kapat
   
14 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İHALELERDE PİS KOKULAR
Baykal-Topbaş kavgası
Erdoğan savcı ile özel görüşme yaptı mı?
Parktaki düzenlemelerde usulsüzlük iddiası

Baykal-Topbaş kavgası

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihaleleri ve uygulamaları nedeniyle meydana gelen her türlü olumsuzluğun ve sorumluluğun araştırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ve arkadaşları tarafından verilen Meclis Araştırma Önergesi'nde, 15 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan altyapı ihalelerinin yandaş firmalara verildiği, belirli tarikat bağlantılarınının ihalelerin dağıtımında etkili olduğu, ihalelerin sonuçlandırılmasında zaman zaman yürürlükteki yasal mevzuata yeterince uyulmadığı yönünde iddialar bulunduğu ifade edildi.

Bu işlerin yapımı sırasında belediyenin yeterli fenni denemitimi yapmadığını vurgulanan önergede, "İnşaat bölgelerinde kent sakinlerinin güvenliğini koruyacak önlemlerin yeterince alınmadığı, bu nedenle 5 yaşındaki kız çocuğu Dilara Dumru'nun rögardan kanalizasyona düşerek hayatını kaybetmesi olayında olduğu gibi, bugüne değin birçok yaralanma ve ölüm olayının gerçekleşmiş olduğu hususları yaygın olarak dile getirilmekte, konu medyada geniş olarak yer almaktadır.

Bu durum göz önüne alınarak, bu konuda alınması gerekli önlemlerin araştırılarak belirlenmesi, İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanlığı karar ve uygulamaları nedeniyle bu süreçte meydana gelmiş olan her türlü olumsuzluğun ve sorumluluğun araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci meddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz" denildi.

MVM'NİN SAHİBİ BİRLİK VAKFI KURUCUSU

Önergenin gerekçesinde, özellikle belediye tarafından verilen ihaleleri alan firmaların bunu yarı fiyatına taşeron firmalara devrettiği belirtilerek, MVM firmasının sahibi Bilal Şahin'in Birlik Vakfı kurucusu olduğu hatırlatıldı.

TAŞERON FİRMAYA DEVREDİLEN ALTYAPI İŞLERİ HANGİLERİ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Meşteşarı Ömer Dinçer, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen gibi isimleri bu vakfa üye olduklarının dile getirildiği önergede, "Birlik Vakfı, son 15 yıldır yapılan büyükşehir alt yapı ihalelerinde müteahit firma belirlenmesinde etkili olmuş mudur? Belediyeden 12 trilyon TL ihale bedeli üzerinden alınan, akabinde 9.6 trilyon ve 6 trilyon TL'ye taşeronlara devredilen alt yapı işleri hangileridir. Müteahit ve taşeron firmalar hangileridir? Bu kamu kaynaklarının talan edilmesi değil midir?" denildi.

TOPBAŞ'TAN BAYKAL'A HODRİ MEYDAN


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP milletvekillerinin İstanbul ile ilgili iddialarını sert bir dille yanıtladı.

Daha önce Deniz Baykal'a yaptığı 'bir televizyon programında karşılıklı konuşma' teklifini yenileyen Topbaş, " 'Hodri meydan' diyorum. Sizi bu iddiaları ıspatlamaya davet ediyorum. İddialarını ıspatlayamanlara en güzel cevabı halk verir. Halk böylelerine ne denilieceğini bilir. Ben söylemek istemiyorum." dedi.

Evinde sayım için gelen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerini kabul eden Başkan Topbaş daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın İstanbul'da yapılan ihalelerin çoğunun pazarlık yöntemi ile yapıldığı, şeffaf olunmadığı, ihalelerin tandıkları firmalara verildiği şeklindeki iddiaları sorulan Topbaş, CHP'nin Ankara'da siyasi yönden çöktüğünü, bittiğini, yerel yönetimlere saldırarak yeniden var olmaya çalıştığını söyledi.

CHP'nin yıllardır yeni bir şey üretmek yerine yapılan her yeniliği eleştirdiğini, her doğruyu yanlışmış gibi göstermeye çalıştığını ifade eden Topbaş, "Bu yöntemle devam eden CHP, daha da köyüye gidecektir. İstanbul'da bittiler, yerel yönetim olarak tükendiler. Şimdi yerel yönetimlerle kavga ederek onların üzerinden siyaset yaparak bir yerlere varmaya çalışıyorlar. Yiğit düştüğü yerden kalkar. CHP İstanbul'da düştü ancak İstanbul'dan kalkamayacak"

Yaptıkları ihalelerin yüzde 99'unu açık teklif yöntemi ile yaptıklarını vurgulayan Topbaş, "Çok küçük bölümler, işin aciliyetine göre, bazı firmalara verilmiş olabilir. Unutulmamalı ki bir otomobil üretirken gövdeyi bir firma yapar, sinyal lambasını başka bir firma yapar. Arabanın bütün parçalarını aynı üretici firma yapmaz. Büyük ihalelerde de böyle, 20-30 milyar dolarlık ihaleler, açık bir şekilde şeffaf yöntemle en düşük fiyatı veren firmaya verilir. Bunun küçük bölümleri, aciliyet gerektirenler, farklı firmalara verilebilir. Çeşitli iddialar atılıyor ortaya, şu firma bu firma diyorlar, ben bunların hiçbirini tanımam. Hangi firma en uygun fiyatı verirse, gerekli şartları da yerine getiriyorsa ihale o firmaya verilir." şeklinde konuştu.

CHP'nin yerel yönetimler üzerinden siyaset yapmasının son derece tehlikeli olduğunu belirten Topbaş, "Biz mecliste daha güçlü bir ana muhalfet partisi olsun istiyoruz. Ancak bu modası geçmiş yöntemle siyaset yapmaya devam ederlerse barajı bile aşamayacaklardır. Biz hizmet üretiyoruz. Siyaset yapmıyoruz. CHP gitsin mecliste siyaset yapsın. Yapılan çalışmaları karalamakla bir yere varılmaz. İktidarın, belediye başkanlarının açıklarını araştırmakla siyaset olmaz. Bundan artık vazgeçin." diye konuştu.

"MİMARSİNAN KAVŞAĞI YIKILMIYOR, KALIPLAR SÖKÜLÜYOR"

Büyükçekmece'de D-100 Karayolu üzerinde yapılan köprülü kavşağın yıkımı ile ilgili soruları da yanıtlayan Topbaş, "Köprü yapılmadan önce Anıtlar Kurulu'nun görüşü alınmamış. Alınmak zorunda da değil. Köprü yapıldıktan sonra şikayet üzerine, kavşağın tarihi köprünün süliyetini bozduğu tespit edilmiş. Bölge daha sonra sit alanına dahil edilmiş. Bu konuda gerekn ne ise yapılır. Ancak şuan bir yıkım yok sadece kalıplar sökülmüş." dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ankara Sezer’in vetosunu tartışıyor
 Erdoğan evinde dinleniyor
 Anavatan Partisi'nde istifa
 "Özal yaşasa istifa edecekti"
 CHP'nin seçim bütçesi 28 milyon YTL
 TBMM heyeti ABD'de
 Meclis’te "yalaka" tartışması
 Baykal dosyaları açtı
 Merkez sağda ittifak var ancak 'DP' yok
 Kimseye bir karış ormanı yar etmedik
 Dışişleri'ne veto şoku
 Başbakana 10 gün istirahat
 Arınç 'art niyet' buldu
 Alperenlere uyarı: Mafyalaşmayın
 Bakan Koç, Mehmet Akif'e sarılıp uyudu
 DTP'li başkanlar tutuklanıyor...
MUHARREM SARIKAYA
Yılmaz-Ağar'ın anlaştıkları...
DYP lideri Mehmet...
YAVUZ DONAT
Para ve şeref
Dün Ankara'da, Gazi Üniversitesi'nde...
'Çaydan geçme' dramla sonlandı
BELBİM A.Ş.'nin eski müdürünün görevden alınmasına neden olan 'çaydan...
Kandilli: Doğu Anadolu fay hattı hareketli
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, 25 Şubat'tan bu...
Acaristanbul için yıkım kararı çıktı
Acaristanbul için yıkım kararı çıktı
Yıkım kararı Beykoz Encümeni'nin 5'inci toplantısında alındı. Buna...
İrtemçelik bastırdı, sözde soykırım arşivden silindi
İrtemçelik bastırdı, sözde soykırım arşivden silindi
14 Şubat tarihinde Alman haber ajansı DPA'da yer alan "BM uzun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu