SABAH - Refik Durbaş
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
Fax:
0212 354 34 72
SMS:
4122-RD MESAJ
 
Umut, ev sahibi halktadır
İnadına şiir: DAL
Boysan 'tatlı zehir'i imzalıyor
Köpek seramiktendir narin davranınız!
Madonna'nın yoga hocası

Umut, ev sahibi halktadır

Ceyhun Atuf Kansu, Varlık dergisinin mart 1970 tarihli 750. sayısında yayımladığı 'Halk Oyu ile Devrim' başlıklı yazısında 'halk yönetimi'ni şöyle tanımlıyordu: "Oylu, seçimli, basınlı, tartışmalı, bir yerde halk avcısı dilli, bir yerde devrim yürekli, aydınlı, halk ozanlı, kent ozanlı, grevli, sendikalı, başkaldırılı, anayasalı, türkülü, romanlı, açık oturumlu, köy kahveli, radyolu, tiyatrolu, yeterli yetmezli meclisli demokrasidir." Kansu bir hekimdi, ama önce sezgileri ve duyarlılığı iyi bir şairdi. Oysa onun özlediği bu demokrasi, tam bir yıl sonra tümüyle yürürlükten kaldırılacak, ülke 12 Mart karanlığına bırakılacaktı. Bunu da bildiği için halkın sağduyusuna güvenini belirtiyordu. Bu yazının benim kişisel tarihimde ayrıca önemli bir yeri var.

AYDINLARIN ADAYIYDI
Kansu, adı geçen yazısında o tarihte Soyut dergisinde çıkan Acıyla başlıklı şiirimi söz konusu ediyor ve bu şiirin kimi dizelerine dayanarak halk yönetimine inancını dillendiriyordu. O uzun şiirimin kimi bölümleri ile süslediği yazısını şöyle noktalıyordu: "Ozan (yani Refik Durbaş), halkın Türkçe'sinden böyle bir devrim bıçağı bilemişse, neden vazgeçeyim, neden umut keseyim halkın oylarından: Umut vardır hanemiz Türkiye'de ve ev sahibi halkımızdadır o umut." Kansu, halk dili ve deyişlerini göz ardı etmeyerek toplumsal sorunlara ağırlık veren şiirlerini hoşgörü, ulusal bağımsızlık tutkusu, insanlık ve doğa sevgileri ile örmüştü. Sözü şuraya getirmek istiyorum: İlk şiir kitabı Çocuklar Gemisi'ni 1946'da, yani genç bir şairin dünyaya gelişinden iki yıl sonra yayımlamıştı; ayrıca 12 Mart'ın karanlığında, bugünlerde yaşandığı gibi bir seçim öncesinde ülke aydınlarının cumhurbaşkanı adayıydı. Ama o yüksünmeden, hoşgörü ve alçakgönüllülük ile beğendiği bir genç şair üzerine düşüncelerini açık seçik yazmaktan çekinmiyordu. Şair ile şiir arasındaki, hatta şairler arasındaki 'kan bağı'nın bir göstergesi de bu değil midir? Oysa, birbirimizin yazdıklarını okumaktan başka bir tanışıklığımız da yoktu. Yıllar sonra, 1978 yılında, aramızdan ayrılmadan birkaç ay önce, bir Ankara yolculuğumda "Merhaba!" demek için telefon ettiğimde "Evladım, çok hastayım, evden çıkacak gibi değilim," demişti.

KANSU'DAN HABERLERİ YOK
Gerçekten de Ankara müthiş bir kış yaşıyordu ve çok hastaydı. Telefonda bir süre konuştuk, yüzünün sureti fotoğraflarında kaldı, sesinin yankısı ise hâlâ anılarımdadır. 1986 yılından beri anısına bir şiir ödülü veriliyor, ben de o tarihten beri seçici kurul üyesiyim. Her yıl ödüle yüze yakın şiir kitabı ve dosya katılıyor, ama pek çok şiir yazanın Kansu'dan da şiirinden de haberi yok gibi... Yalnız Kansu'yu değil, birçok çağdaş Türk şairini okumadıkları için bu 'kan bağı' görülmüyor yazdıklarında. Günümüz şiirinin asıl sorunlarından biri de bence bu. Bugün, 2007 Kansu Şiir Ödülü'nü Dün Bugün kitabıyla kazanan Cengiz Bektaş ödülünü alacak; saat 15.00'te Ankara Türk-İş Salonu'nda yapılacak törende Müslüm Çelik'in sunumundan sonra Sevgi Özel'in yöneteceği oturumda Adnan Binyazar, Abdülkadir Budak, Şükrü Erbaş, Emin Özdemir ve ben 'Ceyhun Atuf Kansu odağında günümüz Türk şiirini' tartışacağız. Bir şiirinde, "Biz yaprak misali olduk artık, bize bir şey sormasınlar." Diyordu, ama bugün yine 'Ceyhun Baba' ile konuşma, ona danışma günü. Muhtemel değil, muhakkak 'Ceyhun Baba' da aramızda olacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dünya, emekçi kadınlar ile güzel olacak   / 10-03-2007
 Şiir, fethedilmeyi bekleyen kale midir?   / 03-03-2007
 '1 kuruş'a ne oldu?   / 24-02-2007
 Şiir gemisi 'korsan'a yelken açtı!   / 17-02-2007
 'Hasansör' 100 yaşında   / 10-02-2007
 Edebiyatın aynası dergiler   / 03-02-2007
 Kamu malı değildir şiir   / 27-01-2007
 Nâzım Hikmet 105 yaşında   / 20-01-2007
 Süreya'nın Cemal'i   / 13-01-2007
 İstanbul ressamı Civanyan   / 06-01-2007
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Umut, ev sahibi halktadır
Ceyhun Atuf Kansu, Varlık...
ALİ POYRAZOĞLU
Hepiniz çocuk tacizcisisiniz
Hepimiz taze ve yaratıcı...
METİN KALKAVAN
Motosikleti kimler kullanıyor?
Ülkemizde motosiklet...
SUNAY AKIN
İnsanlar cehennemi
İstanbul'da yasaklanan hayvan...
Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
Kuymak, hamsi, kaygana, lahana sarma... İstanbul'da, Karadeniz Bölgesi'nin bu...
Tarsus mutfağını keşfedin
İstanbul Esentepe'de sessiz bir sokakta hizmet veren Tarsusi Restaurant, zengin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.