Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı ve Türk Standartlar Enstitüsü Gıda Standartları Hazırlama Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nevzat Artık, Avrupa Birliği'nin (AB) Türk milli gıdalarının hiçbirine karşı çıkmadığını söyledi.
Artık, "AB, başta kokoreç olmak üzere birçok gıdanın tüketilmesine engel olacak yönündeki söylentiler, AB nezdinde hiçbir zaman gündeme gelmedi. Gıdayla ilgili yaptığımız toplantılarda böyle bir konu hiçbir zaman konuşulmadı" dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Sürdürülebilir Tarım Dernekleri Federasyonu işbirliğinde düzenlenen ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Sektörel Bilgilendirme Toplantısı, Borsa toplantı salonunda yapıldı.
Toplantının
açılışında konuşan ATB Başkanı İlhami Kaplan, son yıllarda dünya ve Türkiye'de büyük önem kazanan gıda güvenliği konusunun belli bir sistem dahilinde ele alınması gerektiğini söyledi. Gıda maddelerinin kaynakları ve proses tekniklerinin sürekli değiştiğine işaret eden Kaplan, "Buna bağlı olarak gıdaların üretiminde ortaya çıkan tehlikeler, sektörün tümünü ciddi olarak etkiliyor. Bir gıda ürününün üretilmesi sırasında ortaya çıkabilecek tehlikelerin önceden belirlenmesi ve analiz edilmesi en iyi metottur" diye konuştu.
Sağlıklı yaşamanın bir insanın en temel hakkı olduğunu vurgulayan ATB Başkanı, şunları söyledi: "Gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir talebidir. O nedenle kalite sistemi terminolojisine göre, gıda güvenliğine mutlak ve değişmez bir kalite parametresi gözüyle bakmak gerekir."
Türkiye'nin gıda uzmanlarından AB ile gıda görüşmelerini yapan Prof. Dr. Nevzat Artık ise, gıda ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Gıda güvenliğinin son yıllarda bütün dünyanın ana gündemini oluşturduğuna işaret eden Artık, AB'nin üyelik müzakerelerinde gıdayla ilgili fasılı durdurmadığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Artık, "AB gıdaya yönelik çalışmaları yakından takip ediyor. 10 milyon Euro'luk bir bütçeyle gıda güvenliğinin AB'ye uydurulmasını için çalışılıyor" dedi. 2005 yılında 325 bin, 2006'da da 280 bin gıda denetiminin yapıldığı bilgisini veren Artık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan alınan üretim belgesinin en belge olduğunu savundu.