SABAH - 'Anneannem Atatürk'e bile hizmet etti'
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Anneannem Atatürk'e bile hizmet etti'
'Anneannem Atatürk'e bile hizmet etti'
'Kremden şampuana kadar ürettik'
İzmir'in bitkileri çok taze

'Anneannem Atatürk'e bile hizmet etti'

Günaydın'daki köşesinde güzellik sırlarını yazmaya başlayan bitki uzmanı Suna Dumankaya, bütün bildiklerini Van'da 'Lokman Hatun' diye tanınan anneannesinden öğrenmiş. Dumankaya'nın 110 yaşında ölen anneannesinin şifalı ürünlerinden Atatürk de yararlanmış.

Bitki bilimi ve güzellik uzmanı Suna Dumankaya, doğanın iyileştirici gücüne inananlardan... Salı, perşembe ve pazar günleri SABAH'ın Günaydın ekinde, bitkilerle doğadan gelen güzellik sırlarını aktarmaya başlayan Dumankaya, okurlardan gelen vücut, cilt ve saç bakımıyla ilgili sorulara da yanıt veriyor. Van'da 'Lokman Hatun' diye bilinen ve 1986 yılında 110 yaşında ölen anneannesi Fatma Öktem'in yanında yetişen Suna Dumankaya, bitkilerin sırlarıyla ilgilenmeye henüz çocukken başlamış. Bahçesinde yetiştirdiği binbir çeşit bitkiyle şifalı ürünler yapan ve ülkenin dört bir yanından gelen hastaları ayağa kaldıran anneannesinin hazırladığı karışımları öğrenen Dumankaya, o yılları şöyle anlatıyor: "Van'da 'Lokman Hatun' diye bilinen anneannem Fatma Öktem'i tanımayan yoktu. Selanik kökenli anneannem Türkiye'nin ilk şifacılarından. 1986 yılında 110 yaşında, yaşına rağmen inanılmaz güçlü bir şekilde öldü. Van'da ona da anneannesinden kalan bilgi birikimiyle bütün Türkiye'den hastalara şifa dağıtırdı. Anneanneme başvuran hastalar iyileşmeden gitmezdi. Kendi içinde bir vakıf gibiydi. Doktorlarla işbirliği içindeydi. Eskiden Anadolu'da doktor sayısı da çok azdı. Herkese yardım ederdi, doğal ilaçlar yapardı. Çocuğu olmayanlar ona başvururdu. İnanılmaz bilge ve yetenekli bir kadındı. Ben de 1972'ye kadar Van'da kaldım. Bu süre içinde anneannemin bütün çalışmalarını izledim, onun tariflerini biriktirdim. Ondan çok şey öğrendim. Her ne kadar teknolojiden yararlansam da özümden kopmadan çalıştım.''

'EVİMİZE POLİTİKACILAR GELİRDİ'
Dumankaya, Atatürk'ün Anadolu'yu dolaşırken Van'a geldiği sırada anneannesinin ününü duyup sofrasında yemek yediğini, hatta onun ürünlerinden de yararlandığını duyduğunu söylüyor: "Anneannemin Atatürk dahil hizmet etmediği politikacı yoktur. Van'a her gelen onu ziyaret eder ve onun hizmetlerinden yararlanıp giderdi. Anneannem çok güzel yemekler yapardı. Bahçemizde misafirleri ağırlamayı çok severdi. Van'a gelen bütün politikacılar da anneannemin yemeğinden mutlaka yerdi. Anneannem hem çok dindardı hem de Atatürk hayranıydı.'' Bu yıl Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde fitoterapi seminerlerine katılan Dumankaya'nın ideali, önümüzdeki yıl da üniversite sınavlarına girip bu alanda dört yıllık eğitim almak. Kızıyla birlikte okumak istediğini söyleyen Dumankaya "50 yaşındayım ama hâlâ öğreniyorum. Eğitimin yaşı olmadığına inananlardanım. Bu yıl fitoterapi dalında sertifika programına katıldım. Önümüzdeki yıl da kızımla üniversite sınavlarına gireceğim. Böylece her ikimiz de fitoterapi alanındaki bilgilerimizi artırmak istiyoruz," diyor.

KENDİ MARKASINI YARATTI
Yeditepe Üniversitesi ile işbirliği içinde, 'Suna Dumankaya' markasıyla doğal ürünler de üreten Dumankaya bu alanda çok iddialı: "Yapılan istatistiklerde fakir ülkeler arasında Türkiye de çıkıyor, ama en lüks tüketim de bizde. Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki kadar kuaför yok. En çok kozmetik Türkiye'ye geliyor. Tüm dünya 'Peki, bu ülke nasıl ekonomik sıkıntı yaşıyor,' diye gülüyor. Fransızlar bizi elinin tersiyle itti, ama biz yine onların en pahalı ürünlerini kullanıyoruz. Ben de diyorum ki' Türk malı Türk'ün malı, herkes bunu kullanmalı'. Sonunda tamamen bitkisel, kendi doğal ürünlerimizi ürettik. En pahalı ürünlerin içindeki madde benim ürünlerimde var. Ama bir farkı var bu ürünün: İçinde hayvansal deney yok, kimyasal, sentetik, hormonlu ürün yok, cildi hasta edecek ürün yok. Cildi onarıcı, güzelleştirici ürünler var. Bir yıl boyunca cilt analiz makinelerinde denenmiş, en az 500 kişinin cildinde analiz edilen ürünler çıkarıyoruz.'' Dumankaya, Meslek Sırlarım adlı kitabına eklediği yeni bilgilerle hazırladığı Mucize Formüller adlı kitabını da geçtiğimiz ay yayımladı. SABAH okurları, cilt problemleriyle ilgili sorularına yanıt almak istiyorlarsa sdumankaya@sabah.com.tr adresine email gönderebilirler.

FİGEN YANIK

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 'Çalışırken Tarkan dinliyorum'
 Hem süperstarım hem de modacı
 Koca adam oldular ama...
 Buz üstünde son tango
 Atletizmle sağlığa dönüş
 Her yaşta zinde kalmak için koşu
 Yüze ahududu, saçlara lavanta
 Kadınların ayak sesleri
 Karadan gelen adamın deniz hikâyeleri!
 'Bu' kadınlar matinesi
 'Jean hiç bitmez sadece değişir'
 Kedi ve köpeklerimizi neden kısırlaştırmalıyız?
 Ferhat Göçer yanıyor
 Göğüs farkıyla şarkıcı
 Geç gelen saadet
 CBR125 Cup'a 2007'de kardeş geldi
 Korsan gemisinden Mauritius'a giden yol
 Gündüz butik, gece bar
 'Bir imza ile yuva hiç kurtulur mu?'
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocukların sorunlarında bilimsel olmayan...
26. yılında, festivalin sağlığı yerinde
26. yılında, festivalin sağlığı yerinde
31 Mart-15 Nisan 2007 tarihlerinde meraklılarını ağırlayacak olan...
İtalyan aygırı 62 yaşında ringe dönüyor
İtalyan aygırı 62 yaşında ringe dönüyor
Sylvester Stallone-Rocky Balboa ikilisi üzerine yazılabilecek her şey...
Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
Kuymak, hamsi, kaygana, lahana sarma... İstanbul'da, Karadeniz...
Tarsus mutfağını keşfedin
İstanbul Esentepe'de sessiz bir sokakta hizmet veren Tarsusi...
Prematüre bebeğin sigorta derdi
Altı buçuk aylık ultra prematüre bir bebeği olduktan sonra, eşi Ufuk Yıldırım...
Belediye Meclisi'nin 'Tek taş Hüseyin'i
Kadıköy ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ giyimi, kuşamı ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.