kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Eren Eroglu @ SABAH
 

Fındık fıstığı kestim hala sivilce çıkıyor

On yedi yaşında genç bir erkeğim ve en büyük derdim yüzümdeki sivilceler. Bazen arkadaşlarımın arasına bile katılmak istemiyorum; sanki herkes bana bakıyor! 'Bu kadar büyütecek ne var' diyebilirsiniz ama 'yaşım büyüdükçe azalır' diye beklerken azalmayı bırakın arttığını bile söyleyebilirim. Gazetelerde, internette sivilce ile ilgili yazılan her şeyi okuyorum; fındığı, fıstığı ve hatta çikolatayı kestim ama yine de fayda etmedi.

Ergenlik sivilceleri yani akne, ciltteki ölü hücrelerin ve yağın birleşip ciltteki gözenekleri tıkaması ile başlar. Eğer bu işe mikroplar da katılırsa sonuçta kırmızı, iltihaplı küçük kabarcıklar ortaya çıkar ve ağrı yapabilir. Akne; siyah noktalar, iltihapsız beyaz kabarcıklar ya da sivilce şeklinde olabilir. Genellikle yüzde görülmekle birlikte boyun, omuz, sırt ve göğüste de belirti verir. Çoğunlukla ergenlik döneminin başladığı onlu yaşlarda sahneye çıkar bu dert. Aknenin nedeni olarak ise bu dönemdeki hormon değişikliklerinin cildi yağlandırması kabul ediliyor. Fındık fıstık yemek ya da çikolataya aşık olmak akneye sebep olmaz. Yani beslenmenizin ya da bazılarının devamlı söylediği gibi mastürbasyonun sivilceler ile hiç ilgisi yoktur. Fakat eğer yağlı cilt kremleri kullanılıyorsa sivilce çıkma riski artar. Ergenlik sivilceleri aynı aile içinde sık görülüyor olabilir; eğer aileden birinin ciddi sivilce problemi olmuşsa sizin de benzer bir sorununuzun ortaya çıkma ihtimali var. Bazı sorunlar ne yazık ki kendi kendinize okuyarak ya da çevreden duyduklarınızı uygulayarak geçmez; bir doktora görünmek gerekir. Sizinki de onlardan biri galiba.

Ne yapsam kaşıntım geçmiyor
4 Son beş yıldır zaman zaman sağ el baş parmağının iç tarafı tamamen kabuklanıyor ve kaşınmaya başlıyor. Hatta kaşımaktan kanatıyorum. İlaç kullanıyorum, bir müddet geçiyor sonra tekrar başlıyor. Her sene evde yeşil zeytin kurarız; dikkate ettim o zamanlarda daha çok oluyor...

Şikayetlerin tedaviye cevap verdikten sonra tekrarlaması ve diğer anlattıklarınız bana derdinizin egzama olduğunu düşündürdü. Görmeden söylemek doğru olmamakla birlikte şu an için öyle olduğunu varsayıyorum. Vücudun neresinde olursa olsun egzama her zaman kaşıntı ile seyreder. Hatta kaşıntı bazen daha deri belirtileri ve döküntü ortaya çıkmadan belirir. Döküntüler daha çok yüz, diz, el ve ayakta olur. Etkilenmiş bölgeler genellikle kuru, kalınlaşmış ve kabalaşmıştır. Açık tenlilerde önce kırmızılaşır, sonra renkleri koyulaşır. Koyu tenlilerde ise cilt rengini bozarak açılmalara sebep olabilir. Sebebi tam bilinmemekle birlikte, vücudun savunma sisteminin tahriş edici maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesi olduğu düşünülür. Sizin sorununuza da sebep belki de yeşil zeytini kırarken ortaya çıkan asitler ve kimyasallardır. Deterjanlar, temas halinde bulunulan aşındırıcı maddeler, sıcak, soğuk, ilaçlar ve kozmetikler önemli egzama sebepleri arasında sayılır. Egzama olan ailelerin bireylerinde astım ve diğer alerjik hastalıkların görülme riski daha yüksektir. Tamamen geçmesi söz konusu değilken uygun tedavi ve takip ile birçok kişide hiç sorun yaşanmaz. Tedavide kaşıntıyı geçirmek ön planda tutulur; çünkü sizde olduğu gibi çok kaşımaya bağlı enfeksiyon gelişme ihtimali vardır. Nemlendiriciler ve kortizon içeren ilaçlar bu işte fayda sağlar. İlaçların cildi yıkadıktan sonra nemli iken uygulanması daha yararlıdır. Soğuk kompresler kaşıntıyı azaltır. Doktora danışarak ağızdan alerji ilaçları ve kortizon kullanmak gerekebilir. Unutulmamalı ki asıl önemli olan, şikayetler iyileştikten sonra tekrarına engel olmak ve gereken önlemleri almaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Eşim sarılık taşıyıcısı aşı olmam şart mı?   / 01-03-2007
 Ders çalışırken ne yemek gerekiyor?   / 27-02-2007
 Sağlıklı seyahatin ve mutlu tatilin yolu   / 22-02-2007
 8 yaşında 36 kilo olan oğlum obez mi?   / 20-02-2007
 Hastalık hastası bir kişiliğim var   / 15-02-2007
 Babamı kaybettim onsuz yaşayamıyorum   / 13-02-2007
 İlkyardım çantası nasıl hazırlanır?   / 06-02-2007
 İlaçsız grip tedavisi yapılamaz mı?   / 01-02-2007
 Hasta çıkarsam evlenemez miyim?   / 23-01-2007
 Emekli olduk gezmek istiyoruz   / 18-01-2007
Dr. Eren Eroğlu
Fındık fıstığı kestim hala sivilce çıkıyor
On yedi...
Şu an çocuk için cesaret edemiyorum
Şu an çocuk için cesaret edemiyorum
42 yaşındaki ünlü şarkıcı Yonca Evcimik 'Yoncimik'in Maceraları' adlı...
Bakanlık 15 yıl önce sipariş ettiği müzikali yeni hatırladı
Bakanlık 15 yıl önce sipariş ettiği müzikali yeni hatırladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı sipariş ettiği müzikali, 15 yıl sonra...
Dünyanın bir ucunda Musti şarkısı çalıyor
Dünyanın bir ucunda Musti şarkısı çalıyor
Lüks ve gösterişli markaların satıldığı Amerika Portland'daki Saks...
Çeşme konseri Yunanlılar'la dolup taşacak
Çeşme konseri Yunanlılar'la dolup taşacak
Sahnelerin genç assolisti Petek Dinçöz'ün 10 Mart'ta Çeşme Altın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.