kapat
   
01 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öldüren çukura vatandaş isyanı
İstanbul yolları şantiye halinde!
Babanın feryadı: Suçlu kimse cezasını çekecek
Güler: Şantiye görevlileri tedbir almakta gecikmiş olabilir
MVM: Firmamız ortaya çıkacak hukuki ve vicdanı sorumluluğu kabul edecek
Dilara'nın ölmesinden sonra rögarlar kapatıldı
İstanbul Belediyesi şantiyelere standart getiriyor
Okuyucu yorumları (devam)

Öldüren çukura vatandaş isyanı

İstanbul'da yol ortasında 5 yaşındaki Dilara'nın üstü kartonlu İSKİ çukuruna düşerek ölmesi, ihmal ve sorumsuzluğu gözler önüne serdi. İhmalkarlık vatandaşları isyan ettirken, mimar ve mühendis odaları sadece taşeron firma değil, Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'yi suçladı. İSKİ ise olayda sorumlunun firma olduğunu ileri sürdü.

TMMOB: DENETİM YOK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Başkanı Mehmet Soğancı, gerekli yasal düzenlemeler olmadığını vurgulayarak, "Kamu kuruluşlarının yaptıkları ihalelerde denetleme yok. İnşaatlarda yeterli güvenlik tedbirleri alınmıyor. Yasal boşluk var. Taşeron firmalar oluyor. Kimlik ve kişilikleri belli değil. Denetleme elemanları yok. Mühendis açıkları çok fazla. Taşeron filma kadar Büyükşehir Belediyesi de suçludur. İş kazasında dünyada 7'inciyiz. İş kazaları engellenebilir bunlar doğal afet değil" açıklamasını yaptı.

"BELEDİYE'NİN
İHMALKARLIĞI VAR"


İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Ahmet Göksoy, yaşananlarla ilgili sadece müteahhit firmayı suçlamanın yanlış olacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Sözleşmelere ek olarak iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir özel ek sözleşme yapılması gerekir. İşveren idareler yani İSKİ hiç mi denetim yapmıyor. Nasılki işin kalitesini takip ediyorsa iş güvenliği ve iş sağlığını da idare takip etmek zorunda. İdarenin firmaya tedbir almadığınız diye bir uyarısı var mı?"

İNSAN HAYATI BU KADAR ÖNEMSİZ Mİ?

Göksoy, insan hayatının hiçe sayıldığını söyleyerek, "İnsan hayatı bu kadar önemsiz mi? İş makinelerine gözü gibi koruyorlar, kendisini gözü gibi konuşuyor. Ama sokaktan geçen...Onların hayatı hiçe sayılıyor. Hem müteahhit firma hem de Büyükşehir Belediyesi'nin ihmalkarlığı var " dedi.

İSKİ: YOL KAPALI, ŞANTİYE ALANINA GİRİLMEMELİYDİ

Öte yandan İSKİ Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Öz, konunun yargıya intikal ettiğini vurgulayarak, " Müteahhit firma gerekli güvenlik önlemi almış mı? İSKİ yeterli denetimi yapmış mı? Bunlar ortaya çıkacak" diye konuştu.

Öz, gerekli önlemleri alındığını savunarak, " Orası bir şantiye. Islah çalışmamız bitti. Çevre düzenleme çalışması var.Yol kapalı ve yol başlarında şantiye alanı olduğunu gösteriliyor. Şantiye alanına girilmemesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

SAAT 11'DE KAPAKLAR VARDI

Ayrıca, Öz, dün saat 11 civarında rögarların beton kapaklarının olduğunu vurgulayarak, "Konula ilgili araştırmaların sürüyor. Ağır tonajlı araç geçmiş olabilir ve kapak çıkmış olabilir" görüşünü dile getirdi. İSKİ'den yapılan açıklamada, olayın meydana gelmesinden sonra yapılan incelemede beton kapağının "bilinmeyen bir nedenle" kırıldığının tespit edildiği bildirildi.

VATANDAŞLARDAN GELEN YORUMLAR

*Tolga TAYFUN:
Bu kadar kolay değil mi? Sorumlu taşeron firmadır de suçu üzerinden at. Yazıklar olsun; hepinize yazıklar olsun.

*AYŞE ÖZTÜRK: Bu ne kadar sorumsuzluk daha kaç kişi hayatını kaybedecek yazık değil mi bu yavruya kim verecek bunun hesabını kim dur diyecek bunlara. Ne olur biraz daha dikkat edelim lütfen.

*ALİ KANAAT: Vicdan sahibi bütün savcılara sesleniyorum. Ne olur bu yavrunun ölmesinde suçu olan bütün sorumluları kanunda yeri olan en ağır ceza ile cezalandırın ki kamunun vicdanı rahatlasın.

*BARIŞ SEVİN: Bu da mı cezasız kalacak, bu seferde mi bir muhattap bir sorumlu bulunamayacak, bu şehir, bu belediye, bu insanlık bu kadar mı bitti? Dilara 5 yaşında bir bebek...

*
KÜRŞAT DURGUN: İnsan hayatının ucuz olduğu Türkiyemde bu tür olayları ne görmek ne de duymak istiyoruz. Olay ortada, sorumlularını bulmak zor değil. Katillerin hakettiği cezayı alacağıda inanmıyorum. Bu ülkede bişeyler sizlerin sayesinde değişmeli.

* YALÇIN GÖK: Türkiye'deki insanın değeri. Sorumlular bulunup, derhal cezalandırılmalı.

*
HİLAL KOCAMAN: Bu cehalet devam ettiği sürece insanların başına bu tür şeyler gelmeye devam edecek. Siz istediğiniz kadar kendinizi, çocuklarınızı iyi yetistirmeye çalışın; Taa ki cahil ve sorumsuzun birinin açtığı çukura düşene kadar! Artık sorumluluları bulun ve cezalandırın. Insan hayatının bu kadar ucuz olmadığını ve vatandaşınıza sahip çıktığını gösterin. Ucuz etin yahnisi pek oluyor, işi sağlam ellere teslim etmeyi kendinize görev bilin, lütfen. Maalesef insanın Allah ailesine sabır versin demekten ve yetkililerin insafa gelip kaybedilen canın sorumlusunu cezalandırmayı beklemekten başka yapacak birşey yok.

*
ŞİRİN TURAN: Gerçekten dehşet verici. Şirinevler neredeyse bir yılı geçkin bir süredir böyle kazılı bir vaziyette. Çocuklarımız allaha emanet yaşıyor. Bütün yollar köstebek yuvası ve levhasız. Kendi çocuklarını başına gelseydi ne olurdu merak ediyorum. Ailesine Allah sabır versin. Korkunç bir durum.

*İLKAY AKKOR: Allah ailesine sabır versin. Sorumlular bu kez olsun bulunup en ağır sekilde cezalandırılmalı. Cezalandırılsın ki bu sorumsuzluk bitsin artık.

*HÜLYA KALAYCI: Sayın avukatlar! Nerdesiniz? Alın size avukatlık görevinizi yapacak önemli bir dava. İSKİ ya da MVM şirketi farketmez. Açın trilyonluk dava. Bu çocuğu hayata döndürmez belki ama anne babasının yüreği biraz olsun hafifler. Bu gibi davalarda ortada katil olmadığı(Aslında var ama!!!) için cezalandırılacak şahıs olmuyor maalesef, madden bir ceza olması gerekiyor. Hadi ne duruyorsunuz. Amaa.. Bu anne babadan beş kuruş para almadan yapın bu işi ki değsin.

*KURTULUŞ CAN: Bu faili belli bir cinayet!! bunun adı hükümetin ve belediyenin MVM şirketine işlettiği cinayetten başka hiçbirşey değil. Bu ülkede özelleştirme = sorumsuzluk.. Bu ölüm ne ilk ne de son olacak. Dilara'yı geri getirmez ama bunun bir cezası vardır değil mi ?

*TURGUT TATAR: Kızına sarılmış bu babanın resmini poster yapıp sorumluların görebileceği yerlere asacak bir babayiğit yok mu İstanbul'da? Yoksa yıkılsın bu şehir. Kılım kıpırdarsa namerdim.

*NİLAY NEHAS: Bu olayı tanımlamaya vahşet sözcüğü bile az gelir böylesine sorumsuzluk daha sonra yetkili ağızlardan çocuk şehit oldu şeklinde akla sığmayan açıklamalar artık sokağa bile çıkamayacağımızın bir göstergesi... Nereye gidiyoruz diye sormuyorum son durağa gelmişiz zaten.

*MESUT EDİZ DİK: Tebrik ediyoruz Sayın Topbaş. Belediyeler işte ne güzel çalışıyor bak görüyorsunuz dimi iki ihale uğruna neler yapılıyor adama akıllı mütahitlerle çalışmazsan böyle olur. Orada ki çocuğun olsa neler yapardın bu insanlara...

*BURCU KUTLU: Malesef ki ne ilk ne de son bu olay! Türkiye'deki her birim o kadar kokuşmuş ve rezalet ki... Türkiye'deki her şey o kadar iğrençleşti ki... Vatanıma ve vatanımın insanına asla güvenmiyorum. Ne politikacısına, ne belediye reisine, ne polisine!!!

*CESUR BABA: Bundan öncekilerin hesabı soruldu mu ki bu da sorulsun? Bir kaç gün sonra acılı ailesi bu acıyı yüreğine gömecek ve kaderine terk edilecek. Avrupa'da olsa Belediye Baskanı'na hatta Çalışma Bakanı'na kadar görev alanına girenler istifa ederdi. İhmali olan herkeste o miniğin hakkı olsun. Nur içinde yat güzelim. Aileye sabir diliyorum.

*
LEVENT SEVER: Sorumlular bulunup cezalandırılmadığı sürece daha çok canlar vereceğiz. Sorumluların hepsi, belediye dahil hepsi, en ağır şekilde cezalandırılmalı ki o deliğe karton kapatan hastalıklı zihniyetler, yok olsun. O kızcağızın ve ailesinin yerine koyun kendinizi. Neler hissettiniz?

*
SERDAR SANSARCI: Dün bu olayı televizyonda haberlerde gördüm. Kendimi tutamadım ve ağladım. Bu olay o kadar acı ki, kimin ne zamam hangi hata yaptığı ilk etapta önemli değil. Lütfen bu acılı aileye yardım kampanyası başlatın. İIlk yardım etmek isteyenlerden biriyim.

*
GÜNEŞ GÖKALP: Çok merak ediyorum vicdanları sızlıyor mu bu insanların? Bir insanın bütün her şeyini aldılar ailesini acılara boğdular. Bu ihmalkarlıklar nereye kadar..Güzelim gözleri parlıyodu. Hiçbişey gideni getirmiyor biliyoruz ama insanların sorumsuzlukları kaç cana daha mal olucak. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun.Diğer kardeşleri uzun ömürlü olsun. Mekanı cennet toprağı bol olsun.Çok ama çok üzüldüm.

*İBRAHİM MERT: Benim kızım olsa İSKİ Genel Müdürünü dava ederdim. Davadan beklediğim sonuç çıkmazsa İSKİ Genel Müdürünü 'çekip' yaptığının nasıl kötü bir şey olduğunu anlatırdım.

*SİNAN ÖZKAN: Yazık oldu kızımıza. Bu memlekette vatandaş daha duyarlı olmak zorunda.Bu "banane" zihniyetine dur demek için verelim gerekli dersi ilk seçimlerde belediyeye de hükümete de. Meclis'te oturanları halk yasa yapsın diye gönderdi oraya.Bahane ve mazeret üretsinler diye değil.Allah rahmet etsin yavrumuza...

*YASEMİN ÇELİK: Ben bir anneyim o ana babanın ciğeri parçalandı. Kim o yavruyu geri getirecek kimm hesabını verin Allah aşkına kafanızı yastığa koyup rahat uyumayın lütfen duyun feryadımızı.

*OĞUZ KOÇ/SAMSUN/TERME: Birkez daha gördük ki Türkiye ihmaller ülkesi ve bu ihmalliğin kurbanı nedense hep biz vatandaşlar oluyoruz.ben bu genç yaşta daha yaşıtlarıyla oyun oynama çağında hayatını kaybeden minik kardeşimize Allah'tan rahmet ailesine de sabırlar dilemek istiyorum. Sorumluların bir an önce cezalandırılmasını yalnız bu ceza olayında da gariban birini öne salıpta yaktırmayalım sorumluları iyi araştıralım ve cezalarını en ağır şekilde verilmesini isterim çünkü bir insan dünyaya kolay gelmiyor.

*MUSTAFA ERTAN: Onlarca yıldır aynı haberleri okuyoruz,aynı olayları duyuyoruz.Yemin ederim ruh sağlığımız bozuldu artık.Okullara (sorumluluk) adı altında bir ders konulmalı. Etkin biçimde işlenmelidir.

*FİKRET DİKER: Nasıl bir ülkede yaşıyoruz? Çağ dışıyız demekten kendimi alamıyorum.Avrupa Birliği'ne girmek için kendimizi parçaladığımız, hırpaladığımız şu günlerde böyle bir manzara içler acısı. Zaten Avrupa Birliği'ne alaacaklarını da düşünmüyorum ya, kimse aksini söylemesin. Bizi ne Avrupa Birliği'ne alırlar ne de başka bir birliğe. Bunun sorumlusu kim ise bulunup en ağır ceza ile cezalandırılmalı. Bunun sorumlusu, kendi çocuğunun aynı şartlarda can verdiğini sadece bir düşünsün, tüyler ürpertici bir düşünce, acaba bunu yaşayan ne hissetti kendiniz bir hissetmeye çalışın lütfen, ona göre de duyarlı olup protesto edin lütfen.

*HASAN TAŞDEMİR: Bir deliği kapatmak icin kanun mu çıkarmak lazım? Sorumlu firma her türlü önlemi almak zorundadır. Suçlu ve sorumlular en ağır cezaya çarptırılmalı bir daha böyle işlere girmemelidir . Ayrıca bu deliğin üstünü kapatan kişi veya işci de aynı sorumludur, cezalandırılmalıdır.

*KEMAL GÜRBÜZ: Bu tür olayların yaşanmaması için İSKİ Genel Müdürü'nün mü bu tür çukurlara düşmesi gerekiyor? Haddim olmayarak bu ülke ne zaman adam olura ilişkin bir şey söylemek istiyorum: Resmi kurumlarla bir problem yaşandığında arkası güçlü olana sergilenen tavır/uygulama, normal bir vatandaşa da uygulandığında.

*ERTUĞRUL YÜREGİR: Bu ne kadar sorumsuzluk küçük yaşta bi kızın hayata gözlerini kapaması ne kadar acı. Daha kaç kişi böyle olucak bu sorumsuzlukların yüzünden!

*UĞUR BEKİROĞLU:
Bu olaydan sorumlu olanları lanetliyorum. Umarım onlar bu acının çok daha fazlasını çekerler. Cezalandırılmasını istemiyorum çünkü bu adalet sisteminden en çok suçlular yararlanıyor. Ailesine Allah(C.C)'tan sabır diliyorum.

*ZEYNEP ÖZCAN: Ben sadece ağlıyorum o benim de yavrum olabilirdi...Zavallı Dilara'nın suçluları sizde ağlayın öyle çok ağlayın ki bu acı ailesinin yüreğinden çıkmadığı gibi yaşadığınız sürece sizden de çıkmasın...

*BURÇİN TÜMER:
5 yaşındaki bir çocuğun kendini bilmez ne yaptığını bilmez sorumsuz ihmalkar vurdumduymaz iş işten geçtikten sonra sorumlu kimmiş derdine düşen kör cahil yöneticiler yüzünden hayatını kaybetmesinin cezası ne olur bilmiyorum....Ama cezalandırılmalı sorumlular bulunmalı tartışması bile çok acı! Sorumluyu o çukura atmalı!

*SEBAHAT GÜNDOĞAR: Sayın yetkililer, bu çocuğun katilini lütfen en ağır şekilde cezalandırın! Ne olur hafife almayın. Evlat acısından daha kötü bir şey olabilir mi? Kapağın üstünü kim kartonla kapatır. Bu kadar mı cahilsiniz. Nasıl tedbir almazsınız. Size binlerce kez lanet olsun.

*SONER AKKAYA:
Acılı aileye başsağlığı diliyorum. Çok büyük bir acı. Ama baba'nın müteahhit firma, Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ aleyhine çok büyük bedelli tazminat va ceza davası açması gerekir bence. Bu olayın sorumlusu bulunmadıkça böyle çok acılar yaşanır.

*AYDIN GÜNEY:Tüylerim diken diken oluyor. Baba kızı gördüğümde belediye verdiği işin nerede nasıl yapıldığını bilmiyor alan yüklenicinin de iş sağlığı iş güvencesi tedbirlerini almadığı belkide işi yüklenen firmanın patronunun iş yerini bile görmediği her tarafın çukur yolların ortasında direklerin olduğu istanbul uyutmayın. Lütfen işinizi adam gibi yapın. Övünmeyin utanın manzaralardan koca yol şantiyelerinde yıllarca 3-5 çalışıyor ben sizin adınıza utanıyorum.

*ÖZGE SAĞLIK: Hükümeti,belediyeyi ve ilgili kişileri istifaya çağırıyorum. Erdoğan heryerde yalan-yanlış konuşmasını biliyor. Ama bu halka müstehak...Siz seçtiniz, şimdi de seyredin bakalım..

*SUNDAY GÜNEYER: Acaba merak ediyorum o talihsiz cukura o tadilat işlemini yapan mütahittin kızı olsa veya İSKİ müdürlerinin birinin kızı olsaydı ne yapar ya da ne düşünürlerdi. Peeessss doğrusu yazıklar olsun o tehlikeyi yaratanlara insan hayatı bu kadar ucuz mu en agır şekilde cezalandırılsınlar.

*CAN İLHAN: İnsanların iş yapmak adına kendi tanıdıklarına ihaleler veriliyor. İş fırsatları yaratılıyor. Sonunda da böyle sonuçlar çıkıyor. Bakarsanız sorumlu müteahhit hükümete yakın bir insan artık bu tür insanlara dur denilmeli. Sorumlular bu güne kadar görülmemiş şekilde ceza almalı, bu çocuğun resmine iyi bakın. Sorumlular vicanınız el veriyorsa sonuçta ne olmuş ölen çocuk zaten diye aklınızdan sakın ama sakın geçirmeyin.

*ÖMER DOĞANLI: Henüz 5 yaşındaki Dilara'nın kaybı ne ilk ve maalesef bu gidişle ne de son olacağa benziyor. Doğrusu yazık oldu minicik Dilara'ya. Ve O'nun yaslı ailesine. Allah sabır versin. Peki sorumsuz sorumlular kim? Kim olurlarsa olsunlar insan hayatını hiçe sayanlar, yaptıkları işi ciddiye almayanlar ve tabii ki yapılan işi ciddi kontrol etmeyenlerdir. Şimdi kimse sorumluluğu üzerine almayacak ve biribirini suçlamalar başlayacaktır. Ama ortada bir acı gerçek var maalesef. Bunun da sorumluları mutlaka bulunmalı ve ihmali olanlar Yüce Adalet önünde hesap vermelidir. Sorumlular nasıl bulunacak ve müeyyideleri ne olacak? Onu da bekleyip göreceğiz. Temennimiz odur ki bu son olsun başka Dilara'ların başka ailelerin canı yanmasın. Bu iş o kadar zor değil sadece işin ciddiye alınarak yapılması ve kontrol edilmesi yeterli.

DİĞER OKUYUCU YORUMLARINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN
tıklayınız




Nilüfer ŞENSÖZ/SABAH İNTERNET


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Arslan için ağırlaştırılmış müebbet
 DTP Batman il binasına polis baskını
 Evren'e 'evlen' tavsiyesi
 İstanbul'da yol durumu!
 DTP'li Tuğluk serbest bırakıldı
 ABD'den "Kürdistan" açıklaması
 'Derin Devlet' dolandırdı!
 Diyarbakır ve Elazığ'da deprem
 Al sana Büyük-kanıt!
 Türk bayrağı asıldı İstiklal Marşı yok
 Kuzey Irak için 'Kürdistan' dedi
 İstanbul'da 26 bin 71 'Huzur Apartmanı' var
 'Eyalet sistemini Özal istemedi'
 Çiçek: Güney'deki komşumuz Irak'tır
 5.9'luk depremde, sadece kamu binaları 'çatladı'
 'Asgari ücretliye nafaka ödenir'
 Travestilere 'Balyoz' baskını
 McConnell: Türkiye savaşır
 'Kürtçe hizmet' Danıştay'da
 Renklere cezaya kınama ve maaş kesme
 Kayıp Glock marka silahlar PKK'lılarda çıktı
 Cudi ve Gabar dağları çevresinde operasyon
 PKK'lılar için Fransa'ya iade talebi
 Genç Liderler'den SABAH'a ödül verildi
 Listeler için son gün
 Mayına basan çocuk öldü
 Bozgeyik: Maksadı aştım
YILMAZ ÖZDİL
Müteahhide ihale... Allah'a havale...
Dilara....
ERGUN BABAHAN
Darbe, lideri ve eyalet sistemi
Türkiye kafası karışık...
MEHMET BARLAS
Her gün bir eski olayın yıldönümü değil midir?
Dün "28...
UMUR TALU
Ampul yandı!
28 Şubat tahlilleri yapılıyor.
Daha...
FATİH ALTAYLI
Erdoğan Başbakan kalsın
SABAH yazarları ve yöneticileri,...
ERDAL ŞAFAK
1 Mart 2003
Kullanılan oy: 533. Kabul: 264. Ret: 250.
Kayıp esirler nerede?
İnsan Hakları Örgütü, CIA'nın kaçırdığı terör zanlılarına yapılan...
İsrail, İran'a yanıtı Eurovision'la verecek
Mayıstaki yarışmada oylamadan önce şarkılar siyasi olacak... İsrailli...
Sıkmadı, can sıktı!
Sıkmadı, can sıktı!
Beşiktaş, kupada 4-0 kazandığı ilk maçın ardından Manisa'ya rahat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu