kapat
   
08 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Yaşanan tarihi yazmak zordur

Yaşanan tarihi yazmak kolay değildir. Kendinizi duygularınızdan ne kadar soyutlamaya çalışsanız da, her olaydan şöyle ya da böyle etkilenirsiniz.
Maktul Başkan Kennedy'nin danışmanları olarak da görev yapan Sorensen'in (Kennedy) ve geçen hafta vefat eden Schlesinger Jr'ın (A Thousand Days ) o dönemin tarihini yazdıkları devasa kitapları okurken, bunu derinine hissetmiştim. Doğal olarak Kennedy'yi yüceltmiş ve icraatını övmüşlerdi. Buna karşı Hersh (The Dark Side of Camelot) maktul başkanın sağlıksızlığını, Chomsky de (Rethinking Camelot: JFK) Kennedy'nin ABD'yi nasıl Vietnam bataklığına sürüklediğini işlemişlerdi yaşanan tarihi yazdıkları kitaplarda.
Bunun benzerini bizim güncel tarih kitaplarımızda da görmez misiniz? Örneğin rahmetli Org. Kazım Karabekir "İstiklal Harbimiz"de, Atatürk'ün "Nutuk"undakine benzemeyen bir açıdan yaklaşmaz mı yaşadığı tarihe.

FARKLI
ALGILAMALAR
Eğer CHP'liyseniz ve İsmet İnönü'nün yakınında 1950-60 dönemini yaşadıysanız, Metin Toker gibi (Demokrasimizin İsmet Paşa'lı Yılları) Demokrat Parti iktidarı ve Adnan Menderes hakkında sayısız olumsuz şey yazabilirsiniz. Eğer Demokrat Partili'yseniz ve Menderes'le de diyalog içindeyseniz, mesela Mükerrem Sarol'un "Bilinmeyen Menderes"indeki gibi rahmetli başbakanı yüceltirsiniz.
İnsanların algılamaları zaman içinde değişebilir de. Ben bunun örneğini rahmetli Cumhurbaşkanı Celal Bayar'da görmüştüm.
Bayar'la ilk kez karşılıklı söyleşi yaptığımda, yıl 1975'ti ve Bayar 92 yaşındaydı. Benimle konuşurken, "Babanız çok aksi ve geçimsiz bir insandı" diye söze başlamıştı. Babam Cemil Sait Barlas'ın, CHP muhalefetinin en sert olduğu dönemdeki tutumunu hatırlamıştı yani. Bayar'ı sonraki yıllarda Çiftehavuzlar'daki evinde sık sık ziyaret ettim, söyleşiler yaptım. 1984'teki son ziyaretimde 101 yaşındaydı. Karşılıklı oturduğumuzda "Babanız çok sevimli ve çok medeni bir insandı" dedi bana.
Aradan geçen yıllar boyunca benimle kurduğu diyalog sonunda Bayar'ın babam hakkındaki düşünceleri değişmişti. Oysa 1950-60 arasındaki amansız iktidarmuhalefet kavgası olduğu gibi duruyordu. O kavga sürecinde önce babam, sonra da Bayar, hayatlarının bir bölümünü cezaevinde geçirmişlerdi.
1960'ın 27 Mayıs sabahını hatırlıyorum. Darbe olduğunu radyodan duymuştuk. Babam hemen tıraş oldu, giyindi ve beklemeye başladı. "Ne bekliyorsun" diye sorduğumda, "Birazdan beni de gelip alırlar. Askeri darbeler sivil politikacılara karşı yapılır" dedi. Ben üniversitede öğrenciydim. İtiraz ettim, "Baba sen CHP'lisin, askerler Demokrat Parti'ye karşı darbe yaptılar" dedim. Babam beni tersledi, "Öyle şey olmaz, darbeler tüm partilere karşı yapılır" dedi. Kısa süre sonra benim haklı olduğum anlaşılacaktı. Yaşanan tarihle kalıcı tarih birbirinden farklıydı çünkü. Babam askeri darbeleri tarih kitaplarından biliyordu. Ben ise üniversitedeki kavgaları yaşayarak, darbelerin sadece bir partiye karşı yapılabileceğini de öğrenmiştim. Bugünün yaşanan tarihini izler ve kendimce yazmaya çalışırken, tüm bunları hatırlıyorum.
Bayar Cumhurbaşkanı olduğunda, Demokrat Parti amblemli bir baston taşıdı diye kopan gürültüleri, Cemal Gürsel'in, Cevdet Sunay'ın, Fahri Korutürk'ün ve son olarak Kenan Evren'in "Asker kökenli cumhurbaşkanları" dizisini oluşturmalarını, Turgut Özal'ın Çankaya'daki izolasyonunu, Süleyman Demirel'in 28 Şubat'la birlikteliğini hep hatırlıyorum.

