SABAH - Herkes Mersin'e gidince işler tersine döndü
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Herkes Mersin'e gidince işler tersine döndü
Herkes Mersin'e gidince işler tersine döndü
'Huzursuz yaftasını hak etmiyoruz'
'Çatışma kaçınılmaz!'

Herkes Mersin'e gidince işler tersine döndü

Trabzon'dan sonra dikkat çeken kentler arasında ilk sırayı alan Mersin, Türkiye'nin en çok göç alan merkezlerinden biri. Etnik kökene göre oluşan mahalleleri, nereli olduğuna bakılarak kurulan ticari ilişkileri, ülkenin hiçbir yerinde olmayan Mersin'e özel dernekleri mercek altına aldık. Ortaya önemli iddialarla beraber, sağduyu çağrısıyla karışık yapılan uyarılar çıktı.

"Benim kardeşim bir Kürt birahanesini bastı, sahibini bir güzel bıçakladı." "Alışveriş yaparken Kürtlere ait yerlerden almıyoruz, onlara para kazandırmamak için dolmuşa binmiyrum." Bunlar Mersin'de yaşayan kendi tabirleriyle 'ırktaş' iki gencin cümleleri. Bu cümleler 'kaynayan kazan'ı andıran bir kentte 'hezeyan' olarak yorumlanmayacak kadar iddialı.

GÖÇLE DEĞİŞEN PROFİL
1880 tarihli nüfus sayımına göre 859 kişilik Mersin kasabası, 1996 verilerine göre 1 milyon 900 bin nüfusunun artık 900 bine yakınını göçle kazanan bir büyük şehir. Çatışma ortamından kaçanların en çok rağbet ettiği kentlerden olan Mersin, son birkaç yıldır 'ırkçı-milliyetçi' derneklerin de gözdesi durumunda. Kentte yıllardır gazetecilik yapan Mersin'de Yaşam gazetesi Haber Müdürü Abidin Yağmur, 1991'de ekonominin çökme noktasına gelmesiyle kentteki Kürt nüfusun dikkat çekmeye başladığını söylüyor. Son 10 yıldaki göçle HADEP-DEHAP-DTP gibi partilerin siyasal bir güç haline gelmesi ve Akdeniz Belediyesi'ni de kazanmasıyla önyargıların arttığını vurgulayan Yağmur, kentte yapılan kitlesel mitingler, kepenk kapatmaların da buna katkı yaptığını belirtiyor: "Bu durum, ırkçımilliyetçi derneklere propaganda olanağı tanıyor." 'BİLİNÇLİ PKK İŞGALİ' Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi (VKGBH) Mersin Şube Başkanı Mesut Sezer ise "PKK destekli göç," tanımını yapıyor: "Mersin'in caddeleri, sokakları, apartmanları teker teker satın alınıyor," diyen Sezer'e göre bu 'bilinçli bir işgal'. Bütün köyleri dolaşarak Mersin'in 'Türk yurdu' olduğunu anlattıklarını söyleyen Sezer, "Dağımıza, taşımıza, toprağımıza sahip çıkacağız," diye konuşuyor. Öte yandan eski belediye başkanlarından Kaya Mutlu'nun Doğu ve Güneydoğu'dan 5 bin kişiyi Mersin'e getirterek Güneykent'e yerleştirdiğini öne süren Sezer, Mersin Hali'nde Türkmen köylerine kota koyan bir Kürt mafyasının varlığını da iddialarının arasına katıyor. Fakat ne gazeteci Yağmur ne de MHP Mersin İl Başkanı Mahmut Tat bu iddiaları doğrulamıyor. Kaya Mutlu döneminde 5 bin kişinin işe yerleştirildiğini, ancak bunların büyük kısmının Mersin'in yerlileri olduğunu anımsatan Yağmur, sebze halindeki mafya iddialarına ise 'gülünç' buluyor. Narenciyenin daha çok Türkmen köylerinde yetiştirildiğini anlatan Yağmur, böyle bir kota konması halinde Türkiye'nin hiçbir bölgesine narenciye çıkmayacağını belirtiyor. Yağmur'u, MHP'li Tat da doğruluyor: "İç ve dış güçler tarafından kullanılan bu kesimler Türkiye'de bir halk çatışmasından menfaati olanların ekmeğine yağ sürüyor." Ancak 14 Nisan'da yeni bir bayrak yürüyüşü düzenlemeye hazırlan VKGBH'li Sezer MHP'ye karşı temkinli. Çünkü hâlâ Mut'tan MHP delegesi.

ETNİK MAHALLELER
MHP'nin sokaktan uzak durma refleksinin bu tür oluşumları partilerinin dışına ittiğini ve kendi başlarına bir şeyler yapmaya yönelttiğini söyleyen Tat'a göre, bu çevreler çok da etkili değil. Ancak gazeteci Abidin Yağmur, kitlesel olmasa da ciddiye alınması gereken bir etkilenmeye dikkat çekiyor: "Giderek etnik kökene göre yerleşimler oluşmaya başladı. Türkmenler daha çok Mersin'in ilk mahalleleri olan Mesudiye, Mahmudiye, Hamidiye, Osmaniye, Kiremithane'de yaşıyor. Araplar Barış, Bahçe ve Piri Reis'in bir kısmında yerleşmiş durumda. Yenipazar, Gündoğdu, Güneş, Siteler mahalleleri daha çok Güneydoğulular'ın yaşadığı yerler. Güneykent ve Konutevler'de ise tek tük Güneydoğululara rastlansa da, ağırlık Türkmenlerde." Güneydoğular'ın kentteki bu önyargılara karşı içlerine kapanmayı, kent merkezine inmemeyi tercih ettiklerini söyleyen Yağmur, çalışanların da mahallenin yakınlarındaki fabrikaları, depoları tercih ettiklerini anlatıyor.

ALEVİLER KİLİT ÖNEMDE
Mersin'deki Alevilerin olası bir Türk-Kürt çatışmasında sübap görevi göreceklerini de söyleyen Yağmur, Türkiye'nin en büyük cemevinin Mersin'de olduğunu ve Türk-Kürt Alevileri kaynaştırmak için önemli bir merkez olduğunu da anımsatıyor. Güvensizlik ortamının çatışmaya dönüşmesinin, devletin elinde olduğunu öne süren Yağmur şunları söylüyor: "Kışkırtmalara rağmen çakmağı çakmaları kolay değil. Yine de bizim bilemediğimiz gerginlik noktaları olabilir. Bu durumda devletin ilgili birimlerinin istihbarat çalışmasını önceden yapmasında yarar var." Aynı uyarıyı MHP'li Tat da yapıyor. Mersinlilerin sağduyulu davranacağını söyleyen Tat, bütün toplantılarda gerekli uyarıları yaptıklarını, buna rağmen bu türden ırkçı oluşumların münferit hareketlerine rastlamanın olası olduğunu vurguluyor.

MÜJGÂN HALİS

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bu S.O.S.'e kulak verin
 Beyaz siyah yasaklar
 Onlar hiç sıraya girmiyor!
 Bu müzik aşka ve 68 kuşağına dair
 En iyi aşk şiirine Fransa bileti
 New York'lu olmak ya da olmamak
 Sudan'a uzanan eller
 Küresel ısınma
 30. yıla yeni bir kitap
 'Hayatımda hiç Viagra kullanmadım'
 Az güneşle daha çok yanacağız
 Suç değil turizm patladı!
 Kozmetik dünyasında bir damlayım!
 Çekmece'nin en uzun boylu abisi
 'Kitabımı Televole izleyerek yazdım'
 Dev Oscar anketi
 Oscar'ın galibi şimdiden belli: Ellen DeGeneres
 Beşiktaş Menajeri Atakişi: 'Kenetlendik ve şampiyon olduk'
 Allah'ın sopası yok, RTÜK'ün var
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Su gibi para harcayanların dikkatine!
Esenler Fevzi...
GÜLSE BİRSEL
Bir gece ansızın gelebilirler!
"Sakın kapınıza gelen...
Üniversiteyle mahalle el ele verdi
Üniversiteyle mahalle el ele verdi
Önce imar, sonra kentsel dönüşüm planına dahil edilen Maltepe'nin...
Bu motosikletler dünyada tek
Bu motosikletler dünyada tek
İstediğiniz renk ve modelde, akla gelebilecek her parçasını...
Ten uyumu masal mı?
Çiftler arasında 'ten uyumu' denen şey gerçekten var mı? Bu sorunun...
Yoga kalbin ilacı
Kalp ameliyatı geçirenler, yogayla kalbi besleyen damarlarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.