SABAH - Muhlis Bey geri döndü!
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muhlis Bey geri döndü!
Muhlis Bey geri döndü

Memleketin en acayip gazetecisi Muhlis Bey'i kim hatırlamaz... Leman dergisi, 80'li yılların bu müthiş karakterini büyük boy bir albümle anıyor


Muhlis Bey geri döndü!

Bir, hatta birkaç kuşak Muhlis Bey'le büyüdü. Bir dönemler, ortalık Muhlis Bey gibi konuşan, hatta Muhlis Bey gibi saçmalıklar yapan gençlerle doluydu. Sevgililer romantik şeyler konuşurken, birbirlerine Muhlis Bey gibi şımarırlardı. Behiç Pek ve Latif Demirci'nin yarattığı bu müthiş karakter, o günlerdeki nüfusta bile tirajı 500 bini bulan Gırgır'ın en ağır topu olmuştu. Evet, Muhlis Bey, kanlı canlı, aramızda yaşayan bir karakterdi. Memleketin en acayip gazetecisiydi o. Fenerbahçe'yi tutar, Turgut Özal'a hayranlık besler, köpeklerden son derece korkardı. 80'li yıllar Muhlis'li yıllardı.

SALAK ÇIRAK
Şimdi bu satırları okuyan ve Muhlis Bey'e yaşı tutan' herkesin gözleri dolu dolu olmuştur. Onunla ilgili bir anısı olmayan yoktur çünkü. Misal, ben üniversiteye başladığımda, tuhaf bir arkadaşın siyasi tercihlerine yakın olduğum için, okulda sadece ikimiz aynı siyaseti 'tutuyorduk'. Ona Muhlis Bey, bana da Yavlum Sami yakıştırması yapılmıştı. Hayatım karardı sayın okurlar. Siyasetten soğudum. Yıllardır sırf o yüzden böyle apolitik apolitik dolaşıyorum. Evet efendim, hatırlayacağınız üzere, uzun zaman tek tabanca takılan ve salaklıklarını tek başına yapan Muhlis Bey, sonunda yanına kendisi kadar salak bir çırak almış, maceralarına Yavlum Mithat adındaki bu çırakla devam etmişti. Aslında bir de Yavlum Mithat'ın 'bomba gibi' annesi Yeliz Hanım vardı ve Muhlis Bey durmaksızın Yeliz Hanım'a yazılıyordu ama netice yoktu. Yeliz Hanım, bir gün şöyle hareketli bir yere gitmek istemişti de Muhlis Bey onu geneleve götürmüş ve, "Burası İstanbul'un en hareketli yerlerinden biridir Yelis Hanım," diye durumu izah etmişti ya, ne acayip bir işti 'yalabbim'!.. Her hafta Gırgır dergisi alınır, okumaya Muhlis Bey'den başlanırdı. Bir Avanak Avni, bir Muhlis Bey... Ondan sonra hayatımıza bu kadar nüfuz eden kaç karakter çıkmıştır ki? Bezgin Bekir, Erdener Abi benim favorilerim... Bir de atılgan gençliğin idolü Timsah var tabii.

HAFIZALARA KAZINMIŞ
Çizgi dünyasında hafızalara kazınacak bir karakter yaratmak hakikaten çok istisnai bir durum. Muhlis Bey bunu başardı. Ve her güzel şey gibi, Muhlis Bey'in de bir gün sonu geldi. Bence Muhlis Bey'e ruhunu veren Behiç Pek, bugün Leman'da kendi çizgi dünyasına devam ediyor. Onun kadar kendini yenileyebilen bir karikatürist daha var mıdır, bilemem. Muhlis Bey'e çizgileriyle hayat veren Latif Demirci ise aslında Muhlis Bey'in mirası üzerine kurgulanmış Pires Bey'le Hürriyet'te çizerliğe devam ediyor. Sizi bilmem, ama kendi adıma büyük basının dışında bir yerde durması gerektiğine inanıyorum karikatürün... Neyse sayın okurlar, yine duygusallaştım işte... Demem o ki, Leman dergisi, Muhlis Bey'in büyük boy bir albümünü yapmış, koştura koştura gittim, aldım. Ne çok şeyi unutmuşuz, hayretler içinde kaldım. Özal'lı yılların ağır ağır üzerimize çöktüğü o zaman dilimini tekrar yaşadım. Eski ahbap Muhlis Bey'le tekrar buluşmak isteyenlere, yaşı tutmayıp da Muhlis Bey'den mahrum kalmış gençlere hararetle tavsiye ederim.

SAMİ TOSUN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'En güzeli, en natürel saçtır'
 24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
 '10 yılda tamamlanan saatlerimiz var'
 Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı
 'Çok Pişmanım'
 34 yıl önce yaptığı albüm dünya müzik listelerinde
 Kedi sistit olursa
 Jay Jay artık daha mutlu!
 Şebnem Ferah yine senfonik
 Naftalin kokulu şarkılar
 Kentli erkekler Arena'da buluşuyor
 Yeni akım: Kuaför değil yaşam koçu
 Elazığlı kadınların umudu Ka-Mer oldu
 Üçüncü sayfadan oyun çıktı
 'Cool' bir İstanbul ajandası
 İşte Makbule'nin içindeki Hasibe'ler...
 'Hanım beni penaltı noktasına gömecek'
 Bağımlılık yapan kahramanlar
 Bas bas paraları kuçuya
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Mutluluğa kaçamak yapılır mı?
Cumartesi günleri ne...
ALİ POYRAZOĞLU
Ev değil, tımarhane
Aileden kalma evde oturuyorum.
REFİK DURBAŞ
Dünya, emekçi kadınlar ile güzel olacak
Anıların da /...
Balık bizim, Denize ne?
Balık yerken genellikle deniz kenarında oturmayı tercih ederiz. Oysa balık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.