kapat
   
09 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeniçağ Gazetesi hakkında bilgi notları
İşte tartışma yaratan andıç
27 Ekim 2006 tarihli andıç
Yeniçağ Gazetesi hakkında bilgi notları
Star Gazetesinin hakkında bilgi notları
Murat Yetkin’le ilgili bilgi notları

Yeniçağ Gazetesi hakkında bilgi notları

Yeniçağ Gazetesi hakkında Genelkurmay'ın andıçta düştüğü notlar:

1. Tirajı yaklaşık 57.000 olan Yeniçağ gazetesine, 16 Temmuz 2003 tarihinde ulusal birlik ve beraberliği arttırıcı yayınlar yaptığı gerekçesiyle akreditasyon verilmiştir. Genel olarak Yeniçağ gazetesi aşırı milliyetçi bir politika izlemekte, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesinde yetkili kişilere, AB, Irak gibi konularda askerin tepkisinin çok yumuşak olduğu şeklinde ağır eleştiriler yöneltmektedir.

2. 29 Ağustos 2006 tarihinde Yeniçağ gazetesi manşetinde "Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen ilk ve tek Genelkurmay Başkanı, Seni Unutmayacağız" şeklinde ifadelere yer vermiştir. Aynı manşet altında Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar BÜYÜKANIT için "Milletin yüreğine su serpti" ifadeleri kullanılmıştır.

3.
Bu manşet, aşırı milliyetçi Yeniçağ gazetesinin son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne özellikle dış politika olaylarında yönelttiği ağır eleştirileri yansıtmaktadır.

4. Yeniçağ gazetesi, H:O Tercüman ve Ortadoğu gazeteleri gibi milliyetçilik ya da aşırı milliyetçiliğe giden tutumlar benimseyen gazeteler arasında en iddialı yayın yapan gazetedir. Şehit haberlerini milliyetçilik duygularını yücelten ifadelerle yayımlayan, terörizme karşı silahlı mücadeleden taviz vermeyen haberler yayımlamaktadır.

5. Yeniçağ gazetesi yazarlarından Savaş SÜZAL, Arslan BULUT, Altemur KILIÇ ve İsrafil KUMBASAR, TSK'nın dış siyaseti konusunda ağır eleştiriler içeren köşe yazıları yazmışlardır. Bunlara örnek olarak en son 29 Ağustos 2006 tarihinde yayımlanan "Paşam tarih size nasıl yer verecek acaba?" başlıklı köşe yazısında Savaş SÜZAL, eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi ÖZKÖK'ün TBMM başkanı Bülent ARINÇ'A yönelttiği "Siz Meclisin onurunu yücelttiniz" şeklindeki ifadelerini ağır bir şekilde eleştirmiştir. Aynı gazetede 29 Ağustos 2006 yılında yayımlanan köşe yazısında Altemur KILIÇ, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimlerinin demokrasi ile yapılmadığını belirterek eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi ÖZKÖK'ÜN "tek ihtiyacımızın demokrasi olduğu" şeklinde ifadeler kullanamayacağını belirterek eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi ÖZKÖK'ün "yumuşak güç" taraftarı olduğunu iddia etmiştir. İsrafil KUMBASAR da 29 Ağustos 2006 tarihinde yayımlanan köşe yazısında, eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi ÖZKÖK'e "demokrasi mücahidi Hilmi Bey" şeklinde hitap etmiştir.

6. Yeniçağ gazetesi iç ve dış politika uygulamalarında, TSK'nın çok daha sert bir tutum takınması gerektiğini savunan bir yayın politikası benimsemiştir. Genel olarak yayımlanan haber ve köşe yazılarında, ordunun Atatürk devrimleri, Kurtuluş savaşı gibi öğeler kullanılarak ordunun kahramanlık yönleri abartılı olarak övülmektedir. Yeniçağ gazetesi TSK'ya yönelttiği eleştirilerini, "içte ve dışta TSK üzerinden oynanan oyunlar olduğu ve buna TSK'nın izin vermemesi gerektiği" konusu üzerine şekillendirmiştir. E. Org. Aytaç YALMAN, E. Org. Hurşit TOLON'un AB karşıtı açıklamalarını manşetten yayımlayarak, bu açıklamalara güçlü destek vermiştir.Şemdinli İddianamesi tartışmaları sırasında da Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar BÜYKANIT'a en çok desteği, gazete yazarlarından Alltemur KILIÇ vermiştir.

