kapat
   
28 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BDDK'dan pozitif kısasa kısas

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, ''Banka satışları hafif bir konu değil, geçmişte ne gibi sorunlar yarattığı Yüce Divan'da takip ediliyor. Dolayısıyla bir belgeyi gerekirse 10 kere isteriz ve bütün resmi görmek isteriz'' dedi.

Bilgin, Okan Üniversitesinde düzenlenen ''KOBİ'lerin Finansman Sorunları ve Anadolu Yaklaşımı'' panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kredi kartlarından alınan aidatlara ilişkin soru üzerine Bilgin, BDDK olarak görevlerinin hem tasarruf sahiplerinin haklarını hem de bankaların menfaatini korumak olduğunu, dolayısıyla bu ikisi arasında denge bulmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Konuyu
izlediklerini anlatan Bilgin, esas olanın Borçlar Kanununda da belirtildiği üzere sözleşmeler olduğunu ifade ederken, ''Eğer siz bir bankayla bir sözleşme imzaladıysanız ve bu sözleşmede hüküm varsa ona uymak zorundasınız. Eğer sözleşmede hüküm yoksa bahsettiğiniz Tüketici Mahkemelerinin verdiği karara göre uygulama yapmak lazım. Dolayısıyla bankalarla tüketiciler sözleşme esasına göre bu sorunu çözecektir. Her sorun için de kanun çıkarmak yanlıştır'' dedi. Kredi kartı kullanımının hassasiyet isteyen bir enstrüman olduğunu, kullanıcı olarak kredi kartında çok dikkatli davranmak gerektiğini aktaran Bilgin, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla bundan sonraki uygulamalarda da bankalar ve tüketiciler bunu çözecektir. Ama bizim görevimiz, nitekim bugünlerde bir yönetmelik çıkaracağız, bunu Resmi Gazete'ye yolladık. Bu, kredi kartlarına ilişkin yönetmeliktir. Orada da yine aynı esaslarla bankalarla tüketiciler arasında dengeyi kurmaya çalışıyoruz ve tüketicilerin birçok konuda hakkı bu yönetmelikte de korunmaktadır.''

TEKFENBANK'IN SATIŞ ONAYI

BDDK Başkanı Bilgin, Tekfenbank'ın onay sürecinin uzamasına ilişkin BDDK'ya yöneltilen eleştirilerin hatırlatılması üzerine, ''BDDK kurulduğu günden bugüne çok önemli kararlar alıyor. Eğer basına açıklanması gerekiyorsa bu kararı sizlerle paylaşıyoruz. Çoğu karar bizde saklıdır. Dolayısıyla ben BDDK'nın verdiği kararları hiçbir şekilde tartışmam. Bu kararlar, tamamen kurul üyelerimizin kendi vicdanlarıyla sektörü gözlemlemeleriyle ve aldıkları bilgilerle verdikleri kararlardır. Kararlar da bir şekilde duyuruluyor'' şeklinde konuştu.

Konuşmalarında banka ismi vermemeye özen gösterdiğini, burada da banka ismi vermeyeceğini kaydeden Bilgin, şöyle devam etti:

''BDDK özerk bir kurumdur. Aldığı kararlarda bütün ekonomiyi değerlendirir ve işleyen geminin çarklarından önemli bir çarktır, ayrı bir çark olarak düşünülmemelidir. Kendi başına işlemez. Dolayısıyla aldığımız kararların dalga etkisi, sinyal etkisini de hesaplayarak karar alıyoruz. Bu kesinlikle sermaye düşmanlığı, paranın rengiyle, geldiği orijinle ilgili bir söylem değildir. Sadece ekonomik güvenlikle ilgili daha önce söylediğimiz hususlara devam ediyoruz. Bu söylediğimiz bankayla beraber bankacılıktaki yabancı oranı veya küresel sermaye ilgisi yüzde 20,7'den yüzde 20,8'e çıkmıştır. Yani binde 1'lik bir yükselme olmuştur.''

BDDK Başkanı olduğu tarihten bugüne hiçbir bankanın TMSF bünyesine alınmadığını hatırlatan Bilgin, bir çağrı yapmak istediğini belirterek, ''Eğer Türkiye'de yerleşik bir vatandaşımız yurt dışında bir ülkede bir banka ya da şube açmak isterse, o ülkede objektif kurallara, mevzuata aykırı bir uygulamayla karşılaşırsa, bunu da bize aktarırsa, belgelerse o ülkelerin Türkiye'deki bankalarına da benzer şekilde bur uygulama yapmak BDDK'nın görevidir. Şunu kastediyorum; özellikle bankacılık alanında yasalarımızda mütekabiliyet diye bir ilke yok ama mütekabiliyet olmasa da bizim çok saygın, başarılı iş adamlarımız başka ülkelerde böyle faaliyette bulunmak isterse ve o ülkeden ummadığı bir yanıtla karşılaşırsa ve bu objektif kurallara aykırıysa, lütfen gelsinler, bunu bizimle paylaşsınlar.Biz de aksiyonlarımızda bunu kullanırız'' diye konuştu.

Tekfenbank'ın onay sürecine hükümetin müdahil olup olmadığının sorulması üzerine Bilgin, ''Biz BDDK olarak Türkiye'de hiçbir kurumun ilgilenmediği bir büyüklükle ilgileniyoruz. 360 milyar dolarlık bir büyüklüğü, yönlendiriyoruz, denetliyoruz, gözetim yapıyoruz ve bununla ilgili raporları ilgili makamlara sevk ediyoruz. Dolayısıyla böyle bir büyüklüğü yönlendiren kurumun başındaki biri olarak ben gerektiği zaman, gereken makamları bilgilendiririm. Zaten yapmıyorsam sorun vardır'' dedi.

''Bankacılık sektöründe yabancı payı arttıkça, özellikle Yunan bankalarına yönelik tedirginliğiniz artıyor mu''' şeklindeki bir soru üzerine Bilgin, ''Ben banka ismi, ülke ismi vermiyorum. Zaten paranın rengi, geldiği orijin değerlendirme kapsamı dışına alınmalıdır. Niye? Bu ülkenin en büyük eksiği, paradır, sermayedir. Bizim paraya ihtiyacımız var. Ülkeye, mevzuata uygun gelen paraya hepimizin 'hoş geldin' demesi lazım'' görüşünü aktardı.

''YABANCI ORTAKLI BANKALAR KURUMSAL KREDİYE YÖNELİYOR''

Tevfik Bilgin, yabancı ya da yabancı ortaklı bankaların performansına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu bankaların daha çok bireysel kredilerde çalışmak istediklerini ama bireysel kredilerin bir sınırı olduğunu, bu nedenle özellikle KOBİ kredileri gibi kurumsal kredilere de ilgi duymaya başladıklarını, bunları yakından izlediklerini anlattı.

Bankacılık sektöründeki yabancıların payına ilişkin sağlıklı gördüğü oranın ne olduğunun sorulması üzerine Bilgin, bunun değişen bir dinamik olduğunu, şu anda izleniminin tedirgin olacak bir oran olmadığını, bu söylemin bir miktar siyasi olarak kullanıldığına inandığını, şu an itibariyle çok fazla üzerinde durulmaması gerektiğini söyledi.

ALTERNATİFBANK'IN ONAY SÜRECİ

Alternatifbank'ın onay sürecinin ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine de Bilgin, teknik sürecin inceleneceğini belirterek, ''Arkadaşlar kılı kırk yarar, bu kılı kırk yarmak bazen bize eleştirilere neden oluyor. Bankaya (bu soruyu sordunuz, niye bu belgeyi istediniz) deniyor. Bu banka satışları hafif bir konu değil, geçmişte ne gibi sorunlar yarattığı yüce divanda takip ediliyor. Dolayısıyla bir belgeyi gerekirse 10 kere isteriz ve bütün resmi görmek isteriz. Sonra kurulumuza sevk edilir ve kurul üyeleri kendi inanışları, sektöre bakış açıları ve değerlendirmelerini katarak oylarını kullanırlar. Dolayısıyla daha olmamış bir olay hakkında yorum yapmak istemiyorum''

OTEL ODALARINDA MEVDUAT TOPLAYAN BANKALAR

''Bankalar Birliğinden bir uyarı gelmişti; otel odalarında kayıtlı olmayan bazı yabancı bankaların mevduat toplayıp kredi verdiğine dair. Sizin böyle bir tespitiniz var mı''' sorusuna Bilgin şu yanıtı verdi:

''Eğer bir temsilcilik sorduğunuz şekilde mevduat topluyorsa, bavullarla paralar gelip, yurt dışına gidiyorsa, bu çok ağır cezaları gerektiren bir husus ve bunun kara para kapsamında ayrıca değerlendirilmesi lazım. Zaten böyle bir değerlendirme yaparsak ucunu bırakmayız. Şu ana kadar böyle bir değerlendirmemiz yok. Bazı temsilcilikler öyle kullanılıyor ki yurt dışındaki ana bankayla yurt içindeki firma arasında bir köprü kuruluyor ve kredilere aracılık yapmaya başlanıyor. Bu son dönemde ağırlıklı olarak görülüyor. Kredilere aracılık edebilir ancak bir bankacılık faaliyeti büyüklüğüne getirmemesi lazım ve Türk bankalarının haksız rekabetle karşılaşmaması lazım. Bunu gerektiğinde bir şekilde bizim de düzenlememiz lazım. Şahsi düşüncem şudur; AB uygulamasında temsilcilik uygulaması giderek kalkmaktadır. Öyle bir zaman gelmeli ki bu temsilciliklerin hepsi şubeye çevrilmeli ve kayıtlarının izi tutulmalıdır. ''

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Piyasaya uzman analizi
 60 saniyede 60 milyar $ uçtu
 Maliye, ev sahiplerinin peşinde
 Doğal gaza Mart'ta zam yok
 Basında piyasa dalgalanması
 Başbakanlık'ta dalgalanma zirvesi
 Şangay Borsası yüzde 3,9 yükseldi
 Köprü zammı geri geliyor!
 Lüks otolar LPG ile gazlıyor
 Kurşunsuz benzine zam
 Turkcell'den, 1.2 milyar YTL kar
 TÜFE-Endeksli tahvile müthiş ilgi!
 Dalganın ayak sesi piyasaları sarstı
 Bin mükellefin banka hesabına el konuldu
 2007 yılı 6.1 milyar YTL bütçe açığıyla başladı
 'Küresel dalgalanmalara karşı biz gereken önlemleri alırız'
 Ticaride kavga çıktı iki fuarımız oldu
 Çin borsası 1 günde İMKB'nin piyasa değeri kadar buharlaştı
 'Turizmde KDV indirimi için alınmış karar yok'
 Koç Holding, İstanbul Bienali'ne sponsor oldu
 Tüpraş, motorin üretimini artıracak
 CNR'ye mali şube baskın yaptı
 Akaryakıt ürünlerine zam yapıldı
 'Gemicilikte kara listeden çıkıyoruz'
 Acar: Ağır vasıtada pazar 3'e katlanacak
 Erdoğan: Girişimcinin Ahmet'i, Corc'u olur mu bu bizi...
 Renault Nissan'dan Hindistan'a otomotiv yatırımı
 'Turizmciler koşu bandını maratona göre ayarlasın'
 Doğalgazda 'basınç' vurgununa sıkı denetim
 Erdemir, OYAK'lı ilk yılını 100 milyon $ tasarrufla kapattı
 BES aracısı eğitimli olmalı
 İlker Aycı: Öncü rolümüz sürecek
 Vakıf Emeklilik'ten 50 bin kişiye sağlık hizmeti
 Anadolu Sigorta'dan taksitli poliçe
 Eurotıme'da dersler başladı
 Özdamar Şeker Sigorta Genel Müdür Yardımcısı
 'Yasal bir yaptırım ama doğru mu tartışmak lazım'
 Finans 'Ayşe Teyze'yi borsaya çağırdı, ana parayı garanti...
 Sağlam GYO'da fiyat 1.1 YTL oldu
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dalgalanma mevsimine mi girdik?
Son üç yıldır küresel...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Özerk kurullar ne kadar bağımsız?
Siyasi otoritenin...
Kendim örtündüm hiç pişman değilim
Kasım 2004'te Emine Erdoğan'la yapılan ve yayınlanmayan tek röportaj...
'İsa'nın kemiklerini bulduk' belgeseli
Ünlü yönetmen Cameron'un filmi İsa'nın göğe yükselmesi inancını...
Kenan Paşa'nın bu sözleri çok tartışılır
Kenan Paşa'nın bu sözleri çok tartışılır
1 - Artık bir Kürt devleti var Kerkük'ü işgal doğru olmaz 2 -...
Barzani'ye Saddam'ı hatırlattı
Barzani'ye Saddam'ı hatırlattı
Dışişleri Bakanı Gül, "Türkiye bağımsız Kürdistan'a alışmalı" diyen...
IMKB
E: 41.431 D:% -0,82
DOLAR
S: 1,412 D:% 0,570
EURO
S: 1,864 D:% 0,404
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu