kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Harvey Nichols'a Türk yağı
Harvey Nichols'a Türk yağı
Dr. Levent İtalyanlara karşı tek başına

Londra'daki yağcımız

Sosyetik mağaza Harvey Nichols'ın Londra şubesinde bir Türk zeytinyağı satılıyor. Gurme dünyasının Oscar'ı Great Taste Awards 2006 yarışmasında altın madalya alan 'Truva Zeytini' adlı sızma zeytinyağları artık İngiliz sosyetesinin sofralarını tatlandıracak.


Harvey Nichols'a Türk yağı

İngiltere'nin lüks mağazalar zinciri Harvey Nichols, Türk şirketi Dr. Levent Naturals'ın natürel ve organik ürünlerini satmaya başladı. Ancak, Türk zeytinyağını Avrupa'ya kabul ettirmeye uğraşan firma sahibi emekli babayla iki kızının işleri, gerçekten çok zor.

Yurtdışında Dr. Levent Naturals markasıyla bazı natürel ürünlerin tanıtım ve pazarlamasını yapan Ahmet Levent, şimdi de bu ürünleri Harvey Nichols raflarına taşımayı başardı. Avrupa'da lüks mağazaların ve şarküterilerin raflarında ağırlıklı olarak İtalyan ürünleri satılırken, başta Türk zentinyağı olmak üzere, diğer Türk gurme ürünlerinin de bu kaliteli sınıfta yer alması gerektiğine inanan Ahmet Levent'in öncelikli müşteri kitlesi, İngiltere'deki gurme işletmeleri (Fine Food Shops) ve lüks mağazalar.

DÖRT ÖDÜL ALDI
Ahmet Levent'in Harvey Nichols ile tanışması ise Kaz dağlarında üretilen 'Olive of Troy/Truva Zeytini' adlı sızma zeytinyağının, gurme dünyasının 'Oscar'ı kabul edilen Great Taste Awards 2006 yarışmasında 'altın' madalya alması sonrasında olmuş. Yarışmanın birincisi olunca 'Olive of Troy'un gurme dünyasının uluslararası alanda önde gelen kitabı International Gold'a girmesini, Harvey Nichols'ın görüşme teklifi takip etmiş. Levent, yarışmada zeytinyağının yanı sıra çifte kavrulmuş fıstıklı Türk lokumuyla altın, zeytinyağına basılmış kurutulmuş domates ve sebze karışımı 'bruşetta'yla gümüş, 'tepanade' denilen karışık zeytinle bronz olmak üzere toplam dört madalya almış. Harvey Nichols'ın Londra Manchester, Leeds, Birmingham ve Edinburgh olmak üzere beş mağazasında, Dr. Levent Naturals'ın bu ödüllü ürünlerinin yanı sıra; korda kavrulup zeytinyağına basılan patlıcan, domates, kabak, enginar gibi sebzeler ve farklı aromalarla üretilen Türk lokumu çeşitleri de satılıyor. Levent'in, lokum ambalajının patentini de elinde bulundurması, 'Harvey Nichols'a özel hazırlanmış' imajı sağladığı için yetkililer üzerinde etkileyici oluyor. Kısa süre içinde mağazaları için üçüncü siparişi veren Harvey Nichols, altın madalyalı 'Olive of Troy'u yakında lokantalarında kullanmaya başlayacak.

HAYALİNİ KURMUŞTU

Ahmet Levent'in doğal ürünler ve zeytinyağıyla uğraşması, sağlık sektöründe çalıştığı yıllarda edindiği bilginin sonucu... Kendisi Almanya'da anestezi uzmanlığından emekli olmuş. Bundan altı ay önce de kızları Ayşe ve Zehra ile Londra'da, 'Dr Levent Naturals' adlı aile şirketini kurmuş ve Olive of Troy, Dr. Levent Naturals, Dr. Levent. Organics ve Dr Levent Naturals Turkish Delight olmak üzere, dört ticari markanın İngiltere'de tescilini almış. 2006 yılında İngiltere'de Türk firmalarının şimdiye kadar hiç katılmadığı gurme sektörüne özel olan Speciality & Fine Food Fair ve London BBC Good Food Show adlı fuarlara katılıp ödüller alan Levent, yakında İngiltere'de butik ürünler pazarlayan web sayfası www.notonthehighstreet.co.uk'de de internet satışlarına başlayacak. Ahmet Levent, standard üretimle sürümden kazanmak yerine ürünlerinin öncelikle lüks mağazalar ve şarküterilerde satılmasından yana. Bu işletmelerin müşterilerinin bilinçli tüketici olduğunu belirten Levent, "Ülkemizin ürünleri ve binlerce yıllık kültürden gelen lezzetleri, ucuz dükkânlarda satılmayı hak etmiyor. Bu durum yıllardır beni rahatsız ediyordu. Türk gurme ürünlerinin Londra'daki lüks mağazaların ve önemli şarküterilerin raflarına girişinin hayalini kurdum hep," diyor. Standard gıda malzemeleri ihraç edenlerin işin ticari yönüne önem verdiklerini belirten Levent, "Biz şarküterilere girince kendimizi başarılı görüyoruz. Başarımız çok sayıda konteynır getirmemiz değil, ilk defa Türk zeytinyağına ödül kazandıran firma olmamızda. Çünkü ürünler altın madalyayla ödüllendirilince ulaşmak istediğiniz kişiler size geliyor. Harvey Nichols bizi ödül aldıktan sonra fark edip aradı," diyor. Zeytinyağı, Ahmet Levent'in "53 yıllık kadim dostum," dediği, okulda aynı sırayı paylaştığı Enver Ertun'un Kaz dağlarında, Edremit ile Küçük Kuyu arasındaki zeytinliklerinde üretiliyor. 4 bin yılı aşkın bir zamandan bu yana zeytin yetişen bölgede, 1899'dan beri zeytincilik yapan Ertun ailesi, İstanbul'un gözde lokantalarına da zetinyağı sağlıyor. Zeytinyağının kalitesi kadar ambalaj ve sunuşu da önemli tabii. Kaliteli görünmesi için cam şişeler İtalya'dan geliyor. Tenekeler ve etiketler ise içindeki kaliteli yağa yakışacak şekilde özel olarak yapılıyor.

VERGİ DEĞİL CEZA
Ahmet Levent, Türkiye'den Avrupa ülkelerine zenytinyağı ihraç etmenin zorluklarıyla da karşı karşıya... Türk zeytinyağlarının Avrupa Birliği ülkelerine girişinde uygulanan yüksek gümrük vergisi nedeniyle, İngiltere'ye zeytinyağı getirmenin güçlüklerinden yakınan Levent, sıkıntılarını şu sözlerle anlatıyor; "Gümrük Birliği anlaşması yapılırken İtalyanların baskısı ve diğer nedenlerden dolayı bu madde atlanmış. Türkiye'den Avrupa ülkelerine zeytinyağı götürmek için çok büyük miktarda gümrük vergisi ödemek zorundasınız. Ben buna ceza diyorum... Suriye, Tunus, Ürdün'den Avrupa'ya getirirken ödemiyorsunuz mesela. Büyük miktarlarda zeytinyağı getirmek sıkıntılı. Vergisi hacimle ilgili olduğu için, şişe başına düşen gümrüğü, kaliteli ürün getirip iyi yerlere satarak aşmaya çalışıyoruz."

Perihan KORKMAZ /LONDRA

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kentli erkekler Arena'da buluşuyor
 Yeni akım: Kuaför değil yaşam koçu
 Elazığlı kadınların umudu Ka-Mer oldu
 Üçüncü sayfadan oyun çıktı
 'Cool' bir İstanbul ajandası
 İşte Makbule'nin içindeki Hasibe'ler...
 'Hanım beni penaltı noktasına gömecek'
 Bağımlılık yapan kahramanlar
 Bas bas paraları kuçuya
 Sisli bir gece filmi
 Genç vârisin çantaları tükeniyor
 Hilfiger mobilya tasarlayacak
 Açık Açık destek istiyor
 New York'ta olmak ya da olmamak
 Her şey çanta için
 Korku dolu çantalar
 Bu çağrı başka türlü söylemek isteyenlere...
 Eşkıya dünyaya hükümdar...
 40 yaşında da hiperaktif olabilirsiniz
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Dönme dolap ölçeği...
Üsküdar'dan Kadıköy dolmuşuna...
50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
Babasının vefatının ardından annesi ve yedi kardeşiyle geçim derdine düşen İsa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.