SABAH - Gülse Birsel
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Bir gece ansızın gelebilirler!

"Sakın kapınıza gelen herkesi nüfus sayımı yapacak diye içeriye almayın, ama kekinizi hazır bulundurun"

NÜFUS sayımında sokağa çıkma yasağı olan pazar günlerini hatırlar mısınız? Sanki her pazar günü sabahtan sokağa çıkılıp, geceyarısına kadar fellik fellik dolaşılırmış gibi, herkeste bir dışarı çıkma arzusu olurdu!
Sıkım sıkım sıkılırdık evde! Televizyonda sokağa çıkma yasağıyla ilgili özel programlar, skeçler verilirdi! Giyinilip kuşanılıp, sabahtan itibaren misafir bekleniyormuş gibi beklenir, geldiğinde nüfus sayımı görevlisine çaylar, kekler ikram edilirdi hani!

EVDE BEKLEMEK YOK ARTIK

O günleri hatırladığım ve yaşadığım için bir gün çok yaşlı sayılacağımı hissediyorum! Son haber şu efendim: Artık nüfusumuz bu şekilde sayılmayacak! Türkiye İstatistik Kurumu görevlileri, her an, her gün, her saat kapınızı çalabilir! Çünkü en sonunda, yıllarca süren evde oturup nüfus memuru bekleme döneminin ardından, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi kuruluyor. TC kimlik numarasına göre, kişiler ve oturdukları adresler eşleştirilecek. Onun için TC kimlik numaranızı bilmiyorsanız, bir an önce öğrenin. TÜİK görevlileri evlere hafta sonu ve akşam da dahil olmak üzere uygun zamanlarda gelecekler ve sizi 'sayacaklar'! Evde kaç kişinin oturduğunu, ortalama gelirinizi, geçim kaynağınızı, uyruğunuzu, eğitim düzeyinizi soracaklar. Nüfus cüzdanınızı evde bulundurun, çayınız kekiniz daima hazır olsun! Geliyorlar! Ancak sakın ha kapınıza gelip, "TÜİK'den geliyorum," diyen herkesi içeri alıp çay ikram etmeye kalkmayın! Önce görevli tanıtım kartını sorup, şüpheli durumlarda emniyete haber veriyorsunuz! Aman diyeyim! Bu hafta Kadınlar Günü'nü idrak ettik. Türkiye İstatistik Kurumu bence her sözden, her tespitten daha vurucu gerçekleri 'Aile Yapısı Araştırması' başlığı altında bir kitapçık haline getirmiş. 2006'da yapılan çalışmada çok çarpıcı veriler var: Örneğin... Kadınlarımızın yüzde 31.7'si 18 yaşın altındayken evleniyor. Erkeklerde bu oran 6.9.

GÖRÜCÜ USULÜ REVAÇTA

Bu evlilik, kadınların yüzde 36.2'si söz konusu olduğunda, görücü usulüyle, ailesinin kararıyla gerçekleşiyor. Erkeklerde bu durum yüzde 24.8. Türkiye'de evli çiftlerden akraba olanların oranı yüzde 20.9! Yani beş çiftten biri akraba! Güneydoğu Anadolu bölgesinde, bu oran yüzde 40.4! Türk erkeklerinin yüzde 32.6'sı, erkek çocuğun annenin itibarını artırdığı görüşünde! Yüzde 44.6 ise soyun devamının ancak erkek çocuk tarafından sağlanacağı kanısında! Türk erkeklerinin yüzde 23'ü, kadınların çalışmasını uygun bulmuyor! Türk ailelerinde ev işleri yüzde 80-85 oranında kadınlar tarafından yapılıyor. Aile fertlerinin ev işlerine yardım etmesi, yüzde 5-10 ailede görülüyor!

SPOR YAPMIYORUZ

İş dışı faaliyetler gözlendiğinde, erkeklerin yüzde 83.2'sinin, kadınlarınsa sadece yüzde 55.9'unun gazete okuduğu görülüyor! Erkeklerin yüzde 38.2'si, kadınların yalnızca yüzde 21'i spor yapıyor. Sinemaya gidenler ya da gidebilenler, erkeklerde yüzde 26, kadınlarda yüzde 17.6! Türk ailelerinde kadınların yüzde 80.2'sinin üzerine kayıtlı gayrimenkul veya araç yok. Bu oran, erkeklerde yüzde 39.6! TÜAK görevlileri, belli zamanlarda kapı kapı dolaşıp herkesi sayacak. Sokağa çıkma yasağı konulan nüfus sayım günlerini gördüm çok şükür! Kadınların daha çok 'sayıldığı' günleri acaba görecek miyim, diye düşünüyorum!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Süt içemeyenler, Avrupalı değilsiniz!   / 04-03-2007
 Zavallı sigara bağımlısı, titre ve kendine gel!   / 25-02-2007
 En korkunç gerçek, gündemimizde bile değil!   / 18-02-2007
 Asker, yürüme bandına çıık!   / 11-02-2007
 Kahve bağımlıları, birleşin ve rahatça için!   / 04-02-2007
 Toplanın, mutluluğun sırrını veriyorum!   / 28-01-2007
 Ömür törpüleriyle başa çıkma yolları!   / 21-01-2007
 'Çok hastayız' sendromu!   / 14-01-2007
 Gaffur'un sırrı ne?   / 07-01-2007
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Su gibi para harcayanların dikkatine!
Esenler Fevzi...
GÜLSE BİRSEL
Bir gece ansızın gelebilirler!
"Sakın kapınıza gelen...
Üniversiteyle mahalle el ele verdi
Üniversiteyle mahalle el ele verdi
Önce imar, sonra kentsel dönüşüm planına dahil edilen Maltepe'nin...
Bu motosikletler dünyada tek
Bu motosikletler dünyada tek
İstediğiniz renk ve modelde, akla gelebilecek her parçasını...
Ten uyumu masal mı?
Çiftler arasında 'ten uyumu' denen şey gerçekten var mı? Bu sorunun...
Yoga kalbin ilacı
Kalp ameliyatı geçirenler, yogayla kalbi besleyen damarlarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.