kapat
   
09 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Mali disiplin ve kamu borcunda kazanımları koruma dönemi

Bu hükümetin en başarılı olduğu alanlardan biri bütçe disiplini. İster bir kerelik gelirlerle olsun, isterse kısmen makyaj olsun sonuçlar üst üste birkaç yılı kapsıyorsa sorun yok. 2006 yılı bütçesi 3.9 milyar YTL ile beklenen milli gelirin 0.72'si düzeyinde açık verdi. Bu da bütçe performansı açısından tarihi bir başarıya işaret ediyordu. Faiz dışı fazla da beklenen milli gelirin yüzde 7.5'i gibi yüksek bir oranda çıkmıştı. Bundan sonra gözler toplam kamu sektöründeki yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla için, bütçe dışındaki kamu kuruluşlarının vereceği fazlaya veya açığa dönmüştü. İşte dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan İstanbul'daki konuşmasında bunu beklenenden de erken açıkladı. KİT'ler de durumu değiştirmiyor. Toplam kamu sektörü faiz dışı fazlası bütçedekine çok yakın düzeyde çıktı: Yüzde 7.4. Bu oran yüzde 6.5 hedefinin oldukça üzerinde. Daha önce belirttiğim gibi, 2006, bütçe ve mali disiplin yönünden en başarılı yıl olarak kalmaya aday.

- Faiz dışı fazlada durum - Çünkü daha önceki yıllarda bu başarı yakalanamadı. 2001 krizinden sonra uygulamaya sokulan program çerçevesinde her yıl için toplam kamu sektörü faiz dışı fazla hedefi yüzde 6.5 alınmasına karşılık gerçekleşmeler şöyle oldu:
- 2001 yılında yüzde 6.4,
- 2002'de seçimlerin etkisiyle yüzde 3.7,
- 2003'te yüzde 6.4,
- 2004'te yüzde 7.1,
- 2005'te yüzde 6.2,
- 2007'de yüzde 7.4.
Görüldügü gibi, en yüksek faiz dışı fazlanın sağlandığı yıl 2006. 2007 için dün Bakan'ın da söylediği gibi, bütçe açığı hedefi yüzde 2.7. Çifte seçimin yapılacacağı bir yılda yüzde 6.5'i tutturmak büyük başarı olur. Seçim ekonomisi uygulamalarının ilk örnekleri başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında popülist uygulamaların dozu çok daha fazla artabilir de.

- Oran azaltılabilir- 2008'in nasıl olacağını da bilemeyiz. Özellikle yerel yönetimlerde mali disiplin iyici bozulmuş. Harcamaları da şeffaf ve izlenebilir değil. Bu harcama eğilimi ile genel bütçeye ve kamu üzerine gelecek yıllarda önemli yükler getirebilirler.
Kaldı ki, Türkiye'nin yüzde 6.5 faiz dışı fazlayı gelecek yıl sürdürmesine gerek kalmayabilir. Çünkü IMF programı bitiyor. Yerine bir başka program konulsa da, faiz dışı fazlanın daha düşük tutulma olasılığı yüksek. Unutmayalım ki, aradan geçen zamanda kamunun borcu önemli oranda azaldı. Yüzde 6.5 faiz dışı fazlanın konulduğu 2001 yılında net kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 90.4 iken 2006 yılında yüzde 48.2'ye indi. Bu yıl için de yüzde 43.5 hedeflendi. Dolayısıyla kamu borcunun yarı yarıya indiği bir dönemde dünyanın en yüksek faiz dışı fazlalarından birini vermeye devam etmenin gereği kalmayabilir.

- Borçlanma payı - Bunun oranı nadir bilmiyorum, tartışılabilir ama Türkiye koşullarında kamu borçlarını çok fazla düşürmenin de isabetli olacağını sanmıyorum. Çünkü, belli bir süreden sonra işbaşında aynı hükümet olsa bile, eğer borçlanma olanağı veya payı varsa, bunu kullanabilir ve yeniden borçlanmaya ağırlık veren politikalar izleyebilir. Vergi alacağına borç alır. Harcamalarını böyle yaparak siyasi çıkarını azamileştirir. Bu hükümet veya bu bakan yapmasa bile, başka bir hükümet ve başka bir bakan, eğer ortada bir borçlanma payı varsa, bunu pekâlâ yapabilir.

- Kazanımı korumak- Dolayısıyla böyle bir dalgalanmaya gitmektense kamu borçlanmasını sürdürülebilir bir düzeyde tutmak daha yararlı olabilir. İyileşmenin ardından kötüleşmenin gelmesi, sonrasında yeniden iyileşmeyi sağlamak için katlanılacak fedekarlıklar toplumu boşu boşuna yorabilir.
Maliye Bakanı bugüne kadar izlediği politikalarla önemli bir başarı kazandı. Ancak bundan sonra daha da önemlisi, bu kazanımın korunması ve tersine çevrilmemesi olacak. Mali disiplinin istikrarını dikkatle izleyeceğiz.

- Sonuç - "Dizginsiz bir at, frensiz bir araba ve öz kontrolsuz bir kişi felâkete eşit uzaklıktadır" Sathya Sai Baba

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yerlilerin üstlendiği kritik rol   / 08-03-2007
 Küresel trend kırılsa da, İMKB trendi neden kırılmaz?   / 07-03-2007
 Para oyunundan ilk kez yerliler mi kârlı çıkacak?   / 06-03-2007
 Düzeltme mi, trend değişikliği mi?   / 05-03-2007
 Asıl etki kurdan gelir umut yerlilerin döviz satışında   / 02-03-2007
 Ana trend değişmez ama yeni mayınlarla oynaklık artar mı?   / 01-03-2007
 Dalgalanma mevsimine mi girdik?   / 28-02-2007
 Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek kalmaz   / 27-02-2007
 Ya yiğit tökezlerse ne olacak?   / 26-02-2007
 Mortgage yüksek gelir ve istikrarı gerektirir   / 23-02-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Mali disiplin ve kamu borcunda kazanımları koruma...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Otomotiv sanayicilerimizin de DİR ile ilgili söyledikleri...
Dilara'nın ölümüyle ortaya çıkan şirket sahtekarlığı
MVM'nin 187 milyon Euro'luk Ambarlı Atık Su Arıtma Tesisi ihalesine...
Müstehcen dövme yasak
Dövme ve piercing uygulamalarına sınırlama geliyor. Saldırgan bir...
Genelkurmay'da köstebek kuşkusu
Genelkurmay'da köstebek kuşkusu
Genelkurmay'ın gazeteciler için değerlendirme raporu hazırladığının...
'Eşitlik için önlem alınsın'
'Eşitlik için önlem alınsın'
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde...
IMKB
E: 41.407 D:% 2,48
DOLAR
S: 1,419 D:% -0,596
EURO
S: 1,863 D:% -0,667
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu