SABAH - 21/03/2007 - Sait Gürsoy
kapat
   
21 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
SMS:
SG yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

İlköğretim başarı puanı kullanılmamalı

Ortaöğretime geçiş modelinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bazı yenilikler getirdi. Bu yeniliklerin biri de, ilköğretim başarı puanının 2007-OKS' ye katkısı. Buna göre, öğrencinin ilköğretim diploma notu, katkı puanına çevrilecek. Bu puan da sınav puanını yüzde 15 (100-500 puan aralığına dönüştürüldüğünde, bu oran yaklaşık yüzde 7'ye denk geliyor) etkileyecek.
İlköğretim okullarının önemini artırmak için, başarı puanının belirli oranda katkısı doğru. Ancak bana göre, uygulamanın zamanlaması ve puan hesaplama sistemi akıl karıştırıyor. Zaten 2009'da ortaöğretime geçişte yeni bir model uygulanacak. Bu yıl ve 2008'de yapılacak olan OKS'lerin puan hesaplama şekli değiştirilmemeliydi. Sınava hazırlanan öğrenciler doğal olarak OKS'ye ağırlık veriyor. Üç ay kala okul başarısının etkili olacağına dair bir karar alındı. Böyle bir kararın 8. sınıf öğrencilerini ve velilerini olumsuz etkilediğini görmeliyiz. Zaten iki yıl sonra uygulamadan kaldırılacak bir sınavın, puan hesaplama değişikliğine bir anlam veremiyorum. Ayrıca ilköğretim başarı puanının katkısını bu şekilde hesaplamak yeterli değil. Geçmişte bunun olumsuzluğunu süper liselerde yaşadık. İlk yıllar 5 üzerinden mezun olan öğrenci sayısı, her okul için 10-15 kişiyle sınırlıyken, son yıllarda yüzlerce kişiye ulaştı. Daha sonra 5'lik öğrencilerin, 3'lük dahi olmadığı görüldü. Ülkemizde objektif bir ölçme ve değerlendirme sistemi uygulanmıyor. Diploma notuna göre öğrenci seçmek de gerçekçi bir tutum değil. Bu şartlarda fen, Anadolu ve öğretmen liselerine yazık olacak.

Kişisel başarı yetmez
Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu sıralama sınavlarında, öğrencinin "kişisel başarısının" yanı sıra okulunun da "kitlesel başarısı" bulunmalı. Şimdi MEB hemen şunu söyleyecek: "Biz iyi okul, kötü okul ayrımı yapmayız." Tamam, o zaman öğrencinin kişisel başarısı riskli olduğuna göre 2007 ve 2008 OKS'lerde ilköğretim başarı puanının katkısını kullanmayın.
Önce şunu açık, net belirleyelim. OKS'de ilköğretim başarı puanının kullanılmasına karşıyım. Kullanılması zorunluysa, bana göre bu değerlendirme şu şekilde yapılırsa, daha iyi olur: Birinci adımda öğrencinin yıl sonu başarı ortalamalarından diploma notu elde edilebilir. İkinci adımda o okuldaki tüm öğrencilerin diploma notu toplanır ve öğrenci sayısına bölünür. Böylece okul ortalaması bulunur. Üçüncü adımda ise öğrencinin diploma notu, okul ortalamasıyla karşılaştırılır. Bunun sonucuna göre öğrenciye az ya da çok puan verilir. Buna ilköğretim başarı puanı (İBP) denir. Böylece bu puanına göre öğrencinin kişisel başarısı ortaya çıkar. Sadece kişisel başarı değerlendirilemez. Dört okuldan ilköğretim başarı puanı 53 olarak gelen öğrencilerin başarısı aynı değildir. O puanı aldığı okulda tüm öğrenciler 67 alırken mi almış, yoksa herkes 40 alırken 53 mü almış? Bu çok önemli.

Kitlesel başarı gerekir
Ne yazık ki okullarımızda aynı kalitede eğitim yapılamıyor. Aynı standartta not da verilmiyor. Ayrıca ilköğretim başarı puanının, öğrencinin kişisel başarısı olduğunu unutmayalım. Gerçekçi bir puan için OKS'de öğrencinin mensubu olduğu okulunda eğitim kalitesinin ortaya çıkması gerekiyor. OKS'den sonra ilköğretim okullarının kendi bünyesindeki öğrencilerinin MF ve TM puan ortalamaları alınır. Bu ortalamalar ne kadar yüksekse, öğrencinin okul başarısı o derece yüksek olur. Buna da ağırlıklı ilköğretim başarı puanı (AİBP) denir ve istenen oranda OKS'ye eklenir. Buradan da okulun kitlesel başarısı ortaya çıkar. Şayet bu tür puan hesaplaması yapılmazsa, bence adil not veren,kaliteli eğitim yapan okulların öğrencileri çok üzülür.
Bazı veliler, yürütmenin durdurulması için Danıştay 8. Daire'de dava açtı. Geri adım atılmaması halinde bu sayının daha da artacağını zannediyorum. Türkiye hukuk devletidir. Herkes hakkını sonuna kadar aramalı.
MEB'in değerli yöneticileri, sınava üç ay kala alınan bu karardan dolayı öğrenci ve veliler çok sıkıntılı. Gelin bunu kaldırın, kimsenin burnu kanamasın. Bugüne kadar MEB'in aldığı birçok kararı doğru olduğuna inanarak destekledim. Ancak bu konuda aynı düşünmüyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ortaöğretime geçişte yeni model   / 14-03-2007
 Üniversiteye girişte yeni sistem   / 07-03-2007
 Günah keçisi dershaneler   / 28-02-2007
 YÖK'ten, ÖSS'de doğru karar   / 21-02-2007
 2009'da OKS kalkıyor (mu)?   / 14-02-2007
 OKS'de tercih ve başarı puanı   / 07-02-2007
 Ayasofya ' ya oy verelim   / 31-01-2007
 OKS kalkmaz, başarı puanı gelir   / 24-01-2007
 Olgunluk sınavları ve 100'lük not sistemi   / 17-01-2007
 Öğrencilere burs müjdesi   / 10-01-2007
BALÇİÇEK PAMİR
Aynı yatakta yatarken boşanmayı düşlemek
İki kişilik bir...
SAİT GÜRSOY
İlköğretim başarı puanı kullanılmamalı
Ortaöğretime...
EMRE AKÖZ
'6 ay ömrün kaldı' demeli mi?
Tıp dünyasının ünlü adı...
HINCAL ULUÇ
Öldük, ölümden bir şeyler umarak..
"Akşam ne olacak"...
Siyah-Beyaz aşk hikayesi
Siyah-Beyaz aşk hikayesi
Beşiktaş'ta oynamak için bankadan 75 bin YTL kredi çeken Barış,...
2007 Serdar'ın yılı
2007 Serdar'ın yılı
Rüştü'nün sakatlığı, Volkan'ın ise formsuzluğunda kaleye geçen...
Halkımız basiretli ve dikkatli olmalı
Nevruz uyarısında bulunan Başbakan, "Bugünün esas mesajı barıştır,...
"Katile 'sayın' diyenin önünde bayrak eğilmez"
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça Erdoğan'a karşı sertleşen CHP...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu