kapat
   
13 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asrın en büyük ikinci soygunu

Dünyanın sayılı elmas merkezlerinden birisi olarak bilinen Belçika'nın Anvers şehrinde 26 milyon dolarlık elmasın çalındığı bildirildi.

"Elmas Merkezi" olarak bilinen bölgedeki bir bankanın kasa kısmında gerçekleştirilen soygunun fail ya da failleri yakalamak için geniş çaplı bir soruşturma başlatılırken, soygun gerçekleştirenleri yakalanmasında yardımcı olacak ipucu verenlere 2 milyon Euro para ödülü vaat edildi. Belçika'da bir suçun aydınlatılması için vaadedilen en büyük para ödülünden sözedilirken, soygunu aydınlatana verilecek bağışın kim ya da kimlerden geldiği saklı tutuluyor.

Medyada geniş yankı uyandıran soygun ulusal basın tarafından şimdiden Belçika'da asrın ikinci en büyük soygunu olarak tanımlıyor. Dört yıl önce yine aynı semtte 100 milyon Euro'luk elmas ve mücevher çalınmış, soygunu gerçekleştiren dört İtalyan daha sonra yakalanmıştı. Anvers Bölge savcılığının 'asrın en büyük ikinci soygunu'na ait bilgileri olayın üzerinden bir hafta geçtikten sonra kamuoyuna yansıttığı eleştiri konusu olurken, polis yetkililerin çok geniş çaplı bir soruşturma başlattığı ifade edildi.

Yahudi ve Hint kökenlilerin elinde olan Anvers Elmas Merkezi'nde bulunan ABN Amro Bankasındaki şahsi kasalardan 28 milyon dolar değerinde elmasın çalındığı banka görevlilerince 5 Mart Pazartesi günü farkına varılırken, uzmanlar soygunun 2 Mart Cuma günü akşam saatlerinde gerçekleştirildiğini tahmin ediyor.

Savcılık kaynaklarına göre soygun çok profesyonelce işlenirken, soygunun detayları hakkında bilgi vermekten kaçınıyorlar. Belçika'da asrın en büyük ikinci soygununda başzanlı olarak İngilizce konuşan 1.90 boyunda, 55-60 yaş arasındaki bir kişi aranırken, zanlıya ait robot resimleri ülkenin değişik yerlerine dağıtılmış vaziyette. Bankanın daimi müşterisi olan zanlının son bir yılda günde ortalama iki defa şahsi kasaların bulunduğu özel bölmeye geçtiği tespit edilirken, bu kişiye yardımcı olan başkalarının olup olmadığı araştiriliyor.

Öte yandan Anvers Dünya Elmas Merkez sözcüsü Philip Claes, güvenliğin elmas sektöründe öncelikli bir sorun olduğunun bir kez daha anlaşıldığını ifade ederken geçtiğimiz yıllarda elmas piyasasında güvenliğin artırılması için 1 milyon Euro yatırım yapıldığını hatırlattı. Sözcü önümüzdeki zamanlarda önceden alınan güvenlik tedbirlerin sıkılaştırılması için yarım milyon Euro daha yatırım yapılacağını kaydetti.
ELMAS MERKEZİNDEKİ SOYGUN İLK DEĞİL

Dünyanın en büyük elmas işletmecilerin bulunduğu Anvers şehrinde bundan 13 sene oldu. Elmas Merkezi'nin o güne kadar en büyük soygunu gerçekleştiren hırsızlar güvenlik görevlisinin de işbirliği ile 15 Aralık 1994'de 200 milyon eski Belçika Frangı (5 milyon Euro) ile kayıplara karışırken, üç kafadardan birisi daha fazla kaçak olarak yaşamaya tahammül edemediği gerekçesi ile kendiliğinden polise teslim olunca soyguncuların üçü de hırsızlıktan yargılanarak 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Belçika'da 'asrin soygunu'nda ise 15-16 Şubat 2003 tarihindeki hafta sonunda Elmas Merkezindeki 109 şahsi kasadaki tüm değerli taşlar işi ve harekete duyarlı alarmların profesyonelce devre dışı bırakılarak önceden özel olarak üretilmiş aletlerle kasalar zorlanmadan açılarak 100 milyon Euro değerinde elmas ve mücevherlerle ortadan kayboldular. Fakat ikisi İtalyan ikisi Hollanda asıllı dört hırsız kısa sürede yakayı ele verirken, sadece başzanlı İtalyan kuyumcu yargılanabildi ve 10 yıl ceza yedi. 100 milyonluk değerli taştan bir daha haber alınamazken, soygun dünya'da o kadar ses getirdi ki, Amerikalılar asrın soygunu hakkında geniş bir belgesel hazırladı.


(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Canlı yayında uçağın acil inişi!
 Bilim adamları: Zamanda yolculuk hayal
 ABD: K.Irak'a girmenize karşıyız
 İlk defa 'çarpan kalp' nakli yapıldı!
 Ordudaki eşcinsellere mesaj
 Stallone hormon kaçakçısı mı?
 Leo ve sevgilisinin olaylı ziyareti!
 Olay afişe sansüre D&G yanıt!
 Kaliforniya Körfezi'nde şiddetli deprem
 Ladin'i dağlarda Apaçiler arıyor
 "ABD'nin füze kalkan projesi Rusya'ya karşı"
 Askari'nin kızı İlham: Babamı ABD kaçırdı
 "Irak'tan geri çekilme planı hazır"
 Mayalar Bush'un ayak bastığı yerleri temizledi
 Berlusconi bugün çok terleyecek!
 Elçi 'sado-mazo' âlemde yakalandı
 '300' gösterime girdi İran'ı gerdi
 13.500 şişeden ev inşa etti
 Nişanlısı öldü cesetle evlendi
 '53 kilo patlayıcı kaynanam için'
Kavganın belgesi
Kavganın belgesi
Galatasaray taraftarının Trabzon maçında başkan Canaydın ve yönetimi...
Fenerbahçe avantajlı ama şampiyon değil
Fenerbahçe avantajlı ama şampiyon değil
Çakar: Fener avantajlı; 6 puan önemli. Bilgiç: Bu federasyonla 6 puan...
Yeşilay Andıcı
Yeşilay Andıcı
Yeşilay, Erdoğan ve bakanlara gönderdiği raporda hangi siyasi görüş...
Sahil yolu magandaları suç makinesi
Sarıyer'de yol verme kavgası yüzünden bıçakla kovaladıktan sonra...
Kuru yük gemisi yatı parçaladı...
Dümeni kilitlenen Rus gemisi Bebek sahiline bindirip yola hasar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu