Muhlis Bey geri döndü
Memleketin en acayip gazetecisi Muhlis Bey'i kim hatırlamaz... Leman dergisi, 80'li yılların bu müthiş karakterini büyük boy bir albümle anıyor
Muhlis Bey geri döndü!
Bir, hatta birkaç kuşak Muhlis Bey'le büyüdü. Bir dönemler, ortalık Muhlis Bey gibi konuşan, hatta Muhlis Bey gibi saçmalıklar yapan gençlerle doluydu. Sevgililer romantik şeyler konuşurken, birbirlerine Muhlis Bey gibi şımarırlardı. Behiç Pek ve Latif Demirci'nin yarattığı bu müthiş karakter, o günlerdeki nüfusta bile tirajı 500 bini bulan Gırgır'ın en ağır topu olmuştu. Evet, Muhlis Bey, kanlı canlı, aramızda yaşayan bir karakterdi. Memleketin en acayip gazetecisiydi o. Fenerbahçe'yi tutar, Turgut Özal'a hayranlık besler, köpeklerden son derece korkardı. 80'li yıllar Muhlis'li yıllardı.
SALAK ÇIRAK Şimdi bu satırları okuyan ve Muhlis Bey'e yaşı tutan' herkesin gözleri dolu dolu olmuştur. Onunla ilgili bir anısı olmayan yoktur çünkü. Misal, ben üniversiteye başladığımda, tuhaf bir arkadaşın siyasi tercihlerine yakın olduğum için, okulda sadece ikimiz aynı siyaseti 'tutuyorduk'. Ona Muhlis Bey, bana da Yavlum Sami yakıştırması yapılmıştı. Hayatım karardı sayın okurlar. Siyasetten soğudum. Yıllardır sırf o yüzden böyle apolitik apolitik dolaşıyorum. Evet efendim, hatırlayacağınız üzere, uzun zaman tek tabanca takılan ve salaklıklarını tek başına yapan Muhlis Bey, sonunda yanına kendisi kadar salak bir çırak almış, maceralarına Yavlum Mithat adındaki bu çırakla devam etmişti. Aslında bir de Yavlum Mithat'ın 'bomba gibi' annesi Yeliz Hanım vardı ve Muhlis Bey durmaksızın Yeliz Hanım'a yazılıyordu ama netice yoktu. Yeliz Hanım, bir gün şöyle hareketli bir yere gitmek istemişti de Muhlis Bey onu geneleve götürmüş ve, "Burası İstanbul'un en hareketli yerlerinden biridir Yelis Hanım," diye durumu izah etmişti ya, ne acayip bir işti 'yalabbim'!.. Her hafta Gırgır dergisi alınır, okumaya Muhlis Bey'den başlanırdı. Bir Avanak Avni, bir Muhlis Bey... Ondan sonra hayatımıza bu kadar nüfuz eden kaç karakter çıkmıştır ki? Bezgin Bekir, Erdener Abi benim favorilerim... Bir de atılgan gençliğin idolü Timsah var tabii.
HAFIZALARA KAZINMIŞ Çizgi dünyasında hafızalara kazınacak bir karakter yaratmak hakikaten çok istisnai bir durum. Muhlis Bey bunu başardı. Ve her güzel şey gibi, Muhlis Bey'in de bir gün sonu geldi. Bence Muhlis Bey'e ruhunu veren Behiç Pek, bugün Leman'da kendi çizgi dünyasına devam ediyor. Onun kadar kendini yenileyebilen bir karikatürist daha var mıdır, bilemem. Muhlis Bey'e çizgileriyle hayat veren Latif Demirci ise aslında Muhlis Bey'in mirası üzerine kurgulanmış Pires Bey'le Hürriyet'te çizerliğe devam ediyor. Sizi bilmem, ama kendi adıma büyük basının dışında bir yerde durması gerektiğine inanıyorum karikatürün... Neyse sayın okurlar, yine duygusallaştım işte... Demem o ki, Leman dergisi, Muhlis Bey'in büyük boy bir albümünü yapmış, koştura koştura gittim, aldım. Ne çok şeyi unutmuşuz, hayretler içinde kaldım. Özal'lı yılların ağır ağır üzerimize çöktüğü o zaman dilimini tekrar yaşadım. Eski ahbap Muhlis Bey'le tekrar buluşmak isteyenlere, yaşı tutmayıp da Muhlis Bey'den mahrum kalmış gençlere hararetle tavsiye ederim.
SAMİ TOSUN
|