kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Müslüman mahallesinde salyangoz üretimi
Müslüman mahallesinde salyangoz üretimi
Av yasağı dönemi var
Köylüler için geçim kaynağı
Her ülkeye farklı sos
Nerede yenilebilir?

Müslüman mahallesinde salyangoz üretimi

Her ne kadar tadını pek bilmesek de ülkemiz sınırları içindeki birkaç fabrika, dünya salyangoz üretiminde büyük pay sahibi. Tüm dünyaya yılda ortalama 6 bin ton ihraç edilen bu sevimli yumuşakçanın adına şiirler bile yazılmış.

'Müslüman mahallesinde salyangoz satmak' hâlâ pek de akıl kârı olmasa da 'üretmek' için aynı şey geçerli değil. Beslenme alışkanlıklarımız arasında kendine bir türlü yer bulamayan salyangozun namı pis, lezzetsiz ve hatta günah olarak bir kere yayılmış... Yine de tüm bunlar salyangoz üretiminde dünya pazarında önemli bir yere sahip olmamız için engel değil. Öyle ki Türkiye'deki belli başlı dört beş fabrika, Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yılda ortalama 6 bin ton salyangoz gönderiyor. Resmi veriler olmasa da üreticiler dünya salyangoz pazarının yüzde 35-40'ının Türkiye'ye ait olduğunu anlatıyorlar.

KÂRLI
BİR İŞ

Salyangozun Türkiye'deki serüveninin hız kazanması bundan 20 yıl öncesine denk geliyor. 80'li yılların sonuna doğru salyangoz ihraç etmenin kârlı bir iş olduğu keşfeden bazı işadamları, bu alanda olan çalışmalarını hızlandırdı. Samsunspor'un eski başkanı Hasbi Menteşoğlu da bu dönemde salyangoz işine girerek, deyim yerindeyse köşeyi dönüp 'salyangoz kralı' olarak anılmıştı. Adana'daki salyangoz ihracatçısı firma olan Pakyürek AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Pakyürek, salyangoz üretiminin çok zahmetli bir iş olduğunu anlatıyor: "Fabrikada 250 kişilik bir ekip çalışıyor. Adana kebap diyarı olarak algılansa da salyangoz bakımından da çok zengin. Niğde, Konya Ovası, Toros Dağları, Antalya, Hatay'dan salyangoz geliyor." Dünyanın dört bir yanına gönderilen bu salyangozların hepsi doğal şartlarda; yani dağlarda, tarlalarda yetişiyor. Yağmur yağdığında toprak altından çıktıkları için avlanması daha kolay oluyor. Çoğunlukla köylü çocukların topladığı salyangozlar toptancılara, oradan da fabrikalara geliyor. İlk etapta bu sevimli canlılar özel soğuk odalarda bekletiliyor. Bu işlem içlerindeki taş ve toprağın arındırılması için yapılıyor. Sonra buharla pişiriliyor ve böylece de hayata gözlerini yumuyor. Pişen salyangozlar yürüyen bantlarla işçilerin önüne geliyor ve özel çatalıyla kabuğu çıkartılıyor. Etleri dondurulduktan sonra kabuklar da temizlenerek kurutuluyor. Bir diğer aşamada etler çözülerek soslarla tekrar pişiriliyor. Ve etler kabukların içine yerleştiriliyor. Tabak vazifesi gören bu kabuğun üzerine de özel tereyağı ve sosu dökülüyor. Sonra eksi 40 derecede şok edilip, eksi 20 derecede muhafaza ediliyor. Tüm fabrikalarda salyangozlar buna benzer bir işlemden geçiyor. Artık salyangozlar yurtdışına gönderilmeye hazır oluyor... Salyangozsevenlerin tek yapması gereken ise sadece ısıtıp tereyağının erimesini sağlamak.

ECE KOÇAL

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Mükemmel bir Coupe!
 Bu otomobil klasik olur
 Atlantik'te first class uçuş
 Dünyanın en güzel yalanı: Las Vegas
 Arazi gemisi
 Özel yolcuya özel terminal
 Kartallar yine satrancın zirvesinde
 Avrupa Yakası özel mönüsü
 Magnum Fotoğrafları ile Türkiye
 'Diyarbakır'da gavurduk İstanbul'da Kürt olduk'
 Avrasya denizcilik şöleni başladı
 Zor sınıfın çalışkan çocuğu
 Suudilerden sonra en çok iş jeti Türkiye'de
 Frederic Friedel ve yetenek testi
 70 milyona tek ambulans uçak
 Tatlısu arazi aracı...
 A380'i bitirecek adım
 'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
 Alman destekli İspanyol aslanı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
FATİH ALTAYLI
Mükemmel bir Coupe!
Bunu pek sık söylemem ama BMW 335i...
TURGAY NOYAN
Akın Öngör ve Birol Kutadgu'ya kalpten...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Atlantik'te first class uçuş
Airport ekibi, British...
Seks kavga sever mi?
Seks kavga sever mi?
Takıntılı Aşklar kitabının iki yazarı Uzman Psikolog Zehra Erol ve...
Erken gelen ergenlik
Erken gelen ergenlik
Minik kızınız daha yeni okula başladı diye sevinirken, birden...
'Hayatımda hiç Viagra kullanmadım'
Günay Restoran'ın sahibi Günay Tuncel ve eşi Ahu Tuncel'in evliliği yedinci...
Az güneşle daha çok yanacağız
NASA'nın iklim bilimcilerinden Drew Shindell, Amerikan hükümetinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.