kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu sergiye şapkasız giriş yok
Bu sergiye şapkasız giriş yok
'Ne kadar aldanırsanız, o kadar mutlusunuz'

Bu sergiye şapkasız giriş yok

Kendini bir illüzyonist olarak tanımlayan ünlü ressam Adnan Çoker, 27. kişisel sergisini açıyor. Atatürk'e adadığı bu sergiye, kadınların şapkasız girmesi yasak
Küçük yaşlarda Güzel Sanatlar Akademisi'nde okumayı kafaya koymuştu. Ailesi ilk başta karşı çıksa da sonradan 'En azından resim öğretmeni çıkar da kazandığı para belli olur,' düşüncesiyle bu isteğini kabul etti. O yine de zor yolu seçti; ressam olacaktı. İlk başlarda parasız kaldığı da oldu; kendini anlatamadığı da... Ama sonra Türkiye'nin en büyük ressamlarından biri olarak adını duyurdu. Adnan Çoker, 80 yaşına bastığı bugünlerde yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 'Yapısal Ritim' adını verdiği bu sergi, 21 Mart'ta Mac Art Gallery'de açılıyor. En önemli özelliği ise Atatürk'e adanan ilk sergi olması. "Bu sergiyi ona adamanın tam da zamanı. Gidişata benim de böyle bir katkım olsun istedim," diyen Adnan Çoker'in sergisine kadıların şapkasız girmesi ise yasak! 'Yapısal Ritim' Adnan Çoker'in 27. kişisel sergisi ama ünlü ressam, çok sergi açmakla ressamın öneminin anlaşılamayacağı görüşünde. "Söyleyecek bir şeyin varsa o zaman sergi açarsın," diyor ve ekliyor: "Bu sergiyi geçen yıl açacaktım ama olmadı. Bir sergilik resim yaptım, sağa sola gitti. Halbuki sergi açmak için eserlerin toparlanması lazım. İnsanların resimlerimi görmesini istiyorum." Çoker bu son sergisinin, çağdaş sanatı gözeten bir yapısı olacağını anlatıyor. Neden yapısal ritim ismini seçtiğine gelince... Evrende her şeyin bir ritmi olduğunu söylüyor. Yapı kavramı ise zaten Çoker'in ilk zamanlarından beri uğraştığı bir kavram.

BİR
ŞAKADAN YOLA ÇIKILDI
Adnan Çoker'in Atatürk'e adadığı bu sergiye girişte konulan şapka zorunluluğu, aslında bir espri sonucunda ortaya çıkmış. Ünlü ressam olayı şöyle anlatıyor: "Bir keresinde şaka yollu 'Şapkası olmayan kadını içeri almayacağım,' dedim. Herkesin o kadar hoşuna gitti ki... 'Ay bana şapka çok yakışır,' veya 'Ay bizim evde bir tane var,' gibi cümleler duymaya başladım. Şapka devrimi, devrimlerden bir tanesidir. Onu sembolik olarak yaşatacağız. Ayrıca eskiden giyime dikkat edilirdi. Biz gömleklerimiz ütüsüz gezmezdik. Ne zaman jean geldi, o zaman gömlekler dışarı çıktı. Artık herkes pratik olmak istiyor. Daha önce Balkan Naci'nin evinde papyon gecesi yapmıştık. Papyonu olmayan giremedi." Atatürkçülük konusunda en çok adı geçen sanatçıların başında gelen Bedri Baykam'ın tavrı, Adnan Çoker'in de ilgisini çekiyor. Baykam'ı beğenmeyip eleştiren pek çok kişi olsa da kendisinin tuttuğunu anlatıyor: "Bedri Baykam da bu konuda çok hassas olan isimlerden. Ama o daha genç olduğu için yollara çıkıyor; sokaklara dökülüyor. Bedri, sanatından kendisi sorumlu. Üstelik yalan söylemiyor. Kendi hayatını resmediyor. Evinde terlikle gezip sarımsak yiyerek, uzay resmi yapan ressamlardan değil," diyor.

Ece KOÇAL

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Erkek saatinin Kare As'ı
 Bir yıldız kadar parlak
 Nintendo Wii hakkında her şey!
 Yarenlik etmeden aşk olmaz
 Sofranızın tuzu biberi eksik olmasın
 Boat Show'un Kare As'ı
 Empire sunar
 dvd ekranı
 Bir heykelin hatırlattıkları...
 Sergiyi andıran bir kitap tanıtımı
 Moda kurbanı olmayın
 Telefonun içine müzik kaçtı!
 Sinema salonunda kişiye özel parti
 İstanbul'u hem dinleyin, hem seyredin
 Kokulu mu istersiniz, antibakteriyel mi?
 Türkiye'de eleştirmen var mı?
 Mini'sinden ayrılamayanlara
 10 moda kuralıyla zamanı durdurun
 Kabanın altındaki şıklık
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Değişmenin önlenemez çekiciliği
Değiştim,...
6 yıl bitkisel hayatta kalan kadın uyandı
6 yıl bitkisel hayatta kalan kadın uyandı
ABD'deki bir yerel televizyon kanalının haberine göre, altı yıl önce...
Kanser nedeni 120 gen daha saptandı
Bilim adamları kansere neden olan 120 yeni gen tespit etti. Bugüne...
Dünya, YouTube yasağını konuştu
Ata'ya hakaret eden video yayınlaması nedeniyle, Türkiye'nin ünlü...
Türkiye-Azerbaycan diaspora kardeşliği
Erdoğan ve Talat'ın katılımıyla yapılacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.