kapat
   
16 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hutbelerde Atatürk polemiği
Hutbelerde Atatürk polemiği

Çanakkale ve Şehitler Hutbesi'nde Konya Müftülüğü Atatürk'ün ismini kullanmadı.

16 Mart günü camilerinden "Çanakkale ve Şehitler"le ilgili hutbe okutacak olan İstanbul, İzmir ve Balıkesir Müftülükleri hutbelerinde Atatürk'ün ismine yer verirken, Konya Müftülüğü Atatürk'ün ismini kullanmamayı seçti.

İstanbul Müftülüğü, "İslamda Şehitlik ve Çanakkale Zaferi" hutbesinde, Türkiye'nin dünyanın çok önemli bir noktasında yer aldığını belirterek, bu topraklara pek çok ülkenin sahip olmak istediğini ifade edecek.

Hutbede, "Bundan 92 sene önce zamanın her bakımdan en güçlü devletlerinin askerleri bir hayalin peşine düşerek Çanakkale Boğazına kadar geldiler. Akıllarınca boğazları geçecekler, Müslüman Türkleri tarih sayfasından sileceklerdi. Hasta adam dedikleri Osmanlı İmparatorluğunu yok ederek, asırlardır süregelen haçlı zihniyetini dünyaya hakim kılacaklardı. Ancak, askeri anlamda çok üstün saydıkları planları ve harp taktikleri, başta devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının her şeyini ortaya koyarak yaptıkları yurt savunması karşısında, Çanakkale Boğazı'nda suya düştü. Böylece dünya durdukça konuşulacak olan Çanakkale Geçilmez Destanı yazıldı" denilecek.

İzmir Müftülüğü'nün "Şehitlik ve Çanakkale Zaferi" hutbesinde ise "Milletimiz, Çanakkale'de bağımsızlığını, onurunu, vatanını ve bayrağını korumak için neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiş, vatan sevgisi ve iman gücünün maddi üstünlükten daha önemli olduğunu bütün dünyaya ispat ederek, tarihe altın harflerle unutulmayacak bir destan yazdırmıştır. Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale'deki Türk askerinin manevgücünü şöyle anlatıyor: 'Karşılıklı siperler arası sekiz metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulamayarak kamilen düşüyor. ikinci siperdekiler onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar gıbta edilecek itidal ve tevekkül ki, öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiçbir tereddüt bile göstermiyor, sarsılmak yok !... Okuma bilenler ellerinde Kur'an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelime-i şehadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, şayân-ı hayret ve tek bir misaldir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran, bu yüksek ruhtur" denilecek.

Balıkesir Müftülüğü'nün şehrin tüm camilerinden okutacağı hutbede ise Çanakkale savaşında Atatürk ve silah arkadaşlarının her şeylerini ortaya koyarak yurdu savundukları anlatılacak.

Konya Müftülüğü ise "Çanakkale ve Şehitler" hutbesinde Atatürk'ün ismine hiç yer vermedi. Hutbede yer alacak bazı sözler şöyle:

"Çanakkale Geçilmez fermanı, 250 bin ı vatan evladının, şehadet şerbetini içmesiyle yazılmıştır. Şehitlik mümin için yüce bir mertebedir. Bu kutlu zaferin yıl dönümünde aziz şehitlerimize fatihalar gönderelim. Şanlı tarihimizi ve Çanakkale'yi unutmayalım. Bugün üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanın, milletimizin, devletimizin, bayrağımızın varlığını, istiklâl ve hürriyetimizi, milletçe namus ve şerefimizle yaşıyor olmamızı, doğusundan batısına ülkemizin hemen her bölgesinden gelerek, Çanakkale'de canlarını feda eden şehitlerimize borçlu olduğumuzu unutmayalım. Milletimizin bitmez tükenmez gücüne, en güzel örnek olarak tarihimizde parlayan Çanakkale destânının ve ardındaki ruhun özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza borcumuz olduğu gibi, geleceğimiz açısından da son derece önemlidir. Milletçe bu onurlu mirası aynı inanç ve duyarlılıkla yarınlara taşımak en büyük görevimizdir."

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ermeni tasarısını geçerse İncirlik kapatılabilir
 Yeni yağışlar geliyor!
 Bir teröristin itirafları!
 İstanbul'da yol durumu!
 Kadıköy'de silahlı çatışma: 1 ölü
 Ege Denizi'nde deprem
 PKK'ya karşı seçenekler masada
 "Cerrah kasaba şerifi mi?"
 Dink'in cinayeti raporu hazır
 Hava Kuvvetleri'nde emir subayı sürgünü
 Eczacı vekiller de geçim sıkıntısında
 Hekimlerden Sezer'e veto için teşekkür
 'Ya gerçek demokrasi ya hiç...'
 YAŞ belgeleri Başbakanlık'la Genelkurmay'ın arasını açtı
 'Büyükanıt Üniversitesi'
 'Cezaevindeki anne velayetini kaybeder'
 Okutan: Özel projelerim var
 Meclis'in Trabzon raporu korkuttu
 Fotoğraftaki polislere ceza
 Rice'dan 'Tasarı geçerse Fransa gibi oluruz' uyarısı
 İsrail'den Ermeni tasarısına ret
 İran'da 200'e yakın PKK'lı tutuklandı
YILMAZ ÖZDİL
10 gün sonra gene AB'ye giriyoruz...
Hadi yine...
ERGUN BABAHAN
Kişiye tapınma ve Kürt hareketi
Türkiye'de egemen...
MEHMET BARLAS
Meğer dünyalı olmak ne kadar zormuş...
Eğer bugünü...
FATİH ALTAYLI
Var mıymış, yok muymuş!
Yılbaşından hemen önce yazdık,...
ERDAL ŞAFAK
Boru hatları
Rusya Başkanı Vladimir Putin'in...
Eyvah çocuğum Müslüman oldu!
Danimarka'da çocukları radikal İslam'ı seçen Danimarkalı 40 aile...
Savaşı çıkaran adam
Yüz binlerce sivilin öldüğü Irak Savaşı'nın dayanağı işte bu adamın...
Carew bombası
Carew bombası
Fenerbahçe'nin 100. yıldaki transfer bombasının eski Beşiktaşlı Carew...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu