kapat
   
14 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye’yi bekleyen büyük tehlikeler!

TBMM Küresel Isınma Komisyonu'na sunulan rapora göre Türkiye'yi büyük tehlikeler bekliyor. Türkiye'de 2030'a kadar denizlerin 12 ile 18 cm yükseleceği iddia edildi. Samsun-Adana hattının batısı 3-4 derece, doğusu 4-4 derece artacak. İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde şehirleşme ve iklim değişikliği nedeniyle gece sıcaklıkları yükselecek. Taşkın, sel ve erozyon artacak.

TÜRKİYE ISINIYOR

TBMM Küresel Isınma Komisyonu'nu toplandı. Komisyon, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Türkiye'yi ne bekliyor" raporu damgasını vurdu. Raporda, 1901 ile 2000 yılları arasında sıcaklığın 2 derece arttığı, yağışların ortalama yüzde 10 düşüş gösterdiği vurgulanırken, 2071 ile 2100 yılları arasında Samsun-Adana hattının batısının 3-4 derece, doğusunun ise 4-5 derece ısınacağı belirtildi.

İklim bilim uzmanlarının görüşlerinin yer aldığı raporda 2030'da Türkiye'nin kurak ve sıcak bir iklimin etkisine gireceği, sıcaklıkların ise kışın 2, yazın da 2-3 derece artacağı ifade edildi.Özellikle büyük kentlerde yazın gece sıcaklıklarının yükseleceği belirtilen raporda, yağışların azalacağı, yağışların düzensizleşeceği, sel ve taşkınların ortaya çıkacağı, erozyonun artacağı vurgulandı. Türk karasularında 12 ile 18 cm yükseleceği, bu yükselmenin Türkiye haritasını değiştireceğini, sahil kentlerinde taşkınların ortaya çıkacağı ifade edildi.

YENİ TEDBİRLER ALINMALI

Raporda Türkiye'nin enerji kaynaklarını verimli kullanması gerektiğine değinilerek, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan yararlanılması, enerjinin israf edilmemesi, fosil kaynak kullanımındaki emisyonları azaltıcı yönde tedbir alınması istendi.

OECD'DE 13.SIRADAYIZ

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü Kemal Büyükmıhçı, karbondioksitten kaynaklanan emisyon hacminde 1900-2000 yılları arasında yüzde 30'luk bir artış olduğunu belirterek, bu artışın sonucu sıcaklığın 0.6 derece arttığını, buzulların erimeye başladığını, yağış rejimlerinin değiştiğini, fırtına ve sel olaylarının arttığını vurguladı. Türkiye'nin 2002 yılındaki 193 milyon tonluk karbondioksit emisyonuyla OECD ülkeleri arasında 13. sırada olduğunu dile getiren Büyükmıhçı, 1901-2000 yılları arasında sıcaklığın Türkiye'de 2 derece arttığını, yağışta da yüzde 10'luk bir azalma olduğunu söyledi. Büyükmıhçı, 2071-2100 yılları projeksiyonuna göre Samsun-Adana hattının batısında kalan bölgede sıcaklıklarının 3-4, doğusunda kalan yerlerinde ise 4-5 derece artacağının öngörüldüğünü ifade ederek, küresel ısınmanın sonucu olarak Türkiye'deki denizlerin de 10-12 santimetre yükseleceğini bildirdi.
Elektrik üretiminin karbondioksit emisyonlarına etkisini de anlatan Büyükmıhçı, ''Elektrik üretiminin toplamdaki payı 2000'de yüzde 34, 2001'de yüzde 37, 2002'de yüzde 33 ve 2003'te de yüzde 31.5 olmuştur. Ağırlıklı emisyon sanayi üretiminden kaynaklanmaktadır. Toplam emisyon 2004 yılında ise yüzde 4.5 yükseldi'' diye konuştu. Büyükmıhçı, 2015 yılında devreye girmek üzere yaklaşık 5 bin MW'lık nükleer santral kurulmasını hedeflendiğini belirterek, bu santraller dolayısıyla yılda en az 40 milyon ton karbondioksit emisyonunun engelleneceğini söyledi.

TÜRKİYE ACELE DAVRANIYOR

CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, nükleer enerji taraftarı olmadığını dile getirerek, Türkiye'nin bu konuda acele davrandığını savundu. Kepenek, nükleer enerjinin getirisinden bahsedilirken bunun yaratacağı atığın dikkate alınmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, yeni teknolojiler nedeniyle nükleer enerjinin artık güvenilirliğinin arttığını vurgulayarak, ''Türkiye'nin doğalgaz bağımlılığını azaltmak için nükleer enerjiyi bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz'' diye konuştu. Çimen, Türkiye'nin ulaştırma ve enerji alanında yaptığı dönüşümlerin gelişmekte olan ülkeler tarafından takdir edildiğini de ifade ederek, emisyon hacimlerini azaltmaya yönelik ulaşım sektöründe getirilen standartlar ile doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasının etkili olacağını söyledi.

ANKA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Akdağ'dan doktorlara tehdit
 İstanbul'da yol durumu!
 Liselinin sır ölümü!
 Safra taşıyla evini yapacak
 Yurtdışı lisansüstüne durdurma!
 İBB ihalelerine araştırma istemi
 Yurt geneli yağışlı
 Hırsızlar her yerde! Video
 Keçiören'de sapık paniği!
 Şırnak'ta terör operasyonu
 İstanbul'da elektrik kesintisi
 Eşcinsellere hibe kredi
 İstanbul'a "dolu" sürprizi
 Acaristanbul için yıkım kararı çıktı
 İrtemçelik bastırdı, sözde soykırım arşivden silindi
 Dilara'nın ölümünden taşeron şirket sorumlu
 Muhtardan nüfus sureti ve ikametgâh almak tarih oluyor
 Profesör Yayla'ya dava açıldı
 Çiçek hakkında suç duyurusu
 Adres yine Utah hedef yine TSK
 ABD'nin çekilişi zarar verir
 Almanya'dan Gül'e güvence
 'Köstebek' polisi arkadaşı yakalattı
 "Sinan'a saygı yıkımı"na devam
 Yargıtay'dan Sarıkaya'ya eleştiri
 Yaşar Paşa'dan nazik jest
 7 yılda 754 Glock ele geçirildi
 Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Nevruz'a odaklandı
 Öcalan'ın saçları saklandı
 Rice ve Gates: Ermeni tasarısı geçmemeli
 Haremüşşerif heyeti için konuşma yasağı
 Aspendos için 'devam' dedi
 Bartholomeos'a Viyana'da barış ödülü
ERGUN BABAHAN
Nevruz korkusu
Türkiye yine gerilimli bir çalkantılı...
MEHMET BARLAS
Ülke zenginleştikçe vatandaşlar nasıl yoksullaşır...
Bir...
UMUR TALU
İsmi açıklanmayan askeri yetkililer... (1)
Bir yanlışım...
FATİH ALTAYLI
Mektepli-mektepsiz
Pazar günü evde Galatasaray -...
ERDAL ŞAFAK
Bir tarihçi
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques...
Nükleer çalışmayı Rusya baltaladı
İran ile nükleer proje yürüten Rusya'nın devlet kontrolündeki şirketi...
Ürdün emlak savaşında
Ürdün, İsrail'in Haremüşşerif üzerindeki hâkimiyetini...
Mektepli olmayanı Başkandan saymaz
Mektepli olmayanı Başkandan saymaz
G.Saray'daki "liseli-liseli değil" tartışmasını eski başkanlara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu