kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu çağrı başka türlü söylemek isteyenlere...
Bu çağrı başka türlü söylemek isteyenlere...
'Türkülerle yıkanıyorum'

Bu çağrı başka türlü söylemek isteyenlere...

32 yıldır türkü söyleyen Ruhi Su Dostlar Korosu, 'başka türlü türkü söylemek' isteyen sesler arıyor. Koronun şefi Berktay Akyıldız, müziği ve türküleri seven herkesi Dostlar Korosu'na omuz vermeye davet ediyor.

Sıdıka Su'nun ölümünden sonra yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı bünyesindeki çalışmalarını, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü'ne taşıyan Ruhi Su Dostlar Korosu, yeni seslere ihtiyaç duyuyor. Koronun en son şefi Berktay Akyıldız, vakfı tekrar yapılandırmak için çalışmalara son hızla devam ettiklerini, ancak yeni koristlerin bu süreci hızlandıracağını söylüyor. Koro müziği yapabilmek için yeterli miktarda sağlıklı sesin zorunlu olduğunu söyleyen Akyıldız, enstitüde haftada iki kez provalarını sürdürdüklerini belirtiyor. Koronun şu an 30-35 koristle çalıştığını anlatan Berktay Akyıldız, "20 yıldır Dostlar Korosu'na emek vermiş insanlar da var, aramıza geçen yıl katılanlar da..." diyor. Dostlar Korosu'nda yer almanın önemli bir sorumluluk gerektirdiğini vurgulayan genç şef, "Türkü söylemeyi, müzik yapmayı seven herkes bu koroda yer alabilir ama Dostlar Korosu'nda müzik yapmak Ruhi Su adını taşımayı da gerektirir," diyor.

DÖRT SESLE TÜRKÜ
Dostlar Korosu'nun, birlikte müzik yapan diğer gruplardan en önemli farkı, bu toprakların kültürünü çok sesli bir şekilde seslendirmesi. Koro şu an dört sesli müzik yapıyor. Popülizme bakış açılarıyla da benzer müzik gruplarından ayrıldıklarını belirten Akyıldız şunları söylüyor: "Biz müzik yaparken Ruhi Su'nun müziğe bakış açısını rehber edindik. Yani müziği popüler kılmaya değil, hakkını vermeye çalışıyoruz." Kurulduğu 1975'ten beri Timur Selçuk, Cenan Akın, Sarper Özsan'ın da aralarında olduğu birçok şefle çalışan Dostlar Korosu'nun onuncu şefi olan Berktay Akyıldız, koronun repertuarlarını da düzenliyor. Koroyu çalıştıran her şefin, Ruhi Su türkülerini yeniden düzenlediğini söyleyen Akyıldız, bunun da özgün bir şey olduğunun altını çiziyor. Ruhi Su Dostlar Korosu'nun kendi içinden 'assolist çıkarmak' gibi bir bakış açısına sahip olmadığını anlatan Berktay Akyıldız şunları söylüyor: "Bu koronun hedefleri arasında tanınmak, ün yapmak yok. Solist yetiştirmiyoruz, çok sesliliğe uygun sesler yaratmaya çalışıyoruz. Amacımız, mümkün olduğu kadar halk müziğini çağdaş kılabilmek." Ruhi Su Dostlar Korosu'nun başka bir önemli özelliği de bütün koristlerin gönüllü olması. Hiçbir koristin kendisine çıkar sağlamak amacıyla koroda yer almadığını vurgulan şef, konser vermelerinin koronun yaşamı için acil önem taşıdığını ve aradıkları seslere bir an önce ulaşmak istediklerini anlatıyor: "Genel olarak erkek sesi olan bas ve tenor seslere ihtiyaç duyuyoruz. Soprano ve alto seslerimiz yeterli ama tabii ki başka iyi soprano ve altolara da açığız. Sayıca artmamız gerekiyor ki, çok seslilikteki dengeyi kurabilelim." Koroya katılmak isteyenler, her çarşamba 19.00-21.00 arası ve her pazar 17.00-19.00 arası yapılan provalardan önce Berktay Akyıldız'la görüşebilir. Diğer zamanlarda ise kendisine (0532) 584 63 47 numaralı telefondan ulaşılabiliyor. Ruhi Su Dostlar Korosu yeni seslere ulaştıktan sonra, bir yıl içinde yeni albüm çalışmalarına da başlayacak.
Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü İstiklâl Cd. Olivyo Geçidi Sok. Rejans Binası Kat: 1 Beyoğlu
Tel: (212) 251 60 53

MÜJGÂN HALİS

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İşte Makbule'nin içindeki Hasibe'ler...
 'Hanım beni penaltı noktasına gömecek'
 Bağımlılık yapan kahramanlar
 Bas bas paraları kuçuya
 Sisli bir gece filmi
 Harvey Nichols'a Türk yağı
 Genç vârisin çantaları tükeniyor
 Hilfiger mobilya tasarlayacak
 Açık Açık destek istiyor
 New York'ta olmak ya da olmamak
 Her şey çanta için
 Korku dolu çantalar
 Eşkıya dünyaya hükümdar...
 40 yaşında da hiperaktif olabilirsiniz
 Kylie'nin son seferi
 Dört ayaklı ekonomi hızla büyüyor
 !f İstanbul kışkırtıyor
 İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
 Kült filmlerin kült yazarı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Müjdat Gezen'i kınıyorum...
Konservatuar tiyatro...
REFİK DURBAŞ
'1 kuruş'a ne oldu?
Şimdinin, cüzdanlarında 'dolar',...
Ot deyip geçmeyin
Ege bölgesine has otlarla yapılan yemek ve mezeler, son yıllarda sayısı giderek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.