İPTAL DAVASI
Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olacak mı bilemiyorum. Olursa CHP Anayasa Mahkemesi'nde Erdoğan'ın seçilmesinin iptali için dava açacakmış. Böyle bir durum olur ve Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı iptal edilirse acaba bir CHP'li Cumhurbaşkanı seçilebilecek mi? Yani seçim kazanmadan TBMM'de çoğunluk nasıl sağlanabilir acaba?
Yine Bayar'ı hatırlıyorum. "Biz Demokrat Parti olarak Türkiye'yi NATO'ya soktuğumuz için komünistler Türkiye'de 27 Mayıs darbesini yaptırdılar" diye tekrarlamaktaydı son döneminde.
Ne ilgisi var demeyin. Yaşanan tarihi yaşayanlar da, ilerideki zamanlarda eskiden algıladıklarından farklı başka bir tarihi yaşadıklarını düşünmeye başlarlar.
Acaba 20 yıl sonra Erdoğan ve Baykal, bugün yaşadıkları tarihi nasıl algılıyor olacaklar? Acaba gerçek tarihi ortaya çıkartabilmek için, yaşanan tarihi de Anayasa Mahkemesi iptal etse mi? Neticede dün çok kızdığımız nice ismi bugün kendimize yakın bulduğumuz olmuyor mu?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fanatik partizanlığı siyasetçilere bırakmalıyız   / 07-03-2007
 Muhalefet krizi tarihi yanılgının sonucudur   / 06-03-2007
 AB'nin ortak tarihine karşı Türk ortak tarihi...   / 05-03-2007
 Körlerle sağırlar birbirini ağırlar modeli mi?   / 04-03-2007
 "İp niye kopmaz" ya da "zampok eyin pi"   / 03-03-2007
 Sadakat yerine parti disiplini hediye edebilirlerdi...   / 02-03-2007
 Her gün bir eski olayın yıldönümü değil midir?   / 01-03-2007
 Takiyye iki taraflı ve demokrasi dışı bir yöntemdir   / 28-02-2007
 İncir çekirdeğini doldurmak üzerine çalışmayalım...   / 27-02-2007
 Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...   / 26-02-2007
YILMAZ ÖZDİL
Buğday...
Nevşehir'de 10 bin...
ERGUN BABAHAN
New York'a gelmek
NEW YORK İnsanın soluğunu donduran bir...
MEHMET BARLAS
Yaşanan tarihi yazmak zordur
Yaşanan tarihi yazmak kolay...
UMUR TALU
Keser döner sap döner...
ABD'nin en popüler...
FATİH ALTAYLI
Sezer haklıysa ya Sezer olmasaydı
Başbakan Recep...
Libby gitti dava bitti
ABD'de son yılların en büyük skandalı 'Ajangate'te bir tek kişi...
Afganistan'da Taliban'a karşı Aşil Operasyonu
Afganistan'da 2001 yılında iktidardan düşürülen Taliban güçlerinin...
Gece pazarlıklar oldu
Gece pazarlıklar oldu
F.Bahçe Başkanı Yıldırım, 'Santra-Özel'de 14 Mayıs için müthiş bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu