kapat
   
19 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Final hazırlığı kurda dalgayı keser mi?

Yerlilerin dövize yönelmesinde yeni küresel dalgalanmaya ve çifte seçime hazırlık etkiliydi. Beklentiler büyük ölçüde gerçekleşti. Yerlilerin dövizde olması, Hazine ve kamu bankalarının kasasının döviz dolu olması kurda hızlı çıkışı engelliyor.

Geçen hafta ABD'de açıklanan enflasyon verileri normalde olumsuz bekleniyordu. Ancak gerçekleşme daha da olumsuz oldu. Bu nedenle cuma gününü piyasalar olumsuz kapattı. Bir iyi, bir kötü seyirle piyasaların kararsız gidişi sürüyor.

- Merkez Bankaları toplantıları - Bu hafta dünyanın üç büyük merkez bankasının arka arkaya faiz toplantıları yapılacak. Salı günü Japonya, çarşamba günü ABD ve perşembe günü de Avrupa merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Küresel piyasaların dalgalanma dönemlerinde merkez bankalarının yol göstericiliği daha bir önemli hale geliyor. Üç merkez bankasından da faizleri artırma veya yükseltme yönünde bir karar beklenmiyor. Çünkü Japonya ve Avrupa geçen toplantısında zaten faiz artırımını yapmıştı.
ABD'de ise daha çok düşürme yönünde beklenti oluşabilirdi ama enflasyonun yüksek gelmesi bunu engelledi. Ancak bu demek değil ki, merkez bankalarının açıklamaları etkili olmayacak.
Özellikle de ABD merkez bankası Fed'in. Çünkü son dalgalanmaya Fed eski başkanı Alan Greenspan' in açıklamaları yol açtı. Mortgage kredi batağı konusunda uyarı yine eski başkandan geldi. Dolayısıyla Fed'in yeni başkan Ben Bernanke' nin yeni bir durum değerlendirmesi yapmaya ve kredibilite kaybını önlemeye ihtiyacı var. Fed, daha ihtiyatlı tahminler yapabilir.

- Türkiye'ye etkisi - Dış piyasalardaki asıl dalgalanma ve kötüleşme hisse senedi borsalarında gerçekleşiyor. Türkiye'ye yansıması da yine bu kanaldan oluyor. Yabancı çıkışına paralel kurda bir artış ve dalgalanma görüyoruz. Ancak bunun boyutu hisse senedi piyasasından daha küçük kalıyor. Faiz piyasası ise dış dalga karşısında en az etkilenen piyasa. Hem Türkiye'de faizler yüksek, hem bu piyasada yerliler daha etkili. Üstelik dünyada da faiz konusunda karışık bir seyir sözkonusu.
Dalganın hisse senedi kanalıyla yürümesi bir yerde Türkiye'nin avantajı. Çünkü bu piyasa Türkiye'de göreli olarak küçük. Aynı zamanda da üçte ikisi yabancıya ait. Bir anlamda düşüşlerden yabancılar daha fazla zarar görecek. Borsa gerilemesinden de ekonomi, gelişmiş ekonomiler kadar zarar görmeyecek.

- Kur dalgalanması - Yabancıların satıp borsadan çıkmaya kalktıkları oranda kuru yükseltici etkileri olabilecek. Bir de tahvil piyasasından çıkışlarının kura etkisi olabilir. Ama arada da son gelenler dışında fazla bir hareket gözlenmiyor. Yabancılar dışında yerlilerin de dövize, kuru sıçratacak düzeyde bir talepleri yok. Bitişikteki tabloda da yer alıyor. Yerlilerin döviz talebi son aylarda 1.5 milyar dolar civarında. Geçen yıl ortasında 60.2 milyar dolar olan döviz hesapları sürekli artarak 2 Mart tarihinde 78.9 milyar dolara vardı.
Yerlilerin dövize yönelmesinde yeni bir küresel dalgalanmaya ve 2007'de yapılacak çifte seçime hazırlık etkiliydi. İşte şimdi bu iki olguyu birden yaşıyoruz. Dövize yatırım yapanların beklentileri bir anlamda ve bir ölçüde gerçekleşme yoluna girdi. Kurun yükseldiği düzeylerde yerlilerin döviz satma alışkanlığı olduğunu da geçmiş dalgalanmalardan biliyoruz. Bizzat yerlilerin dövizde olması, kurlarda hızlı dalgalanmayı ve hızlı çıkışı engelleyen bir faktör. Bundan sonra da yerlilerin dövizdeki pozisyonu dalga boyunu küçültücü etki yapabilir.

- Dalgaya hükümetin etkisi - Kurun yükselmesini ve kontrolden çıkmasını en azından seçim öncesinde hiç istemeyecek taraflardan biri de hükümet. Çünkü, kurun fırlaması ekonomideki bütün başarıların cilasını döker, geniş kitleleri fakirleştirir.
Bu nedenle kurun yükselmesi seçimde oylarını olumsuz etkiler. Bu açıdan hükümet seçim öncesinde kuru yükseltmemek için hemen her şeyi yapabilir. Bu nedenle de Başbakan Erdoğan tarafından "final" diye tanımlanan seçim öncesinde hem Hazine'nin hem de kamu bankalarının kasası döviz dolu. Kurun herhangi bir zıplamasında da bu dövizler pekala satılabilir. Tıpkı 2006 dalgalanmasında TMSF'nin yaptığı gibi. Sadece Hazine'nin Merkez Bankası'nda tuttuğu döviz cinsinden parasının 15 milyar dolar civarında olduğu düşünürse, bu konuda hükümetin etkisi ortaya çıkar. Yani hükümetin elinde kuru yükseltmemek için yeterince malzeme var. Yeter ki dış dalga yumuşak kalsın ve kalıcı yurtiçi risk ortaya çıkmasın.

- Sonuç - " Hepimiz hendeğin içindeyiz ama bazılarımız yukarıya yıldızlara bakıyor" Oscar Wilde

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Üretimi olmayan ülkede gayrimenkul de para etmez   / 16-03-2007
 Dünyada trend kırılsa da Türkiye'ye sınırlı yansır   / 15-03-2007
 Beş yılda 112 milyar dolar geldi, devamı iki gelişmeye bağlı   / 14-03-2007
 Trabzon'dan göç yavaşladı, asıl zorluk şimdi başladı   / 13-03-2007
 Piyasaların kaderini ne belirler?   / 12-03-2007
 Mali disiplin ve kamu borcunda kazanımları koruma dönemi   / 09-03-2007
 Yerlilerin üstlendiği kritik rol   / 08-03-2007
 Küresel trend kırılsa da, İMKB trendi neden kırılmaz?   / 07-03-2007
 Para oyunundan ilk kez yerliler mi kârlı çıkacak?   / 06-03-2007
 Düzeltme mi, trend değişikliği mi?   / 05-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Final hazırlığı kurda dalgayı keser mi?
Yerlilerin...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF'nin yeni reçetesi
IMF, seçim sonrası göreve gelecek...
UFUK SANDIK
Ticari araç fuarı 'kara kedi' gibi
Otomobilde...
Gece karımın yanında yatarken boşanmayı düşünürdüm
Yılda 140 konser veren, 250 gün yurtdışında olan ünlü müzisyen Fazıl...
Türk Prof. Avrupa'dan 8 doktor ithal ediyor
Avrupa'nın en ünlü 8 çocuk doktoru İstanbul'a geliyor. Proje...
Komutan uyardı sahte anıt yıkıldı
Komutan uyardı sahte anıt yıkıldı
Murat Bardakçı'nın kaleme aldığı, İGDAŞ'ın sponsor olduğu "sahte...
'Herkes yurdumun bu haritasına çok iyi baksın'
'Herkes yurdumun bu haritasına çok iyi baksın'
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yılında konuşan Erdoğan,...
IMKB
E: 41.820 D:% 1,52
DOLAR
S: 1,407 D:% -0,107
EURO
S: 1,871 D:% 0,457
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu