kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu fırtınada denize çıkan delidir!
Bu fırtınada denize çıkan delidir!
Nilüfer Hanım'a hala saygılıyız!
Albüme Dair
Kimseye bir şey anlatamamışız!
Benim edecek sözüm var yoksa defteri kapatırdım!
Dünyadan mezun olmaya yakın hissediyorum

Bu fırtınada denize çıkan delidir!

Yeni bir Kayahan albümü daha raflarda. 'Fırtınalı bir deniz'e benzettiği müzik piyasasında albüm çıkarma nedeni ise küçük kızı: Büyük kızım benim bütün müzik serüvenimi izledi, küçük kızımın da buna hakkı vardı.

Uzun, çok uzun telefon konuşmalarının sonrasında buluşuyoruz Kayahan'la. Tek şartı var çünkü; Nilüfer'le ilgili soru sorulmayacak! Acarken'teki evinde karşı karşıya geldiğimizde ısrar ediyorum yeniden, ikna edemiyorum! Duvardaki saate bakıyor, "Madem neler olduğunu merak ediyorsunuz, anlatayım ama teybi açmayın ve yazmayın" diyor. Nilüfer'e ne zaman kırıldığını, ona neden 'şarkılarımı söyleme' dediğini, aralarında geçenleri... Bir bir, sahne sahne anlatıyor. Tam 34 dakika sürüyor! Sonra fotoğraf çekmek için bahçeye! "Ben çim biçme makinesine atlayayım, kızım sen de akülü arabana bin" diyor. İşi biliyor yani. Fotoğraf çekme işlemimiz Kayahan sayesinde rengarenk bir şova dönüşüyor. Konuşmaya devam... Bu kez teybimiz açık; 'en iyi şarkılarım' dediği, son göz ağrısı 'Biriciğim'e' albümünü anlatıyor. İçinde yine klasik olmaya aday 'o' Kayahan şarkıları var. Yıllarca dinlenen, asla eskimeyen, 'Geceler', 'Esmer Günler', 'Odalarda Işıksızım' tadında unutulmayacak şarkılar... Söz ve müzik: Yine Kayahan! Her zaman olduğu gibi noktasından virgülüne onun eseri şarkılar. Tam iki yıl iki ay sancılar çekerek yazdığı, "Benim hala söyleyecek sözüm var" diyerek, fırtınalı denize benzettiği bu piyasa koşulları içinde çıkardığı albümünü ondan iyi kim anlatabilir? Ben aradan çekiliyorum, söz onda: Bu şarkılar, yürürken, ıslık çalarken ya da komşuyla sohbet ederken anlaşılacak şarkılar değil. Bu şarkıların yalnızlığa ihtiyacı var çünkü yalnız yazıldılar. Onlar sizinle arkadaş olabilir ama üçüncü bir arkadaşı hiç kaldıramazlar. Sadece siz ve o şarkılar olursa çok güzel diyalog kurabilirsiniz, çünkü kıskançtırlar. Alanlar helal etsinler, tüm samimiyetimle söylüyorum; kötü olduğunu düşünsem bu albümü piyasaya çıkarmazdım...

*
2 yıl aradan sonra yeniden çıktınız ortaya. Peki nasıl bir ruh haliyle, nasıl bir heyecanla yapıldı bu albüm? Şu anda piyasamız çok kötü; berbat bir durumda. Bundan önceki albümümüzde de piyasa çok kötüydü. Kendi albümlerimin bizzat satış müdürlüğünü de yaptığım için net söylüyorum; 'Kelebeğin Şansı' albümüm 404 bin sattı. Bizim 2-2.5 milyonluk satışlarımızın yanında bunlar büyük sıkıntı tabii. O yüzden 'Benim ne ihtiyacım vardı da bu albümü yaptım' diye kendi kendime sordum...

YAZDIĞIM EN İYİ ŞARKILAR

* Aynen! Bu ortamda albüm yapmaya soyunmak delilik değil mi? Hemen söyleyeyim; her işte olduğu gibi geçen maçta atılan gol bu maça sayılmaz! Yani 2-2.5 milyon satmak, bundan önceki plakta 404 bini bulmak, her biri bir risktir. Ama şunun için değerdi; büyük kızım Beste Açar benim bütün hayatımın serüvenini dikkatlice gördü ve yaşadı. Aslı Gönül'ün de böyle bir hakkı vardı. Bundan önceki plakta 5 yaşındaydı; şimdi 7 yaşında ve bunları daha iyi özümsemesi için gerekliydi. Çünkü biz bir başarı kazandığımız zaman eşim, çocuğum, herkes bundan pay alacak. İşte onun da pay hakkı olduğunu düşündüm ve bu delice işe, delice çalışarak başladım.

* Kızınız için yaptınız yani albümü? Evet, sebebi o! Onun bu duyguyu iyi yaşamasını istedim.

* Kendiniz için hiçbir şey istemediniz mi yani? Allah bana benim ummadığım kadar çok şey verdi. Yani benim doyumsuzluğum falan yok. Ben hala öğrenmek için yaşıyorum, bu plağımda da çok şey öğrendim. Aynı zamanda, tekrar söylüyorum, ailemiz mutlu olmalıydı. Bizim için gelen paradan çok, o yapılan şarkıların beğenilmiş olması ve bunun bizim evimize sevgi ve saygı olarak dönmesi için...

* Ailenizin mutlu olması için albüme ihtiyacınız mı var? Fakat bunlar çok büyük mutluluklardır ve herkese nasip olmaz. Çünkü bu küçücük odamızda yazdığımız bir şarkı sınırları aşarak söyleniyor.

* Kişisel tatminin dışında, albüm çıkarmak şu anki koşullarda risk değil mi? Hiçbir şeyi riske etmiyorum, ancak kötü şarkı yazarsam riske ederim hayatımı! Ben bu gücü kendimde buldum, çünkü bu gücü bana kızım verdi. Bu gücü bulduktan sonra da yazdığım bu şarkıların, 'en iyi yazdığım şarkılar' olduğunu düşünüyorum.

* Yani böyle mi ilan ediyorsunuz bu şarkıları; 'en iyi şarkılarım'? Bakın, sizin böyle dediğiniz, insanlar tarafından öyle bulunmazsa bir müddet sonra sizi ıskarta ederler. Benim hayatımda hiç böyle bir şey olmadı. Şarkıları bir müzisyen gibi değil, halk gibi dinleyebiliyorum; puanları da veriyorum. Bunlar gerçekten bir bestecinin yapabileceği şarkılar; üstte iri çilekler, altta küçükler yok, hepsi aynı güzellikte. Gerçekten yaşıma uygun, öğrendiklerimi sonuna kadar kullandığım bir albüm oldu.

* İki yıl içinde öğrendikleriniz neydi peki? Bizim kullandığımız iki malzeme var; kelimeler ve notalar. Bu ikisinin birbirine hiç değmemesi, bu ikisinin birbirine düşman olmaması, bu iki öğenin birbirine çok destek olmasını öğrenmek beş ömür sürer. Ben sadece ömrümün 58 yılında öğrendiklerimi koydum, eskiden yaptığım şeyleri yapma hakkım yoktu.

TEKRAR OLMAZ!

* Ne gibi şeyleri? Örnek vereyim; 'İstanbul'da bir güzel İstanbul kadar güzel.' 1978'de bu lafı söyledimse artık ben İstanbul için başka şarkı yazmam. 'Seni seviyorum' diye bir şarkı yazdıysam, artık böyle şarkı yazmam. Yani biz yaşa gelmiş, 41 senesini doldurmuş müzisyenlerin A4 kağıtları küçülmüştür artık, köşeler kalmıştır, her şeyi yazmışsınızdır. 'Esmer Günler' diyemezsiniz bir daha; 'Geceler' diye bir şarkıyı yazamazsınız bir kez daha!

* 'Biriciğime..' Kızınıza mı, eşinize mi sesleniyorsunuz albüm kapağında? Sevgiliye koyacaktım adını ama bir başka arkadaşımın albümünde varmış, değiştirdim. 'Nasıl Ayrılacağız' şarksının içinde 'Sarıl biriciğime' diye bir söz geçiyor, biriciğim eşsiz demektir, o yüzden koydum. Bizim bir yaşantımız var ama bizim yaşantımızı alkışlamaz kimse, herkes kendi yaşantısını alkışlar. Başka biri de bunu biriciğine verecektir.

ŞİRİN SEVER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Esmerin tadı sarışının adını tarihe gömdü
 Bu fırtınada denize çıkan delidir!
 100 mumluk ampulle de yüksek sanat yapılıyor!
 Suç işlemedim gençlik hakkımı kullandım!
 Şimdi moda Afrika dansı
 TürkMax'in ilk sinema filmi
 22 bölümlük bir düğün
 Berry hırsızlar kraliçesi olacak
 Çocuklar çizgi filmde oynayacak
 'Tenten' sinemaya göz kırpıyor
 Seksi değilim oğlan gibiyim
 Genç ve güzel görünmek için cildinize bitkilerle bakım yapın!
ELVAN DEMİRKAN
Kadınlar neden mutsuz olur?
SABAH'ın internet sayfasında...
AYŞE TÜTER
Kaymaklı bademli güllaç
Süte tozşekeri ilave edin, hızlı...
Bronz olmak isteyenler!
Bronz olmak isteyenler!
Beyaz tenli olmak ne kadar moda olursa olsun pek çok kadının...
Renkli bakışlar
Renkli bakışlar
Kozmetik markalarının yeni sezon makyaj ürünleri birbir...
Lız Hurley hamile mi?
Lız Hurley hamile mi?
Geçtiğimiz hafta sonu, sevgilisi Arun Nayar ile İngiltere'de bir...
Reddedilince çapkın olmuş
Reddedilince çapkın olmuş
Playboy'un çapkın patronu Hugh Hefner, gençliğinde ilk kez aşık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.