kapat
   
27 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

İncir çekirdeğini doldurmak üzerine çalışmayalım...

Yapılması gereken o kadar çok iş var ki, incir çekirdeğini doldurmayan konularla zamanı boşa geçirmemiz gerçekten akıldışıdır. Ama bu arada demokratik siyaseti bir ak ve kara tartışmasının dışına taşımamız da, galiba zaman içinde patinaj yapmamanın ön şartlarından biridir.
Ne yazık ki geçen haftanın iki gününü bu sütunda da incir çekirdeği çiğneyerek geçirdik. "Başbakanın yanağındaki el" üzerindeki içi boş tartışmalara mecburen biz de katıldık. İşte toplumun bu tür muhabbetlere bakış açısı ortada. Hürriyet'in internet sitesinde yapılan oylamaya, 55 bin 519 bin kişi katılmış. Bunların yüzde 40'ı Barlas'ın Erdoğan'ın yanağını okşaması konusunda "Bu yanlış" yargısını seslendirmiş. Yüzde 9'u "Bu doğru" demiş. Yüzde 42'yi oluşturan 23 bin 310 kişi işi ise "Bu tartışmayı gereksiz buluyorum" görüşünü seslendirmiş.
Ben de bu çoğunluğa katılıyorum. Başbakanlara bazı konuşmalarından ötürü muhabbet duysak bile, doğal olarak eleştireceğiz de. Aslında iktidarlara dönük övgü de eleştiri de yapmak kolaydır. Neticede icraatın sahibi de sorumlusu da onlardır.

DEMOKRASİ
Ancak önemli olan iktidarların da muhalefetin de bir arada yaşamanın erdemlerini ön planda tutan bir anlayışın sözcüleri olmalarıdır. Demokratik siyaset, insanları kamplaştırmak için, siyasi rakiplerin birbirlerini gayrimeşru ilan etmeleri üzerine, kin ve nefret ögeleri kullanılarak yapıldığı zaman iş çığırından çıkar.
Demokratik siyaset, toplumun değişik kesimlerini birbirlerinden ayıran değil birlikte yaşamalarının gerekçelerini vurgulayan çizgide yapıldığı zaman anlamlıdır, yararlıdır.
Bu açıdan sade iktidarların değil muhalefetin de sorumluluğu vardır demokrasinin sağlıklı olmasında.
İktidardaki AK Parti'nin başarılı olduğu yanları da, başarısızlıklarını ve hatalarını da bu sütunda kendi açımızdan yazıyoruz. Örneğin ekonomideki istikrar, AB üyeliği yolunda atılan adımlar, Milli Görüş kökenli bir kadronun dünyalı olmak yolundaki kararlılığı, bize göre başarıdır.

YANLIŞ GÖRÜNTÜ
Ama dar kadroculuk, sadece eşlerinin başları örtülü olanların oluşturduğu bir "Nomenklatura" görüntüsü, bazı alanlarda bürokratik oligarşiden ürkerek atılması gereken adımlardan caymak ve belki tabana belki de seçmene hoş görünmek için bazı partilerle ulusalcı söylemler yarışına girilmesi, AK Parti iktidarının bize göre hataları arasındadır. Bunu iktidar sözcüleriyle birlikte olduğumuz ikili görüşmelerde de vurguladık, vurguluyoruz.
Geçen yıl, bir gazeteci topluluğu ile birlikte Başbakan Erdoğan'la yemek yerken, kendisine yine aynı şeyleri söylemiştim:
-Madem siz Türkiye'yi AB üyesi yapmak için bayraktarlık yapıyorsunuz ve madem Kopenhag Kriterleri'nin bizim de siyaset ve hukukumuzun üst değeri olması için Anayasa'yı ve yasaları değiştiriyorsunuz, bu durumda sizlerin hepimizden çok liberal ve demokrat olmanız gerekir. Oysa söylemlerinizde, içe dönük ve şoven mesajlar veriyorsunuz. Bu tutarsızlıktır, demiştim.
Kısacası iktidara dönük tutumumuzu sık sık seslendiriyoruz.
Buna karşı ana muhalefet partisi CHP'nin, temsil etmesi gereken "Sosyal Demokrat" çizginin dışında yalpaladığı pek az yazılıp söyleniyor.

