kapat
   
15 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Murat Bardakci @ SABAH
Fax:
212 2276124
 

İlber Hoca'ya yapılan bu ayıba sadece "Oha!" denir

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın kim olduğunu anlatmama gerek yok, zira hemen herkesin âşina olduğu, çok kişinin de hayranlık duyduğu bir isimdir ve tarihi Türkiye'ye yeniden sevdirenlerin başında gelir.
Bünyesinde Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Yüksek Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi gibi dört kuruluşun bulunduğu Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, geçtiğimiz günlerde İlber Ortaylı'ya çok büyük bir ayıp, ayıptan da öte bir saygısızlık etti.
Yüksek Kurum, İlber Hoca'yı bilim dünyasında "Oryantalistler Kongresi" olarak bilinen ve kısa adı ICANAS olan "Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi"nin dünyanın önde gelen oryantalistlerinin, yani doğu bilimcilerinin yeraldığı Uluslararası Danışma Kurulu üyeliğinden haber bile vermeden çıkartıverdi. Bilimsel kurulun İlber Hoca ile beraber ikinci Türk üyesi olan Prof. Taciser Onuk da yine Yüksek Kurul tarafından üyelikten çıkartıldı.

Kendi adlarını yazdılar
1873'ten buyana dört yılda bir değişik ülkelerde toplanan Oryantalistler Kongresi 37. toplantısını 2004'te Moskova'da yapmış, 38. kongrenin önümüzdeki Eylül ayında Ankara'da yapılması kararlaştırılmıştı.
İlber Ortaylı'nın Kongre'nin uluslararası kurulundan çıkartılmasının bahanesini, Ankara'da toplanacak olan 38. kongrenin hazırlıkları teşkil etti. İlber Hoca'nın yerine Ankara toplantısının evsahibi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun başkanı Prof. Sadık Kemal Tural'ın adı yazıldı; Prof. Taciser Onuk'tan boşaltılan yere de Kültür Bakanlığı'nın müsteşarı Prof. Mustafa İsen yerleştirildi. Ankara'daki Yüksek Kurum'un başındakiler İlber Ortaylı'yı tamamen liste dışı bırakmaktan çekindiklerinden olacak, bir tenzil-i rütbe yaptılar ve "Ulusal Düzenleme Kurulu" üyesi gösterdiler.
İşte, ilim merkezlerimizin ve ilim adamı unvanı taşıyan zevâtın işi getirdikleri son nokta: Dünya çapında bir âlimin ismi fütursuzca siliniyor ve o ismin yerine evsahipliği bahanesiyle başkalarının adları yazılıyor...

Şans eseri "Türk" oldu!

Dostum, yahut arkadaşım olduğu için söylemiyorum: Türkiye'nin gelmiş geçmiş en önemli tarihçilerinden olan Prof. Ortaylı'nın akademik kurumlar tarafından dünya çapında bir Türk bilim adamı olarak kabul edilmesi, çeşitli ülkelerdeki üniversitelerin eğitim kadrosuna şeref üyesi seçilmesi, meselâ son olarak geçen sene Rus Bilimler Akademisi'nin üyeliğine getirilmesi ve bütün bunların bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına lâyık görülmesi, sadece tesadüflerin eseridir ve Türkiye için bir şanstır.
İlber'in, İkinci Dünya Savaşı mültecilerinden bir Tatar-Karaçay ailesinin 1947'de Viyana'da vatansız olarak dünyaya gelmiş bir çocuğu olduğunu belki bilmezsiniz.
Avrupa'nın göbeğinde kendisine yeni bir vatan arayan bu mülteci aile, başka herhangi bir ülkenin vatandaşlığını alma imkânına sahip bulunurken, Türkiye'yi seçti ve İlber, bu seçim neticesinde Türk vatandaşı oldu. Ortaylı ailesi Türkiye'yi seçmemiş olsaydı, karşımızda şu anda İngiliz, Alman, yahut Amerikan vatandaşı bir "Proffesor Ortayli" bulunacak ve bu yabancı âlimin eserlerini, Türkçe'ye yapılmış tercümelerinden okuyacaktık!
Üstelik, işin bildiğinizi zannetmediğim bir başka tarafı daha var: Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Tarih Kurumu'na hâlâ üye olarak kabul edilmiş değildir!
Ve, bütün bunlardan sonra küçük bir soru: Önümüzdeki Eylül ayında Ankara'da yapılacak olan uluslararası kongrenin ana konuları arasında bulunan "Yurtta Sulh Cihanda Sulh Sürecinde Müzik" başlığı müzikolojik bakımdan acaba ne anlama geliyor? Birileri müzik ve müzik tarihi konusunda kitaplar yazan ama böyle bir başlığın esrarına bir türlü vâkıf olamayan bendenizi bu konuda lutfen irşâd edebilirler mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sivil toplum örgütü sırtını devlete dayamaz   / 12-03-2007
 Doğru dürüst yazı bile yazamayan bir millet olduk   / 08-03-2007
 Evren'e lâf eden döneklere bir federasyon dersi   / 05-03-2007
 Sarayda öyle her aklınıza eseni yapamazsınız Mustafa Bey!   / 01-03-2007
 Alaturkanın cazgırı   / 26-02-2007
 Suçu İttihadçılar'a atmak, seviyesiz bir redd-i mirastır   / 22-02-2007
 Tanzimat sonrasının tek kemancısı   / 19-02-2007
 'Rezidans çağı' başyazarları   / 15-02-2007
 Sömür, sömür, ne olursan ol yine Mevlânâ'yı sömür   / 12-02-2007
 İptal edilen bir ödülün hikâyesi ve rakkaselik   / 08-02-2007
MURAT BARDAKÇI
İlber Hoca'ya yapılan bu ayıba sadece "Oha!" denir
Prof.
EMRE AKÖZ
'Fotoğraf çekmek yasaktır'
Dün Halıcıoğlu'ndan...
MAHMUT ÖVÜR
Gecekonduya 'mucize' çözüm!
İstanbul günlerdir olumsuz...
HINCAL ULUÇ
Sevgi her yerde var!.
"Microsoft Fox pro...
Carew bombası
Carew bombası
Fenerbahçe'nin 100. yıldaki transfer bombasının eski Beşiktaşlı Carew...
Tur Sami Yen'de
Tur Sami Yen'de
Fenerbahçeli Mehmet Yozgatlı, "Hepimiz elimizi taşın altına koyduk.
Anavatan'a Küçükali şoku
Milletvekili Küçükali Anavatan'dan da ayrıldı. Bir istifa daha olursa...
Ağar: Yılmaz'ın DYP adaylığı doğru değil
Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ve bu yıl yapılacak genel seçimler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu