kapat
   
15 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Marmaray'da dev adım

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek ''yüzyılın projesi'' Marmaray'da ''dev bir adım'' daha atılıyor. Yapım tekniği yönünden tüm dünyanın ilgisini toplayan projede, ilk tüp tünel, Boğaz'daki akıntı ve hava durumu dikkate alınarak 10 gün içinde denizin 60 metre altına yerleştirilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''İlk tüpün yerleştirilmesi, köstebek olarak ifade edilen TBN makinelerinin denizin altında tünel açmasından sonraki en önemli aşama'' dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, ABD'deki 41 metre derinlikteki Bart Tünelinin dünyadaki en derin tüp tünel olarak bilindiğini, Marmaray'da ise tüp ise tünellerin 60 metre derinliğe konulacağını belirtti.

Hem tüplerin yerleştirildiği derinlik hem de Boğaz'daki çift yönlü akıntının geçtiği noktaya tüplerin yerleştirilmesi nedeniyle projenin tüm dünyasının ilgisini çektiğini anlatan Yıldırım, tünellerin depreme karşı güvenliğinin sağlanması amacıyla 460 metrelik mesafede 2770 noktadan kazık çakılarak beton enjekte edildiğini, depreme karşı zeminin güvenli hale getirildiğini kaydetti.

Batırma tüp tünellerin 15.3 metre genişliğinde ve 8,5 metre yüksekliğinde olacağını anımsatan Yıldırım, tüplerin batırılacağı 1384 metre uzunluğunda ve taban genişliği 20 metre, yüksekliği ise 10-18 metre arasında değişen hendek kazılması işinin son aşamaya geldiğini, bu iş için yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküp kum çıkarılarak kanal açıldığını belirtti.

BATIRMA İŞLEMİ 11 NUMARALI TÜP TÜNELLE BAŞLAYACAK

Yıldırım, kanala, boyları 98,5-135 metre arasında değişen 11 adet tüp tünel yerleştirileceğini, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün (DLH) makine ikmal tesislerindeki 2 havuzda imalatı devam eden 6 tüp tünelden ilkinin yapımının tamamlandığını ifade etti.

Üsküdar tarafından delme tünelle birleşecek 11 numaralı tüp tünelin Büyükada açıklarında hazır halde bekletildiğini belirten Yıldırım, ''Boğaz'daki akıntı durumuna ve hava şartlarına göre bu ilk tüp tünelin önümüzdeki 10 içinde denizin altına yerleştirilmesi hedefleniyor. Akıntı ve hava şartlarına göre bu sürede küçük sapma da olabilir'' diye konuştu.

İlk tüp tünelin batırılacağı zemine malzeme serilmesine devam edildiğini de ifade eden Yıldırım, ''Ortalama 1,5-2 aylık periyotlarla diğer tüplerin yerleştirilecek. İlk tüpün yerleştirilmesi, köstebek olarak ifade edilen TBN makinelerinin denizin altında tünel açmasından sonraki en önemli aşama'' dedi.

BATIRMA SIRASINDA BOĞAZ TRAFİĞİ KESİLECEK

Bakan Yıldırım, bütün şartlar uygun olduğunda ilk tüpün yerleştirilmesi işleminin akşam saatlerinde başlayıp, ertesi gün öğle saatlerinde tamamlanacağını, operasyonun başlangıcında 6 saat, sonraki gündeki batırma aşamasında 2 saat Boğaz'da gemi trafiğinin durdurulacağını bildirdi.

Yıldırım, 3 milyar dolarlık projenin, 14 kilometrelik delme ve batırma tünelleriyle 3 adet yer altı istasyon inşaatlarının İstanbul'un kültürel değerlerine azami özen gösterilerek sürdürüldüğünü de belirtti.

NİSAN'DA ÇEKEN-ÇEKİLEN ARAÇLARIN İHALESİNE ÇIKILACAK

Proje kapsamında, Gebze'den Söğütlüçeşme, Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar olan 64 kilometrelik 2 banliyö hattının da tamamen yenileceğini ve 3 hatta çıkarılacağını dile getiren Yıldırım, 36 adet istasyonun da yenilenerek modernize edileceğini anlattı.

Hattın yüzeysel metro standardına yükseltilmesi çalışmalarının birkaç ay içerisinde başlayacağını kaydeden Yıldırım, ''Projenin son aşamasını oluşturan çeken ve çekilen araçların temini konusunda ise 440 aracın alımı ihalesine gelecek ay (Nisan) çıkılacak'' diye konuştu.

DOĞU-BATI KORİDORUNDA KESİNTİSİZ DEMİRYOLU

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin ''yüz yıllık rüyası'' olarak nitelendirilen Marmaray Projesi'nin diğer raylı sistemlerle entegre olması sayesinde İstanbul trafiğine büyük rahatlama sağlayacağını vurguladı.

Şehirlerarası ve uluslararası yük ve yolcu trenlerinin de tüp geçişi kullanmasıyla Avrupa ile Asya arasında demiryolunun kesintisiz hale getirileceğini ifade eden Yıldırım, iki kıtanın demiryolu ile denizin altından da birbirine bağlanacağını kaydetti.

Marmaray projesiyle bütünlük sağlayacak Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin hayata geçirilmesiyle saatte 250 kilometre hız yapabilen trenlerin Halkalı'dan Kars'a kadar ulaşımı için projelendirme çalışmaları yaptıklarını da ifade eden Yıldırım, kademeli bir şekilde bunun gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bakan Yıldırım, 7 Şubat'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Tiflis'te Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının yapımına ilişkin mutabakat metninin imzalandığını, Marmaray Projesi'nin yanı sıra bu hattın tamamlanmasıyla Türkiye üzerinden Doğu-Batı koridorunda kesintisiz demiryolu ağının kurulmuş olacağını ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ev sahipleri dikkat!
 Merkez faiz oranlarını değiştirmedi
 Hangi banka ne kadar kart ücreti alıyor?
 Borsa ABD'ye rağmen %1,71 yükseldi
 Memur maaşına manav hesabı
 Ücretlerde vergi kaçağına son
 Telsim'e 19 milyar dolarlık dava
 Türkiye'de 2.6 milyon kişi işsiz
 Yabancı sermayede 6 milyar $'lık rekor
 Yereller 5 bin mağazayla, 5 ulusalın cirosunu yakaladı
 Dünya piyasalarında mortgage fırtınası koptu
 "Vatan'ın haberi düzmece ve masa başında hazırlanmış"
 Paranın gücü Deutsche Bank'a Türkçe konuşmayı öğretti
 'VW ile 15 yıllık işbirliğimiz yurtdışı yatırım için yeterli'
 'İstanbul'da başka Çırağan bulamayız ilk hedefimiz Ankara'
 TEB, müşterisinin bilgisayarını dolandırıcılara karşı...
 Maliye turizmcilere ceza yağdırdı
 Bakan Tüzmen'den intikam operasyonu
 'Bakan açsın kanunun amacını okusun'
 Türkiye Karadeniz'den sonra Akdeniz'de de petrol arayacak
 KİK Yasası'na 'politize olacak' muhalefeti
 Baxi 6 fabrikasını Türkiye'ye taşıyacak
 60 firma, Konut ve İşyeri Fuarı'nda buluşacak
 Merkez Bankası'nın faizi değiştirmesi beklenmiyor
 Kaya: Adana'yı Çukurova'nın incisi yapacağız
 Geçici işçilere kadro komisyondan geçti
 CeBIT Hannover kapılarını açtı
 Şekerbank'ın net kârı 52 milyon YTL oldu
 "Shell, Irak'tan Türkiye'ye doğalgaz hattı planlıyor"
 Bakanların diline 'lami cimi yok' ibaresi yerleşti
 İş Bankası 550 milyon dolarlık seküritizasyon kredisi aldı
 ABD 2006 cari açığı rekor kırdı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dünyada trend kırılsa da Türkiye'ye sınırlı yansır
27...
MELİHA OKUR
Koç'ta artık emeklilik yaşı 60 değil!
Bu kadar...
'Çocuklarımızın ruhunu çaldı'
Çocuklarının Adnan Hoca'nın etkisiyle hareket ettiğini savunan...
Deprem haritası kanuna takıldı
Belediyeye, 'ağaç ve kaldırımla ilgilen' dendi ama depreme...
Hava Kuvvetleri'nde emir subayı sürgünü
Hava Kuvvetleri'nde emir subayı sürgünü
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, ani bir kararla emir...
Eczacı vekiller de geçim sıkıntısında
Eczacı vekiller de geçim sıkıntısında
Eczanelerini mesul müdürlere teslim edip Ankara'nın yolunu tutan...
IMKB
E: 41.195 D:% 1,71
DOLAR
S: 1,407 D:% -1,020
EURO
S: 1,861 D:% -0,932
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu