfa'nın belli başlı tavacıları, kaburgacıları, kebapçıları izledi. Şimdilerde ise Karadeniz Bölgesi'nin en ünlü lokantalarını İstanbul'da görmeye başladık. Geçtiğimiz günlerde Ordu'nun Vonalı Celal'i, Ahırkapı'da, Marmara'ya bakan bir Karadeniz lokantasını hizmete soktu.

DENİZ AYAKLARINIZIN ALTINDA
Ordu'ya 13 km. mesafedeki Vona doğal liman koyuna bakan, aynı adı taşıyan kasabada dünyaya gelen Celal Öztürk, 1976 yılından bu yana Hoynat Kalesi'nin karşısında nefis bir doğa manzarasına sahip restoranında yerel yemekler sunuyor. Aslında ününü önce birbirinden ilginç turşularıyla yapmış. Tescilli 101 çeşit turşusu var. Ayrıca da yerel yemekleri öylesine tanınmış ki, o civardan geçenler lokantasına uğramadan yollarına devam etmiyor. Yerel bitkiler hakkında da geniş bilgi sahibi olduğunu, tavsiyeleriyle çok kişinin hayır duasını aldığını da Karadenizli bir dostum anlattı. Yedi çocuk, dört damat ve 12 torunlu Celal Öztürk, tıpkı Rize'nin Hüsrev Lokantası gibi, İstanbul'a gelmeden önce Ankara'da bir şube açmış. Nihayet geçtiğimiz günlerde kendi mutfak sırlarını paylaştığı kızı ve iki damadı ile birlikte İstanbul'un yeme içme dünyasına girmeye karar vermiş. Burası alıştığımız Karadeniz lokantalarına pek benzemiyor. Örneğin Karadeniz pidesi, Akçaabat köftesi, Laz böreği yemek isteyenler aradıklarını bulamıyor. Ama çok farklı ot ve sebze yemekleri ve tabii bol bol hamsi ve enfes kuymağı var. Sirkeci'den havaalanı yönünde, Kalyon Oteli'ni 50 metre kadar geçtiğinizde, sağda yer alıyor Vonalı Celal. Binaya girdiğinizde, hemen üst kata yönlendiriliyorsunuz. Birinci kat son derece geniş bir restoran. İkinci kat ise özel davetlerde kullanılıyormuş. Pencere önünde oturduğunuzda, Marmara Denizi ayaklarınızın altında. Önce sizi turşu tezgâhına buyur ediyorlar. Soğan gibi tek kökten çıkan değişik bir sarımsak, kaldirik, kırmızıbiber, Dikili biberi, kornişon, 'Antalya sarısı' dedikleri, sarı bir domatesi andıran bir başka biber türü, pancar, ayrıca pancar yaprağı, erik, acur, küpe çiçeğini andıran yine farklı bir biber, karayemiş, pazı yaprağı turşuları, sayabildiklerim. İstanbul'a Ordu'daki kadar turşu getirmiyorlarmış. Orada yumurtanın bile turşusu varmış. Buradakiler bile İstanbul'un belli başlı bir turşucu dükkânlarıyla rekabet edebilecek çeşitte.

FİKS MÖNÜ UYGULANIYOR
Vonalı Celal fiks mönü uyguluyor. Sekiz çeşit soğuk, dokuz çeşit sıcak meze ve dört değişik balık arasından yapılacak bir seçme ile içkisiz fiks mönü 35 YTL. Mavi kapaklı Efe, Yeni Rakı ya da en ucuzundan üç şarap çeşidinden birini içerseniz, 50 YTL. İçki limitsiz. Havuçlu ezme, ıspanaklı tarator, bitkinin kökü, sapı ve yaprağıyla birlikte zeytinyağı ile hazırlanan pazı simle, soğuk yenen kaldirik, fındık bahçelerinde yetişen merulcan, lahana sarması, salamura hamsi, beyaz peynir, soğuk mezeler. Sıcaklarda ise taflan adıyla da bilinen karayemişin çekirdekleri çıkarıldıktan sonra yapılmış kavurması, bir tür püre görünümünde ısırgan yağlacı, pirinçli bir sebze yemeği olan pazı dible, karalahana sarması, soğanlı sıcak fasulye turşusu, hamsili pilav ve kuymak var. Sofraya önce turşular ve bu restorana özgü çok nefis, üzeri susamlı, çok lezzetli bir pide getirildi. O kadar güzeldi ki, giderken kocaman bir pide yaptırıp eve de götürdüm. Ardından soğuk mezeler sofraya sıralandı. Soğuk mezelerin hepsi taptaze ve çok lezzetliydi. Aynı şeyi sıcaklar için de söyleyebilirim. Özellikle kuymak mükemmeldi. Ne yazık ki midemizde balığa yer kalmadı. Ama levrek buğulamadan küçük bir parça tattık. Bir daha gelişimde mezelere fazla yüklenmeden doya doya balık yemeye kararlıyım. Cevizli helva bildiğimiz kozhelva. Çok iyi bir süzme yoğurttan yapılan ballı, fındıklı yoğurt tatlısı çok lezzetliydi. Özetle Vonalı Celal çok iyi bir Karadeniz lokantası. Umarım bu dev kentteki rekabet ortamında hak ettiği ilgiyi görür ve ömrü Ordu'daki kadar uzun olur!

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Tarsus mutfağını keşfedin
 Balık bizim, Denize ne?
 50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
 Ot deyip geçmeyin
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Prematüre bebeğin sigorta derdi
Prematüre bebeğin sigorta derdi
Altı buçuk aylık ultra prematüre bir bebeği olduktan sonra, eşi Ufuk...
Belediye Meclisi'nin 'Tek taş Hüseyin'i
Belediye Meclisi'nin 'Tek taş Hüseyin'i
Kadıköy ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ giyimi,...
'Çalışırken Tarkan dinliyorum'
Çek baba ve İspanyol annenin oğlu olan 64 yaşındaki ayakkabı...
Hem süperstarım hem de modacı
Hollywood'da isimleriyle marka olan yıldızlar hızla artarken,...
26. yılında, festivalin sağlığı yerinde
31 Mart-15 Nisan 2007 tarihlerinde meraklılarını ağırlayacak olan Uluslararası...
İtalyan aygırı 62 yaşında ringe dönüyor
Sylvester Stallone-Rocky Balboa ikilisi üzerine yazılabilecek her şey yazıldı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.