CHP'Yİ ELEŞTİRMEK
Bu görevin de eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen tarafından yoğun biçimde yapıldığını gözlemlemenin mutluluğu içindeyim. Altan Öymen önceki günkü Radikal'de, "Onur Öymen'le Görüş Farkımız" başlığı altında, Almanya'da bir Türk evinin ırkçılar tarafından kundaklanması ertesinde, Alman Cumhurbaşkanı'nın da katıldığı büyük gösterinin sloganının "Hepimiz yabancıyız" olduğunu hatırlatıp, şöyle yazıyordu:
- 'Yabancı' denilince de en başta Türklerin kastedildiği belliydi. Çünkü en fazla saldırıya uğrayanlar onlardı. (Bunu da, o sloganı atan Almanlar, Almanlığı bırakıp "yabancılaşmak" ve "Türkleşmek" istiyorlar diye yorumlayan olmadı. O Almanlar da hala Alman...)
Öymen ülkemizin 10 Ağustos 1999'da yaşadığı büyük deprem ertesinde en büyük tirajlı Yunan gazetesi Ta Nea'nın "Hepimiz Türküz" manşetiyle yayınlandığını da hatırlatıyor ve Hrant Dink cenazesindeki "Hepimiz Ermeniyiz" sloganı üzerinde şimdiki CHP'nin sözcüsü kuzeni Onur Öymen'le bakış açılarının farklı olduğunu vurguluyordu.
Altan Öymen, 12 Şubat'taki yazısında da "Benim oyum CHP'ye" dedikten sonra "Ama"sını ekliyor ve şöyle yazıyordu:
-CHP'nin ise, şu sırada "301'i savunma" gibi eğilimlerini bırakıp, programında yazılanları hatırlaması ve hatırlatması gerekiyor. Aynı zamanda da, benzer programları olan partilerle güç birliği yoluna gitmesi...
Evet... Demokrasi böyle bir şey işte. CHP'yi eski genel başkanı bile eleştirdiğine göre, herkes her partiyi eleştirebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...   / 26-02-2007
 Bu pazar da fotoğraf üzerinde çeşitlemeler yapalım...   / 25-02-2007
 Yatırımcı sermayenin yerlisi de yabancısı da aynıdır   / 24-02-2007
 Bu coğrafyada duvarları yıkabilen tek ülkeyiz...   / 23-02-2007
 Siyaset dünyasında trafik polisi olmak kolay değil...   / 22-02-2007
 Ankaralıların kavgalarına yedek parça olmayalım   / 21-02-2007
 Türkiye'den önce 6 milyon Türk AB'ye girdi...   / 20-02-2007
 Hükümet de Genelkurmay da, ABD’ye karşı aynı çizgide...   / 19-02-2007
 Aynı anda hem Avrupalı olalım hem de olmayalım...   / 18-02-2007
 Alan da, satan da, yapan da yaptıran da aynı kamu mu?..   / 17-02-2007
YILMAZ ÖZDİL
Okşanası yanaklar...
Bizim horonbaşı Başbakan'ın...
ERGUN BABAHAN
28 Şubat heveslileri
Televizyonda Milli Güvenlik Kurulu...
MEHMET BARLAS
İncir çekirdeğini doldurmak üzerine...
UMUR TALU
Zümre ile zerre
Sürekli izleyenler farkındadır.
Son...
FATİH ALTAYLI
Akılları karışık olanlara
DTP Diyarbakır İl Başkanı ile...
ERDAL ŞAFAK
Yaşasın adalet (!)
11 Temmuz 1995'te...
Soykırım Ama...
Uluslararası Adalet Divanı'nda dün "Srebrenica'da olanlar...
Papazlar maçında kavga çıktı, bir futbolcu yaralı
İtalya'da düzenlenen futbol turnuvası, dünyanın "en barışçı"...
Herkes hedef tahtasında
Herkes hedef tahtasında
Fenerbahçeliler artık yalnız Zico'yu ve takımı değil; camiayı onlara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu