SABAH - Koca adam oldular ama...
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Koca adam oldular ama...
Koca adam oldular ama...
İnternet'ten sipariş verebilirsiniz

Koca adam oldular ama...

Yetişkinler, en az çocuklar kadar oyuncak meraklısı... Dünyanın en büyük oyuncak üreticileri, çok satan oyunların alıcılarının daha çok 'büyükler' olduğunu açıklıyor. Ayrıca koleksiyonerlere yönelik vinil oyuncaklar ve dini içerikli oyuncaklar da büyükler tarafından rağbet görüyor.

Oyun ve oyuncakların sadece çocuklar için tasarlandığını düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Oyuncak sektöründeki çok satan oyunların alıcılarını genelde yetişkinler oluşturuyor. Ünlü oyuncak üreticisi Hasbro'nun Monopoly, İpucu, Amiral Battı gibi klasik kutu oyunlarının satışlarında büyük yükseliş yaşanırken, şirketin CEO'su Alfred Verrecchia Monopoly'nin bir önceki yıla göre yüzde 35 daha fazla satıldığını açıkladı. Aynı şekilde rakip firma Mattel'in 20Q ve Cube World oyunlarına olan ilgi de yüzde 65 oranında artmış. İngiltere'de oyuncak mağazalarını ziyaret eden her altı kişiden biri yetişkin. Mattel ve Hasbro'nun müşterilerinin yüzde 10 ile 20'sini büyükler oluşturuyor. Japon oyuncakçılar ise yetişkin oyuncakları trendinde çok daha büyük bir patlama bekliyor. Bu trend, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen New York Oyuncak Fuarı'nda da kendini iyice belli etti. Oyuncak üreticilerinin yetişkin zevkleri ve alışkanlıklarını iyi tahlil etmiş olduğu neredeyse tüm standlarda aşikârdı. Oyuncak sektörünün gurusu olarak bilinen Jim Silver'ın Businesweek dergisine yaptığı "Oyuncakçılar, her yaştan insanın oyun sevdiğini anlamaya başladı," açıklaması da bu anlamda dikkate değerdi. Trend analizcileri 30-40 yaşlarındaki kadın ve erkeklerin oyuncaklara olan yoğun ilgisinin, nostalji trendinin bir sonucu olduğunu söylüyor. Modern hayatın koşturmacası ve stresinden kaçmak isteyenler, yaşamın daha kolay olduğu 'güzel zamanları' hatırlatan oyun ve oyuncaklara yöneliyor. New Yorklu oyuncak analizcisi Christopher Byrne, GI Joe ve Star Wars oyuncaklarının yüzde 40'ının işte tam da bu nedenle yetişkinlerce alındığını söylüyor. Yetişkinler zekâ oyunları ve beyin egzersiz kitlerine de milyonlarca dolar döküyor. Oyuncakların 'büyümesinin' bir başka nedeni de çocukların daha hızlı büyümesi, ilkokul çağlarından itibaren teknolojiyle haşır neşir olmaları ve bu nedenle klasik oyuncaklara ilgilerini çabuk kaybetmeleri olarak gösteriliyor. Bu nedenle sektörün büyük değişikliklere gittiği; oyuncakları yeni teknolojilere adapte etmeye çalıştığı da biliniyor.

KOLEKSİYONCULARA VİNİL
Zekâ oyunları ve nostaljik kahramanların yanı sıra, özel tasarım oyuncaklar da yetişkin oyun pazarında önemli bir yer tutuyor. Özellikle 1990 sonlarında Hong Konglu sanatçı Michael Lau'nun önderliğinde yaygınlaşan vinil oyuncaklar kapış kapış gidiyor. e-bay satışlarında da önemli bir payı olan vinil oyuncakları genelde grafik tasarımcılar, ressamlar ve illüstratörler tasarlıyor. Haliyle az sayıda üretilen bu oyuncakların fiyatı da tasarıma, sanatçının tanınırlığına ve sayısına göre 20 dolardan başlayıp binlerce dolara kadar çıkıyor. Daha çok koleksiyoncuların rağbet gösterdiği vinil'lerin en bilinenleri, Amerikan şirketi Kidrobot (www.kidrobot.com) tarafından üretilenler. Kidrobot'un insanı andıran tavşanlardan oluşan Dunny serisi gibi; maymunu andıran Munny serisi de koleksiyoncuların favorilerinden. Bu iki modelin ayrıca düz versiyonları da satılıyor. Paketlerinde boya kalemleri de bulunan Munny ve Dunny'leri istediğiniz gibi boyayıp tasarlayabiliyor, isterseniz daha sonra yine e-bay gibi sitelerde satabiliyorsunuz.

DİNİ OYUNCAKLAR
Yetişkinler için üretilen en ilginç oyuncaklar ise dini temalı olanlar. İslami temalı yapbozlar ve kutu oyunları çok popüler. Hz. İsa'nın betimlendiği çok sayıda oyuncak da bulunabiliyor. Bunların arasında en dikkat çeken ise astronot kıyafeti içinde tasarlanmış olan versiyonu. (www.toydigger.nl)

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 'Çalışırken Tarkan dinliyorum'
 Hem süperstarım hem de modacı
 Buz üstünde son tango
 'Anneannem Atatürk'e bile hizmet etti'
 Atletizmle sağlığa dönüş
 Her yaşta zinde kalmak için koşu
 Yüze ahududu, saçlara lavanta
 Kadınların ayak sesleri
 Karadan gelen adamın deniz hikâyeleri!
 'Bu' kadınlar matinesi
 'Jean hiç bitmez sadece değişir'
 Kedi ve köpeklerimizi neden kısırlaştırmalıyız?
 Ferhat Göçer yanıyor
 Göğüs farkıyla şarkıcı
 Geç gelen saadet
 CBR125 Cup'a 2007'de kardeş geldi
 Korsan gemisinden Mauritius'a giden yol
 Gündüz butik, gece bar
 'Bir imza ile yuva hiç kurtulur mu?'
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocukların sorunlarında bilimsel olmayan...
26. yılında, festivalin sağlığı yerinde
26. yılında, festivalin sağlığı yerinde
31 Mart-15 Nisan 2007 tarihlerinde meraklılarını ağırlayacak olan...
İtalyan aygırı 62 yaşında ringe dönüyor
İtalyan aygırı 62 yaşında ringe dönüyor
Sylvester Stallone-Rocky Balboa ikilisi üzerine yazılabilecek her şey...
Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
Kuymak, hamsi, kaygana, lahana sarma... İstanbul'da, Karadeniz...
Tarsus mutfağını keşfedin
İstanbul Esentepe'de sessiz bir sokakta hizmet veren Tarsusi...
Prematüre bebeğin sigorta derdi
Altı buçuk aylık ultra prematüre bir bebeği olduktan sonra, eşi Ufuk Yıldırım...
Belediye Meclisi'nin 'Tek taş Hüseyin'i
Kadıköy ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ giyimi, kuşamı ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.