kapat
   
07 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
SMS:
SG yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Üniversiteye girişte yeni sistem

Son günlerde 2009'da üniversiteye giriş sınavına ön hazırlık yapan gençlerin kafası iyice karıştı. YÖK'ün sınav üzerinde yapmayı düşündüğü değişiklikler, gençleri ve ailelerini strese soktu. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu üniversiteye giriş sınavı, uzun bir hazırlık dönemi istiyor. Bu konuda her şey bulanık olduğu için, gençler ne yapacağını bilemiyor. Geçtiğimiz hafta başında YÖK'ün konuyla ilgili düşündükleri basında yer aldı. Size YÖK'ün üniversiteye giriş sınavına ilişkin yapmayı düşündüğü yeniliklerin içeriğini kısaca anlatayım da, hiç olmazsa kafanız fazla karışmasın.
YÖK, "Üniversiteye Girişte Yeni Sınav ve Yerleştirme Önerisi" başlıklı raporuna son şeklini verdi. Raporda şu anda uygulanan sistemin, bazı sorunlara çözüm getirebileceği, ancak uzun vadede yeterli olmayacağı vurgulandı. ÖSS'nin en olumsuz yönlerinden birinin, çoktan seçmeli test yöntemini uygulama zorunluluğu olduğu kaydedildi. Getirilecek sistem, en azından aşamalı olarak çoktan seçmeli soruların yanında, açık uçlu soruların da yer almasına imkan verebilecek. ÖSS'nin diğer bir olumsuzluğunun da tüm alanlara neredeyse aynı soruların sorulmasından kaynaklandığı belirtildi. Adayların alanlarına bakılmaksızın, aynı soruların sorulmasının savunulamayacağı ifade edilen raporda, yeni sistem önerisinin söz konusu olumsuzlukları dikkate alarak düzenlenmesi gerektiği bildirildi.

Tercihe göre sınav
Düşünülen sınav sisteminde, üniversiteye giriş süresinin ön koşulu, lise ve dengi okulların mezunu öğrencilerin "Ortaöğretimi bitirme sınavına" girmesine bağlanıyor. Bu sınavın ardından şartlara uyan adaylar sınavsız geçişle 2 yıllık meslek yüksekokullarına yerleştirilebilecek. Yine bu sınavın ardından üniversitelerin özel yetenekle öğrenci alan bölümlerine de özel yetenek sınavıyla girilebilecek.
Raporda üniversitelerin 2 yıllık önlisans programları ile bazı lisans programları için adayların Temel Düzey Seçme Sınavı'na (TDSS) girmesi öngörülüyor. Tüm lise türlerinin ortak müfredatına dayalı ve 2006'dan önce uygulanan ÖSS'ye benzeyen bir sıralama sınavı şeklinde gerçekleştirilecek. TDSS'de baraj puanı uygulaması olmayacak. Adaylar TDSS puanlarına paralel olarak YÖK tarafından belirlenen 2 yıllık meslek yüksekokullarına veya bazı 4 yıllık lisans programlarına başvuracak.
Üniversitelerin "iyi derecede temel donanımı" öngören bölümlerinde eğitim almak isteyen adaylar ise Ders Düzeyi Seçme Sınavı'na (DDSS) girmek zorunda. "Sıralama niteliğinde, ileri düzeyde" bir sınav olarak tanımlanan DDSS, haziranın ikinci yarısında, birbiri ardından gelen haftalarda dört aşamada gerçekleştirilebilecek. Aşamalar "Türkçe, sosyal, fen, matematik ve yabancı dil" ile ilgili ders düzeylerindeki sınavlar olacak. Yerleştirmede, puan türü başarısı yerine ilgili programın Türkçe, sosyal, matematik, fen ya da yabancı dil ağırlıklı olmasına bakılarak belirlenecek derslerdeki başarı puanı esas alınacak.
Tıp fakülteleri: Matematik, biyoloji, kimya, Türkçe; Mühendislik fakülteleri: Matematik, fizik, Türkçe; İşletme fakülteleri: Türkçe, matematik, İletişim fakülteleri: Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe gibi derslerin başarılarına göre öğrenci alabilecek.
Adaylar 4 aşamalı DDSS'nin tüm aşamalarına ya da bir sınav aşamasındaki tüm derslerin sınavına girmek durumunda kalmayacak. YÖK tarafından hazırlanan "Üniversiteye Geçişte Yeni Sınav ve Yerleştirme Önerisi" raporu Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer'e sunuldu. Rapor üzerinde uzun ve ciddi bir çalışma yapılacak. Hepimizin ortak düşüncesi, geleceğimiz olan gençlere layık oldukları en iyi eğitimi verebilmek.
Sevgili üniversite adayları, 2009'daki üniversiteye giriş sınavı için düzenli bir şekilde ön hazırlık yapın. Şu anda üniversiteye giriş konusunun tek sorumlusu olan YÖK'ün açıklamalarını dikkatlice izleyin. Eğitimle ilgili çağdaş yenilikler yapmak istiyorsak, YÖK'ün bu konuyu MEB'le de paylaşması gerekiyor. Birlikte oturup doğruyu, yanlışı tartışmalılar. Karar verdikten sonra, doğru zamanda bu bilgileri kamuoyuna aktarmalılar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Günah keçisi dershaneler   / 28-02-2007
 YÖK'ten, ÖSS'de doğru karar   / 21-02-2007
 2009'da OKS kalkıyor (mu)?   / 14-02-2007
 OKS'de tercih ve başarı puanı   / 07-02-2007
 Ayasofya ' ya oy verelim   / 31-01-2007
 OKS kalkmaz, başarı puanı gelir   / 24-01-2007
 Olgunluk sınavları ve 100'lük not sistemi   / 17-01-2007
 Öğrencilere burs müjdesi   / 10-01-2007
 Koç'tan meslek liselerine destek   / 03-01-2007
EMRE AKÖZ
Sadece Füruzan anlamıştı
İnsanoğlunun avanaklığı bitmez!...
BALÇİÇEK PAMİR
Boşanmak için 500 milyon dolar
Bir türlü karar...
SAİT GÜRSOY
Üniversiteye girişte yeni sistem
Son günlerde 2009'da...
HINCAL ULUÇ
İş dünyası aslında ne istiyor?..
İş dünyası Recep...
Bu kavda G.Saray'ı tüketiyor
Bu kavda G.Saray'ı tüketiyor
Canaydın ile Polat'ın yönetim içindeki 'güç savaşları' sarı-kırmızılı...
Karara saygılıyım
Karara saygılıyım
Erik Gerets'in 'darbesinden' nasibini alan Hasan Şaş, "Hocam beni...
CHP afişini eleştirdi
Erdoğan tamamını "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" nedeniyle kadınlara...
'Aman Bülent Abi duymasın'
Yine miting havasında geçen AK Parti Grup Toplantısı'nda Dışişleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu