SABAH - Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı
Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı
Mezunlar Amerika'da çalışabilecek

Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı

Dünyanın en önemli moda okullarından Fashion Institute of Technology (FIT), İstanbul'da açıldı. Okulun öğretim üyesi ise uzun yıllar Hollywood'da kostüm tasarımcısı olarak çalışan Şükriye Yüksel.

Son yıllarda moda endüstrisi büyük ataklar yapıyor. Defileler, moda şovları, hayatımızın neredeyse bir parçası oldu. Modaya dair her şey bu kadar popüler olunca, gençler arasında moda tasarımcısı olmak isteyenlerin sayısı da artıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi bu talebe yanıt vermek ve başarılı tasarımcılar yetiştirmek adına ilk adımı atan devlet üniversitesi oldu. Donna Karan, Calvin Klein gibi tanınmış modacıların mezun olduğu, Amerika'daki en önemli moda okullarından Fashion Institute of Technology (FIT), İTÜ bünyesinde 'Moda Tasarımı' bölümü açtı. Okulun öğretim üyelerinden biri ise Hollywood'da birçok filmin kostümlerini tasarlayan, oyuncu Sandra Bullock'la yıllarca çalışan Şükriye Yüksel. Yıllarca Hollywood'da çalışıp şimdi FIT İstanbul'da öğretim üyesi olmak için Türkiye'ye dönen Yüksel, sorularımızı yanıtladı.

- FIT'nin, İTÜ bünyesinde açılmasının öneminden biraz bahseder misiniz?
- FIT, dünyanın en büyük moda okulu. Adeta bir modacı fabrikası. Dünyaca ünlü birçok modacı buradan mezun. FIT'nin İstanbul'a gelmesi, gelecek vaat eden bir durum. Normalde FIT New York'a gidip kendiniz başvursanız, kabul edilme şansınız belki de milyonda bir. Ama burada kabul edilenler üç yıl okuduktan sonra, son yıl New York'ta okuma şansı da elde ediyor. Çünkü burası için ayrılan özel bir kontenjan var.

- Peki burada öğrenci olabilmek için ne tür sınavlardan geçmek gerekiyor?
- Öncelikle üniversite sınavını geçmek şart. Bir de İngilizce eğitim verdiğimiz için TOEFL sertifikası gerekiyor. Ondan sonra öğrencilere proje verip, portföy oluşturmalarını istiyoruz ve mülakata çağırıyoruz. Mülakata New York'tan da öğretim üyeleri geliyor. Mülakatın tamamı kameraya çekiliyor ve görüntüler New York'a gönderiliyor. Oradan onay gören öğrenciler, okula kabul ediliyor.

- Ne tür dersler veriliyor?
- Çok yoğun geçiyor. Öğrenciler, moda sektöründe bilinmesi gereken her şeyi öğreniyor. Sırf tasarım yapmakla kalmıyor, endüstriyel makinelerle kıyafet dikiyorlar. Hayatında eline hiç iğne iplik almamış, ütü yapmamış öğrenciler var. Ama burada her şeyi yapmayı öğreniyorlar. Tabii bir de trendleri takip etmek, piyasayı bilmek zorundalar. Nerede, ne, kaça satılıyor, Çin ve Hindistan piyasayı nasıl etkiliyor, bilmeleri şart. Mesela, Tom Ford uçuk ve muhteşem bir modacı ama bunun dışında müşteri portföyünü çok iyi biliyor, hesaplarını çok iyi yapıyor.

- Trendleri nereden takip ediyorsunuz?
- Moda fuarlarına katılıyoruz. Tüm öğrencilerle geçen Paris Moda Fuarı'na katıldık. Bunun dışında en büyük alternatif internet; örneğin www.firstview.com sitesi. Türkiye materyal konusunda bir cennet. Geçenlerde öğrencilerle Kapalıçarşı'ya gittik ve kumaş seçtik. Tüm dünya gelip oradan kumaş alırken, biz yurtdışına özeniyoruz.

'BULLOCK SALAŞTIR'
- Sizin bu sektörle tanışmanız nasıl oldu?
- Küçüklüğümden beri hep modaya ilgi duydum. Sonrasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Kostüm Tasarımı Bölümü'nü bitirdim ve Amerika'ya master'a gittim.

- Orada dünyaca ünlü modacılarla da çalışmışsınız..
- Evet, Donna Karan'ın yanında uzun süre çalıştım. Çok güzel bir deneyimdi. Donna Karan müthiş bir yetenek. Ama biraz titiz ve disiplinli.

- Donna Karan ile çalışırken ünlülere de kıyafet tasarladınız mı?
- Hayır ama birçok Hollywood filminde kostüm tasarımcısı olarak çalıştım. Örneğin, Güzel Dedektif filminde Sandra Bullock'un kıyafetlerini hazırladım, Teksas Katliamı filminin kostümlerini yaptım. Bunun dışında Colin Farrell, Billy Bob Thornton gibi aktörlere de kostüm tasarladım.

- Sandra Bullock ile çalışmak nasıldı?
- Çok alçak gönüllü, işinize hiç müdahale etmiyor. Türkiye'deki ünlülerden çok farklı anlayacağınız... Normal hayatında çok salaş ve eline geçirdiğini giyen biri. Teksas'ta yaşamaktan zevk alıyor, kendi market alışverişini kendi yapıyor. Güzel Dedektif filminde tüm seçimleri ben yaptım. Kalçalarını ortaya çıkaran, göğüslerine destek veren elbiseler tasarladım. Sonrasında ise basından gizli bir evliliği oldu ve gelinliğini benim yapmamı istedi. Korseli bir modeldi.

- Türkiye'deki ünlülere kıyafet tasarlamak ister misiniz?
- Aslında ben moda polisi olmak isterim. O kadar estetikten uzak kıyafetler var ki, inanamıyorum. Hiç kimse bunlara, "Kadın ne yapıyorsun sen, bir dur," demiyor mu, anlamıyorum. Bangır bangır "Düşük bel yok," diyoruz ama inatla arkadan g-stringi gösteren pantolonları giymeye devam ediyorlar. Ucuzlukla seksiliği ayırt etmek gerekiyor.

BURCU ALDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'En güzeli, en natürel saçtır'
 24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
 '10 yılda tamamlanan saatlerimiz var'
 Muhlis Bey geri döndü!
 'Çok Pişmanım'
 34 yıl önce yaptığı albüm dünya müzik listelerinde
 Kedi sistit olursa
 Jay Jay artık daha mutlu!
 Şebnem Ferah yine senfonik
 Naftalin kokulu şarkılar
 Kentli erkekler Arena'da buluşuyor
 Yeni akım: Kuaför değil yaşam koçu
 Elazığlı kadınların umudu Ka-Mer oldu
 Üçüncü sayfadan oyun çıktı
 'Cool' bir İstanbul ajandası
 İşte Makbule'nin içindeki Hasibe'ler...
 'Hanım beni penaltı noktasına gömecek'
 Bağımlılık yapan kahramanlar
 Bas bas paraları kuçuya
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Mutluluğa kaçamak yapılır mı?
Cumartesi günleri ne...
ALİ POYRAZOĞLU
Ev değil, tımarhane
Aileden kalma evde oturuyorum.
REFİK DURBAŞ
Dünya, emekçi kadınlar ile güzel olacak
Anıların da /...
Balık bizim, Denize ne?
Balık yerken genellikle deniz kenarında oturmayı tercih ederiz. Oysa balık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.