kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğu'da kızlık zarı diktirmek yaygın
Doğu'da kızlık zarı diktirmek yaygın
Vajinası olmadığını evlenince anlıyor

Doğu'da kızlık zarı diktirmek yaygın

Evlenmeye hazırlanan genç kızlar için kızlık zarı kabusa dönüşünce tıp devreye giriyor. Herhangi bir nedenle yırtılan kızlık zarı, evlenmeden önce dikiliyor. Doç. Dr. İbrahim Aşkar, Doğu'da bu uygulamayı sıklıkla yaptıklarını dile getiriyor.

Diyarbakır'da on yıldır görev yapan ve Dicle Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü'nü kuran Doç. Dr. İbrahim Aşkar, kızlık zarı diktirmeyle ilgili olarak yaşadıklarını anlattı:

* CETAD'ın yaptığı araştırma; Türkiye'de her on kişiden birinin kızlık zarının dikilmesini önerdiğini gösteriyor. Doğu'da kızlık zarı dikilmesi yaygın mı?
Evet, Doğu'da yaygın. Biz de dikiyoruz, kadın doğum uzmanları da dikiyor. İstatistiksel olarak değerlendirmek gerekiyor ama elimizde kesin rakamlar yok. Batı'da da, Doğu'da da bu konuda rakamsal düzeyde konuşmak çok zor. Çünkü tabu olduğu için bu operasyonlar çoğu zaman küçük operasyon kaydıyla kayıtlara yazılıyor, detayına girilmiyor. Bekaret; Doğu toplumunda çok çok önemli ama eskiye göre burada da bir hayli rahatlama var. Bazen gençler evlenmeden cinsellik yaşıyor ama bunu tabu olarak gördüklerinden ilişkilerini korumak adına birlikte gelip kızlık zarının dikilmesini istiyorlar. Küçük değişimlere rağmen bekaret tabusu özellikle Doğu toplumunda mutlaka koruması gereken bir adet.

18 YAŞ ALTI YASAK
* Genç kızlar gelip gizli gizli kızlık zarlarını diktirmek istediklerinde bu uygulamayı yapıyor musunuz?
18 yaşın altında böyle bir şey kanunen mümkün değil. Gelenlere, 18 yaşın üzerinde olmaları gerektiğini ve en azından bir aile büyüğünün bilgisi olması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü kimseye haber vermeden gelen birine müdahale yapmak sağlıklı ve doğru değil. O yüzden en azından yanında biri mutlaka oluyor. Ayrıca işin tıbbi yönü de var; basit operasyon sayılıyor ama yine de riski vardır. Bu yüzden hastanın mutlaka müdahaleyi birine haber vermesini istiyorum. Bazen annesiyle gelenler bile oluyor.

* Sizce hekim olarak bunu yapmak doğru mu? Bir hekimin 'ben kızlık zarı dikmem' deme hakkı var mı?
Reddedecek bir doktor olduğunu zannetmiyorum. Çünkü bu operasyon aynı zamanda sosyal bir gereklilik oluyor. Ben, bana bu operasyon için başvuran kişinin hikayesini bile sormam. Çünkü genç kızın bundan rahatsız olabileceğini düşünürüm. Zaten gelirken eminim büyük zorluk çekmiştir ve bu son umududur. Tek sorduğum şey; operasyon için sorunun geçmişteki bir olay nedeniyle mi kaynaklandığı, yeni mi oluştuğudur. O kadar! Buna önem veren kişiler birbirlerine beyaz ya da pembe yalan söylüyorlar. Bence gereksiz bir yalan ama yine de toplum önem veriyorsa...

* Kadın açısından zahmetli bir uygulama mı; ne kadar sürüyor, aynı gün genç kız ailesine fark ettirmeden evine dönebiliyor mu?
İki tip tekniği var. Birincisi yalnızca dikiş atılarak yapılıyor. Daraltma şeklinde oluyor ve gerdeğe girmeden üç dört gün önce yapılması gerekiyor. 'Flep' dediğimiz teknikle yapılanı ise daha zorlu hatta ameliyat bile gerektirebiliyor. Bir doku alarak yama yapıyoruz ve o alanı daraltıyoruz. Hastanın tercihine göre uygulanan teknik değişiyor. 20 dakika ya da 10 dakika sürüyor. İki teknik de lokal anestezi ile yapılıyor.

* Dikilen kızlık zarı; genç kız ne zaman cinsel ilişki yaşarsa o zaman mı bozuluyor, yoksa birkaç ay mı dayanıyor?
Bu operasyon için gelen genç kızlarla fazla diyaloğa girmeyiz; bu tamamen onun özelidir. Ama neye ihtiyacı olduğunu öğreniyoruz. Birkaç gün sonra evlenecek mi, yoksa evlenmesi bir yıllık zaman dilimi içinde mi gerçekleşecek; ona göre anlattığım bu iki teknikten birini uyguluyoruz. Daraltmayı üç dört gün önce yaptırması gerekiyor. Öyle olunca nikahtan üç gün önce geliyorlar. Diğer 'fleb' dediğimiz tekniği ise birkaç yıl önce de yaptırmış olabiliyor. Onda bir problem olmuyor.

BURUN YAPTIRIYORLAR
* Kızlık zarı dikilince cinsel ilişki sırasında anlaşılma ihtimali var mı?
Eğer başarısız olduysa anlaşılır, onun dışında kimse anlayamaz. Kızlık zarını diktiren genç kızların en büyük korkularından biri budur. Ama fark edilmesi neredeyse mümkün değildir.

* Hangi estetik sorunlar Doğu'da kadınların evlenmesine engel, evlenmek isteyen genç kızlar hangi ameliyatları yaptırmak istiyorlar?
Doğu'da özellikle köylerde evlilik yaşı çok küçük. 20 yaşına gelip evlenemediyse o zaman genç kıza zaten garip bakılıyor. Bir kız evlenme yaşını geçtiyse ve özellikle burnunda sorun varsa bazen ailesi tutuyor kolundan getiriyor. Doğu'da en legal estetik ameliyat burun ameliyatıdır. Ailenin durumu iyiyse köylerden bile genç kızlar burun operasyonu için getiriliyor. Onun dışında plastik cerrahi yapılır, boyun, göğüs ve kalça çevresindeki yanık ameliyatı yaptırırlar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Doğu'da kızlık zarı diktirmek yaygın
 Her öğün elma ye, sağlıklı kal
 Hamilelikte bele dikkat
 Doğu'da bekaret için öldürülenler otopside bakire çıkıyor
 Kalp sağlığı için balık yağı
 Kadın, ömrünün 31 yılında diyette
 Türk kadını estetikte ABD'yi solladı
 Diyabetliye çavdar ekmeği
 Çocukların kalbinin ilacı ılık süt
 Tarçın kan şekerini dengeler
 Bırakın evi dağıtsın, zeki olsun
 Sınav stresine minik kalpler dayanmıyor
 Hamilelikte mide bulantısına karşı gece yoğurt yiyin!
 Kahkaha atarak gençleşin
 Menopozda dişlere dikkat!
Dr. Eren Eroğlu
Fındık fıstığı kestim hala sivilce çıkıyor
On yedi...
Şu an çocuk için cesaret edemiyorum
Şu an çocuk için cesaret edemiyorum
42 yaşındaki ünlü şarkıcı Yonca Evcimik 'Yoncimik'in Maceraları' adlı...
Bakanlık 15 yıl önce sipariş ettiği müzikali yeni hatırladı
Bakanlık 15 yıl önce sipariş ettiği müzikali yeni hatırladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı sipariş ettiği müzikali, 15 yıl sonra...
Dünyanın bir ucunda Musti şarkısı çalıyor
Dünyanın bir ucunda Musti şarkısı çalıyor
Lüks ve gösterişli markaların satıldığı Amerika Portland'daki Saks...
Çeşme konseri Yunanlılar'la dolup taşacak
Çeşme konseri Yunanlılar'la dolup taşacak
Sahnelerin genç assolisti Petek Dinçöz'ün 10 Mart'ta Çeşme Altın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.