kapat
   
04 Mart 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ALES'e başvurular yarın sona eriyor
ALES'e başvurular yarın sona eriyor

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 2007-İlkbahar dönemi başvuruları yarın sona eriyor.ALES'e, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek. Yabancı uyruklu öğrenciler de sınava katılabilecek.

ALES'e başvurmak isteyen adaylar, 2 YTL karşılığında 2007-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu'nu ve Başvurma Belgesi'ni üniversitelerden alacaklar. Adaylar ayrıca 4 YTL sınav ücreti yatıracak. Adaylar, kurallara uygun olarak doldurdukları başvurma belgesini, banka dekontu ile birlikte yine üniversitelere teslim edecekler. Başvuru belgeleri teslim edilirken, 2 YTL olan başvuru hizmeti ücreti de adaylar tarafından ödenecek.

ALES'e
başvuracak adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteden başvurma evrakını alacaklar ve doldurdukları başvurma belgelerini, mezun olmayan adaylar kendi üniversitelerine, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edecekler. Açıköğretim programları öğrencileri bu onayı bağlı bulundukları bürolara da yaptırabilecekler.

SINAVIN YAPILACAĞI İLLER


Sınav, 22 Nisan Pazar günü üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak ve Lefkoşa'da yapılacak.Bütün yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde ALES sonuçlarını kullanacak. Adayların ALES'ten başvurdukları lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekiyor.

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacak. Lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve sonuç, kurumlar tarafından adaylara duyurulacak.

Üniversitelerin öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda ÖSYM tarafından yapılacak ALES'e girmek zorunlu olacak. Bu sınavda, alanındaki puan türünde 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak.

Başarılı olan adaylar, 657 Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesindeki şartları taşımaları, Yükseköğretim Mevzuatı ve Yükseköğretim Kurulu kararları açısından engel hallerinin bulunmaması kaydıyla usul ve esasları Devlet Üniversiteleri ve yüksek teknoloji enstitüleri senatoları, vakıf yükseköğretim kurumlarının yetkili organlarınca belirlenecek giriş sınavlarına başvurabilecekler.

Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, bu sınavdan muaf tutulmak suretiyle yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına başvurabilecekler.

Tıpta uzmanlık eğitimine hak kazananların araştırma görevlisi kadrosuna atanmalarında, bu sınav ile yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına katılma şartı aranmayacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İki cesetle aynı ev içinde 42 saat
 Memleketimden ihmal manzaraları
 Şırnak'ta 4 terörist yakalandı
 Düğüne fille gelecekler
 34 yıl önce çalınan tablo Spielberg'in evinde çıktı
 İstanbul'da 625 bin çocuk potansiyel suçlu
 Üniversiteli üç genç hız kurbanı
 Ayasofya'ya orijinale uygun restorasyon
 Karı-kocanın kanlı düellosu
 Fal çetesi tehditle para istedi
 Acarkent'te kumar oynatılan villaya jandarma operasyonu
 ABD'de, üç can alan grip ilaçları alarmı
 YÖK protestosuna 5 yıl isteniyor
 İşyeri tacizinde ilk üçe girdik
 Gerçek aşkıyla nişanlandı
 Otistik çocuğa sörfle terapi
 07.07.07'de düğün için kuyruk var
 Sıla yine zirvede
 Öğrenciler poğaçadan zehirlendi
 Görmeyen pilot 55 gün uçacak
 Tembel erkekler için bira fırlatan dolap
EMRE AKÖZ
Apo'ya suikast
Tıbbi çalışmalar değil dedelerimizin,...
HINCAL ULUÇ
Aşkta oyun olmaz.. Neysen o..
Önce Banu'dan gelen...
Paşa gönlü böyle istedi
Paşa gönlü böyle istedi
Galatasaray'ın teknik direktörü Gerets'in yıldızlarını oynatmadığı...
Müflis Gerets!
Müflis Gerets!
G.Saray'ın Belçikalı hocası derbiye çıkardığı kadro ile kumar oynadı.
Erdoğan'ın 301 raconu
Başbakan 301'i kaldırmayıp, değiştireceklerini belirterek, "Barolar...
Ağar'dan Evren'e destek
İstanbul'da partisine katılımlar nedeniyle düzenlenen törene katılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu