kapat
   
28 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Dalgalanma mevsimine mi girdik?

Son üç yıldır küresel piyasalarla Türkiye piyasaları da martnisan aylarında başlayıp 1.5-2 ay devam eden dalgalanmalar yaşadı.
- 2004 dalgalanması FED'in faiz artırımı korkusuyla başladı. Dolar yüzde 19 artarken borsa yüzde 36.4 düştü, faiz 11 puan yükseldi.
- 2005 dalgalanmasını da ABD'nin faiz artırımlarını hızlandıracağı korkusu tetikledi. Faizdeki artış 2.4 puan, dolar artışı yüzde 11.3, borsa düşüşü yüzde 22.6 olarak gerçekleşti.
- 2006'da bu kez Japonya'nın faiz artırımı ve likiditeyi çekme korkusu devreye girdi. En büyük dalgalanma da buydu. Faiz 10 puan, dolar kuru yüzde 37 artarken borsa dolar bazında yüzde 50 değer kaybetti.

- Mükemmelin satın alınması - Denilebilir ki, martnisan aylarında başlayıp en geç haziran ayında biten bu dalgalanmaların temelinde, yılın iyi geçeceğininin kestirilmesi sonucu ilk aylardaki erken ve aşırı alımla fiyatların şişmesinin etkisi büyük. Yani dalgalanmalar bir düzeltme niteliğinde.
Geçen yılların geleneğinin bu yıl da yaşanabileceği ihtimal dahilindeydi. Piyasalar bu yılın da ekonomi açısından iyi olacağını tahmin ederek, geçmiş yıllardaki risk iştahını ortaya koymuşlar ve ocakşubat ayları hem küresel piyasalar hem de Türkiye piyasaları için pozifit bir şokla geçmişti. Türkiye'de çifte seçimlerin sorunsuz aşılacağı beklentisi de özellikle yabancılarda hakim olmaya başlamıştı. Zaten piyasalar da yabancıların öncülüğünde hareket ediyor ve tıpkı 2000 yılındaki gibi "geleceğe yönelik mükemmel beklentileri satın alıyorlardı."

- Bahane ettiler - Geçen hafta İş Bankası'nın sermayesinin yüzde 1.1 veya halka açık kısmının yüzde 3.1'inin blok olarak el değiştirmesi, yabancıların hızla yükselen bu hissede kâr realizasyonuna gitmesine yol açmıştı. Bu bir işaret olabilirdi.
İran'a ABD'nin nisan ayında bir hava operasyonu düzenleyeceği haberi, FED'in efsanevi başkanı Alan Greenspan'in "Büyümenin sonu geldi, ABD ekonomisi resesyona girebilir" sözü de kafaları karıştırdı ve aslında işin bahanesi oldu. Bu arada son ayların en hızlı yükselen piyasalarından Çin'in borsası Şanghay, Çin Merkez Bankası'nın faizleri artırılması gereğine yönelik açıklamasının etkisiyle en sert düşen borsa oldu. Çin'i diğer Asya borsaları, Asya'yı Avrupa, onu da Amerika piyasaları izledi. İlk günde yüzde 10'lara varan borsa düşüşleri ve para birimlerinde yüzde 1.6'ya varan değer kayıpları meydana geldi. Türkiye hem borsa düşüşünde hem parasının değer kaybında üst sıralardaki ülkeler arasında yer alıyor.

- Türkiye'ye etkisi - Sonuçta olgunlaşan veya şişen fiyatlar 2007 dalgalanmasını başlatmış olabilir. Bugün ve bu hafta işin rengi iyice ortaya çıkabilir. Tam dalgalanma döneminin eşiğinde ve olgunlaşan fiyat düzeylerinden başlayan bu hareket, büyük olasılıkla bu yılki düzeltme hareketini oluşturabilir.
Düşük olasılıkla ise global düzeydeki verilerin ve gelişmelerin beklenenden iyi çıkması sonucunda, düzeltme hareketi belli bir süre sonra alım fırsatı olarak kullanılabilir.
Dolayısıyla daha yüksek ihtimalle her yıl biraz daha erkene çekilen küresel piyasalardaki bozulma veya düzeltme hareketi, bu yıl bir kaç gün daha önceden, şubat sonundan start alabilir.
Eğer global piyasalardaki bu eğilim düzeltme hareketi olacaksa, Türkiye daha fazla etkilenen ülke olabilir . Hem yüksek cari açığı hem de siyasi gelişmeleri nedeniyle... En azından ilk günden alınan izlenim ve geçen yıldan kalan tortu buna işaret ediyor.

- Sonuç - "Geleceğin en iyi peygamberi geçmiştir" John Sherman

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek kalmaz   / 27-02-2007
 Ya yiğit tökezlerse ne olacak?   / 26-02-2007
 Mortgage yüksek gelir ve istikrarı gerektirir   / 23-02-2007
 Piyasalara birkaç ay bir şey olmaz mı?   / 22-02-2007
 Kayseri'de yabancı hazırlığı   / 21-02-2007
 Rekabet için yeni paket zamanı   / 19-02-2007
 Cari açıkta artış durur mu?   / 16-02-2007
 Yüksek faiz coğrafyamızdan mı yadigâr?   / 15-02-2007
 Türkiye faizde neden dünya birincisi?   / 14-02-2007
 Kurun düşüşüne karşı Türkiye'nin eli kolu bağlı mı?   / 13-02-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dalgalanma mevsimine mi girdik?
Son üç yıldır küresel...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Özerk kurullar ne kadar bağımsız?
Siyasi otoritenin...
Kendim örtündüm hiç pişman değilim
Kasım 2004'te Emine Erdoğan'la yapılan ve yayınlanmayan tek röportaj...
'İsa'nın kemiklerini bulduk' belgeseli
Ünlü yönetmen Cameron'un filmi İsa'nın göğe yükselmesi inancını...
Kenan Paşa'nın bu sözleri çok tartışılır
Kenan Paşa'nın bu sözleri çok tartışılır
1 - Artık bir Kürt devleti var Kerkük'ü işgal doğru olmaz 2 -...
Barzani'ye Saddam'ı hatırlattı
Barzani'ye Saddam'ı hatırlattı
Dışişleri Bakanı Gül, "Türkiye bağımsız Kürdistan'a alışmalı" diyen...
IMKB
E: 41.774 D:% -4,49
DOLAR
S: 1,404 D:% 1,482
EURO
S: 1,857 D:% 2,006
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu