SABAH - Bu motosikletler dünyada tek
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu motosikletler dünyada tek
İsteğe göre motor yapılır...

İstediğiniz renk ve modelde, akla gelebilecek her parçasını seçtiğiniz, hatta boyunuza ve kilonuza uygun bir motosikletiniz olsun ister miydiniz?


Bu motosikletler dünyada tek

İstediğiniz renk ve modelde, akla gelebilecek her parçasını seçtiğiniz, hatta boyunuza ve kilonuza uygun bir motosikletiniz olsun ister miydiniz? Dünyada son derece yaygın olan kişiye özel 'custom choppers' motosikletlerin Türkiye'de de meraklıları var.

Motosiklet tutkunları arasında, kendilerine özel ve dünyada tek olan bir motosiklete sahip olmak isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Motosiklet tutkusu bir yana, kişiye özel motosiklet anlamına gelen 'custom choppers' apayrı bir ilgi alanı. Belki dikkatinizi çekmiştir, Discovery Channel'da bununla ilgili bir program yayınlanıyor. Renkleri ve modelleriyle inanılmaz motosikletler yapıyorlar. Tabii bunu izleyince, "Böyle şeyler ancak yurtdışında olur," deyip geçiyor olabilirsiniz. Oysa custom choppers motosikletlerin Türkiye'deki meraklılarının sayısını azımsamamak gerek. Hatta artık bu tarzdaki motosikletlerin tutkunları, aradıklarını ülkemizde de bulabiliyorlar. Geçmiş yıllarda meraklıları yurtdışına gidip tek tek parça topluyor veya sipariş verip aylarca parçaların gelmesini bekliyordu. Yaklaşık bir yıl önce kurulan TT Custom Choppers adlı bir firma, motosiklet tutkunlarının hayal ettikleri kişiye özel motosikletleri yapmaya başladı. Fiyatları 30 bin YTL'den başlayan motosikler, boyunuza, kilonuza uygun, istediğiniz renk ve modelde bir tek size özel üretiliyor.

SABAH ÜÇTE ARAYAN VAR
TT Custom Choppers firmasını kuran Tarhan Telli, gerçek bir motosiklet tutkunu. Bahçeşehir Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans için Amerika'ya gitmiş. Orada custom choppers dünyasıyla tanışan Telli, özel tasarım motosikletler yapmaya başlamış. Türkiye'ye geldiğinde bu işin meraklılarının hiç de az olmadığını görünce "Neden olmasın?" demiş ve kendi şirketini kurmuş. Telli, bu alanda dünya çapındaki en büyük firmalardan Custom Chrome'la da Orta Asya Distribütörlüğünü aldıklarını söylüyor: "Avrupa'ya kendi markamızda motosiklet üretiyoruz. Türkiye'de böyle bir açık vardı. Bu açığı doldurmak için iki buçuk yıl boyunca bir sürü testlerden geçtik. Mühendislerimiz eğitimlere gitti. Şu anda firmada 32 kişi çalışıyor. Motosiklet fuarına birbirinden değişik 12 motosikletle gidebiliyoruz." Bugüne kadar Türkiye'de 18 kişiye özel motosiklet yaptıklarını söyleyen Telli, tasarım öncesinde talep eden kişilerle birlikte vakit geçirdiklerini belirtiyor: "Bizden motosiklet yapmamızı isteyenlerle önce dost oluyoruz. Onu çok iyi tanımalıyım ki, tam istediği tarzda bir şey ortaya çıkabilsin diye. Sonrasında motor bitene kadar göstermiyoruz. Gece üçte arayıp, 'Aklıma bir de şu geldi, şöyle bir şey de eklesek mi?' diyenler oluyor. Bu, uzun soluklu bir süreç. Motosiklet tamamlandıktan sonra da istediği değişiklikleri yapabiliyoruz."

BU BİR YAŞAM TARZI
Gerçek bir custom motor tutkunu olan sanayici işadamı Onur Tahincioğlu (32), motosikletin kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu söylüyor: "2000 yılında Amerika'dan döndükten sonra en büyük hayalim bir Harley alıp modifiye etmekti. Custom işi sadece bir motor alıp orasını burasını değiştirmek değil. Herkesin kafasını dinlemek istediği, kendine özel zamanlar vardır. Onunla ilgilendiğinizde kendinizi iyi hissedersiniz. Motor benim için öyle bir şey. Kişiye özel hale getirilmesi de çok daha cazip. Bende bir tane custom var. Şu an ikincisi hazırlanıyor." Diğer bir custom tutkunu olan Ali Çakırkaya, kendine özel bir motosikleti olmasından büyük keyif aldığını anlatıyor: "Benim motosikletimin teması, ben üstüne oturunca ortaya çıkıyor. Motoru tek başınıza gördüğünüz zaman estetik ve kaliteyi gösterecek bir görüntü. Ben motosikletime 'Priz,' diyorum. Bana enerji veriyor. Bizimki biraz ilişkiye döndü. Motosikletinizle kavga edebilirsiniz, sizi yolda bırakır. Küsersiniz ve ona iyi bakmazsanız sizi cezalandırır. Hiçbirimizin kendi ilişki yaşayacağımız insanı yaratma şansımız yokken motoru yaratma şansımız var. İşteyken resimlerine bakıyorum, kapının önüne çekip canım sıkıldıkça camdan seyrediyorum." Motosikletine gerçek bir aşkla bağlı olan Çakırkaya'ya, "Bu aşkınız özel hayatınıza nasıl yansıyor?" diye sorduğumuzda şöyle cevap veriyor: "Motosiklet benim eşime olan aşkımı büyüttü. Evliyim, iki kızım var. Eşimin bana bu konuda verdiği destek ve tanıdığı geniş alan, ona olan saygımı çok artırdı. Benim evliliğime faydası oldu." Onur Tahincioğlu, Ali Çakırkaya ve Tarhan Telli (soldan sağa).

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Üniversiteyle mahalle el ele verdi
 KTHY Türkiye'nin başını yakacak
 Türkiye'de de I-van-chuk!
 Avensis sanılan Corolla
 'Uçan sarayla tanışın'
 Bu gemilerden birinde olmak vardı!
 Değişim bu filmlerde
 Filmciler yarışıyor
 Linares'in gerçek kralı: "I-van-chuk!"
 Mükemmel bir Coupe!
 Bu otomobil klasik olur
 Atlantik'te first class uçuş
 Dünyanın en güzel yalanı: Las Vegas
 Arazi gemisi
 Özel yolcuya özel terminal
 Kartallar yine satrancın zirvesinde
 Avrupa Yakası özel mönüsü
 Magnum Fotoğrafları ile Türkiye
 'Diyarbakır'da gavurduk İstanbul'da Kürt olduk'
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
Issız bir adaya düşseniz... Şahane olurdu!
Küçükken en...
TURGAY NOYAN
Okullarımız yelkene ilgi gösterebilir mi?
Çok yetenekli...
KAZIM KANAT
Lokman Hekim gibi oldum!
Canım annem Hatun Ayşe, mutlu...
GÜNTAY ŞİMŞEK
KTHY Türkiye'nin başını yakacak
Kıbrıs Türk Hava...
Ten uyumu masal mı?
Ten uyumu masal mı?
Çiftler arasında 'ten uyumu' denen şey gerçekten var mı? Bu sorunun...
Yoga kalbin ilacı
Yoga kalbin ilacı
Kalp ameliyatı geçirenler, yogayla kalbi besleyen damarlarını...
'Bebek kolik, biz panik olunca albüm yaptık'
Buzuki Orhan Osman ve eşinin hayatı, bebeklerinin kolik olması...
'Kompleksli oldukları için davetime gelmediler'
Türkiye'nin belki de en çok eleştirilen yönetmeni Sinan Çetin, yedi...
Bu S.O.S.'e kulak verin
07.07.07 tarihinde, yedi kıtada gerçekleşecek Live Earth konserleriyle insanlık...
Beyaz siyah yasaklar
Yasaklar çeşit çeşit. Kişiye, bedene göre değişiyor. Nasıl beyaz yalanlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.