7. Yeniçağ gazetesi asker-sivil ilişkilerinde asker tarafını desteklemektedir. Başbakan başta olmak üzere hükümetin icraatlarını da AB ve TSK ile ilişkiler ve MGK konularında eleştirmektedir.

8. TSK'nın komuta kademesindeki diğer komutanlara çok ağır eleştiriler yöneltmezken eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi ÖZKÖK'e ordunun etkisiz kılınmasına sessiz kaldığı şeklinde ağır eleştirilerde bulunmuştur.

9. Yukarıda arz edilen bilgiler kapsamında;
a. Aşırı milliyetçi bir yayın politikası benimseyen Yeniçağ gazetesinin iç ve dış politika olaylarında TSK'nın sert bir tutum takınması gerektiğini savunan ve bu düşüncesine aykırı olduğunu iddia ettiği uygulamalar gördüğünde yayımladığı haberlerde ve köşe yazılarında bu uygulamalardan sorumlu gördüğü askeri yetkilileri hakarete varacak şekilde eleştirdiği,
b. TSK'nın özellikle dış politika meselelerinde sesini yükseltmesi gerektiğini savunduğu,
c. Şemdinli İddianamesi gibi TSK'nın da söz sahibi olduğu olaylarda TSK'ya büyük bir destek verdiği, ancak aşırı milliyetçi yayın politikasına uymayan TSK uygulamalarına, verdiği bu desteğe gölge düşürecek ve hakarete varacak şekilde eleştirilerini ağırlaştırdığı,
d. Yeniçağ gazetesinin AB'ye karşı yumuşak tavır takındığını iddia ettiği eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'e nazaran Genelkurmay Başkanı Yaşar BÜYÜKANIT'a daha çok destek veren bir yayın politikası benimsediği değerlendirilmektedir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kadınlar Günü mitinginde DTP'lilerle polis çatıştı
 Kırcı ve Yılmaz'a hapis cezası verildi
 Yabancı doktor alımında geri adım
 Bingöl'de 4.8'lik deprem
 Kırcı ve Yılmaz'a 12 yıl hapis
 Atatürk fıkrasına suç duyurusu
 Yurtta hava durumu Haritalı
 Dünya Türkiye’yi konuşuyor
 Alaattin Çakıcı'nın cezasına onama
 RTÜK ilahiyat mezunu arıyor
 Asgeri Batı işbirlikçisiymiş
 Gaziantep'te feci kaza: 5 ölü
 Perinçek'le savcının 'faşist' tartışması
 Kadın hâkime dayağa anlamlı günde dava
 'Tehlikelidir' raporu yine dikkate alınmamış
 Trabzon'a ödüllü vali
 Yargıtay: Mahkûmlar canavarca öldürüldü
 ABD'li imam: Kuran 'saçı ört' demez 'göğsü kapat' der
 Türk heyeti, Haremüşşerif için haftaya Kudüs'te
 Şiddet mağduru kadınların isyanı
 Fransa'da Ermeni derneklerine soykırım tokadı
 Rum anne: Hristakis öldüyse kemiklerini getirsinler
 Acar ofisinde silah zoruyla satışa dava
 Independent: Milliyetçiler entelektüelleri susturdu
 Öcalan'ın avukatları hakkında inceleme
 Eski DEP'li milletvekilli Yurttaş'a 6 ay hapis
 Emniyet Teşkilatı'na 20 bin polis kadrosu
 Sahte vize çetesinde model katalogu
 Önce tatbikat sonra eylem yaptılar
 İstanbul'da yol durumu!
YILMAZ ÖZDİL
Buğday...
Nevşehir'de 10 bin...
ERGUN BABAHAN
New York'a gelmek
NEW YORK İnsanın soluğunu donduran bir...
MEHMET BARLAS
Yaşanan tarihi yazmak zordur
Yaşanan tarihi yazmak kolay...
UMUR TALU
Keser döner sap döner...
ABD'nin en popüler...
FATİH ALTAYLI
Sezer haklıysa ya Sezer olmasaydı
Başbakan Recep...
Libby gitti dava bitti
ABD'de son yılların en büyük skandalı 'Ajangate'te bir tek kişi...
Afganistan'da Taliban'a karşı Aşil Operasyonu
Afganistan'da 2001 yılında iktidardan düşürülen Taliban güçlerinin...
Gece pazarlıklar oldu
Gece pazarlıklar oldu
F.Bahçe Başkanı Yıldırım, 'Santra-Özel'de 14 Mayıs için müthiş bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu