kapat
   
13 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

"Türkiye gelişiyor" demek kimlerin işine yarıyor?

Gelişmiş dünyada günlük yaşamın mütemmim cüzleri haline gelmiş her olguya 50 yıl gecikme ile sahip olmak bizi öfkelendirmiyor da, bunlara daha fazla ve daha hızlı sahip olmaya çalışmak bazıları tarafından " Vatan hainliği " diye nitelendiriliyor.
Osmanlı Türklerine matbaanın 200 yıl gecikme ile gelmesini hatırlatmak artık kabak tadı verdi. Aynı Osmanlı'da matbaanın icadından 50 yıl sonra Yahudiler, Rumlar ve diğer " Anasır " kendi kitaplarını kendi dillerinde basarken, Türkçe kitap basımının yasak olduğunu hatırlatmak da artık etki yaratmıyor.
Peki ama Cumhuriyet Türkiye'sine mesela televizyonun ve otoyolun büyük gecikmelerle gelmesine ne demeliyiz? Ya da Türkiye'yi turizme kapalı bir ülke olarak tutmayı nasıl başardık 20'nci yüzyılın ilk üç çeyreğinde.
Dünkü Sabah'ın ekonomi sayfasında Procter&Gamble (P&G) Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölge Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Saffet Karpat'ın bir yakınması vardı.Karpat, Türkiye'de güzellik ürünleri pazarının son üç yılda yüzde 1525 arasında büyüdüğünü belirterek şunları söylemiş:

İYİ ASKER VAR
- Pazar büyüklüğü 1.5 milyar Euro. Erkekler bunun üçte birini oluşturuyor. Erkekte jöle ve briyantin kullanımındaki artış çok şaşırtıcı, ama bir türlü tıraş ürünleri kullanımını artıramıyoruz. Erkeklerde haftalık tıraş ortalaması 2.1. Sadece düğünederneğe, gezmeye giderken tıraş olan bir kitle var. 'İyi ki asker var' diyoruz bazen, askerlerin her gün tıraş olma zorunluluğu olmasa ortalama da düşerdi.
Saffet Karpat'ın "İyi ki asker var" dediğini duyunca, rahmetli Orhan Erkanlı'nın "Askeri Demokrasi" kitabında sıraladığı "27 Mayıs'ın gerekçeleri" ndeki bir bölümü hatırladım. Şöyle yazmıştı Erkanlı:
- İkinci Cihan Harbi' ni büyük sıkıntılar, yokluklar arasında geçiren ordu, yeni Demokrat Parti iktidarından çok şeyler bekliyordu. Hayal kırıklığına uğradık... Biz yine yokluklarımız, ümitsizliklerimizle baş başa kalmıştık. Askerlere giyecek ayakkabı, yatacak yer bulamıyorduk. Devlet vermiyordu. Bizler de etraftaki köylerden ot çalarak yatak yapıyorduk... Çoğumuz gecekondu semtlerinde oturuyorduk, ordunun verdiği en adi cinsten astarlıkları gömlek yaptırıp giyenlerimiz vardı... Erlere 31 kuruş maaş ve ayda 10 paket sigaradan başka bir şey verilemiyordu. Buna mukabil askerden her gün tıraş olmasını istiyorduk. Jilet parasını düşünen yoktu.
Evet... Bugün Procter&Gamble, tıraş ürünlerinin satışı konusunda "İyi ki asker var" diyor.

BUZDOLABI LÜKS MÜDÜR?
Neyse... Biz yine "Battık, batıyoruz" demeyi sürdürelim. Ama yine de bozguncu açıklamaları tam olarak engellemek mümkün değil. Örneğin dünkü Milliyet'te de Anadolu Ajansı'nın şu haberi vardı:
- Televizyon dışındaki dayanıklı tüketim mallarının satış ve üretimi, 2006' da çift haneli rakamlarda arttı. DPT verilerine göre, buzdolabı üretimi geçen yıl yüzde 22.1 oranında arttı ve 6 milyon 223 bine çıktı. Geçen yıl 6 milyon 107 bin buzdolabı satıldı. Çamaşır makinesi üretimi de yüzde 22 artışla 5 milyon 419 bine çıktı. Çamaşır makinesi satışlarında da yüzde 23.2' lik yükseliş oldu. Üretiminde artış yaşanan bir diğer ürün ise LPG'li fırın oldu. Geçen yıl 6 milyon 830 bin adet fırın üretilirken, bir önceki yıla göre üretim artışı da yüzde 16.6 oldu. Elektrik süpürgesinde de 1 milyon 486 binlik üretim rakamına ulaşılırken, üretim artışı yüzde 23.2' y i buldu. Satışlar da yüzde 20.6 arttı.
Ne dersiniz? Bu rakamlar hem moral bozucu, hem de biraz haince değil mi? Buzdolabı bizim neyimize ki? Bize "Teldolap" yeter. Ayrıca bu yabancı sermaye de kim oluyor? Biz sermaye olmadan da yatırım yapabiliriz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Erdoğan'ı Özal ve Demirel'le değil Bayar'la karşılaştırmalıyız   / 12-03-2007
 Fanatikler sadece kavga eder...   / 11-03-2007
 "Dünyadaki bütün muhalif gazeteciler alçaktır..."   / 10-03-2007
 Zorlu'nun aldığı arsa dört Boğaz Köprüsü ediyor...   / 09-03-2007
 Yaşanan tarihi yazmak zordur   / 08-03-2007
 Fanatik partizanlığı siyasetçilere bırakmalıyız   / 07-03-2007
 Muhalefet krizi tarihi yanılgının sonucudur   / 06-03-2007
 AB'nin ortak tarihine karşı Türk ortak tarihi...   / 05-03-2007
 Körlerle sağırlar birbirini ağırlar modeli mi?   / 04-03-2007
 "İp niye kopmaz" ya da "zampok eyin pi"   / 03-03-2007
YILMAZ ÖZDİL
Siz hiç evladınızın elbisesini koklayıp tokasını öptünüz...
ERGUN BABAHAN
Mitler ve gerçekler
İnsanoğlu, yaşamının anlamını arayan...
MEHMET BARLAS
"Türkiye gelişiyor" demek kimlerin işine...
UMUR TALU
Çukurdan çukura
"Gol Bobo ile...
FATİH ALTAYLI
Olmadı
Ermeni soykırımı iddialarının araştırılması ile...
ERDAL ŞAFAK
Chirac'ın vedası
İlginç bir rastlantı...
Ladin'i dağlarda Apaçiler arıyor
Her tür teknolojik güce sahip Amerika, El Kaide liderinin yerini...
"ABD'nin füze kalkan projesi Rusya'ya karşı"
ABD'nin füze savunma sistemini Avrupa'ya kurması gerilimi artırıyor.
Kavganın belgesi
Kavganın belgesi
Galatasaray taraftarının Trabzon maçında başkan Canaydın ve yönetimi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu