kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Eren Eroglu @ SABAH
 

Ders çalışırken ne yemek gerekiyor?

* Üniversitede yüksek lisans öğrencisiyim. Tezimi hazırlamak için yoğun bir tempoyla çalışmam ve dikkatimi çok iyi toplamam gerekiyor. Sizden öğrenmek istediğim; konsantrasyonumu ve enerjimi artırmaya yardımcı olabilecek beslenme biçimi var mı? Ne yersem kendimi daha iyi hisseder ve daha iyi çalışırım? Aydın A.-Adana

Uygulayabileceğiniz en kötü beslenme şekli, şekeri yüksek gıdalar yemektir. Glisemik indeksi yüksek olan glikoz ve sakaroz gibi basit şeker içeren gıdalar önce kan şekerinde ani yükselmelere sebep olur. Buna cevap olarak bol miktarda insülin salgılanır. Sonuçta kan şekerinin normalin de altına düşmesi nedeni ile halsizlik ve bitkinlik ortaya çıkar. Şekerli olmamalarına rağmen beyaz ekmek ve pilav gibi glisemik indeksi yüksek tahıllardan yapılan gıdalar da daha yavaş olmak üzere aynı belirtilere yol açarlar. Bunun yanında karbonhidratlar tek başlarına yenildiğinde 'serotonin' salgısını artırırlar, bu da sizi uykulu yapar. Bir şeyler atıştırmak istediğinizde en iyisi hem protein, hem karbonhidrat hem de biraz yağ içeren yiyecekler seçmektir. Kuru yemişler, meyveler, yoğurt, peynir, makul miktarda fındık ve fıstık ezmesi iyi bir seçim olabilir. Bir de midenizi hiçbir zaman çok doldurmamaya özen gösterin.

Romatizma bana da geçer mi?
* Annem yıllardır 'romatoid artrit' denilen romatizması yüzünden büyük sıkıntılar çekiyor. Ben 38 yaşında bir ev hanımıyım. Annemin çektiği bu sıkıntıları gördükçe 'acaba bende de olur mu' diye endişeleniyorum. Sizce de böyle bir risk var mı? Arzu T.- İsk.

'Romatoid artrit'; kişinin kendi bağışıklık sisteminin sebep olduğu bir romatizma türüdür ve eklem yüzeylerinin tahrip olarak çarpıklıklar meydana getirmesi ile seyreder. İlaç ve diğer yöntemlerle ancak seyri yavaşlatılır ve hastanın konforu artırılır. 'Romatoid artrit'e hazırlayıcı sebep olarak bilinen tek etken genetik faktörlerdir. Ayrıca sigara içenlerde içmeyenlere göre daha sıkıntılı seyreder. Toplumun yaklaşık yüzde 0.5- 1'inde görülebilir ve kadınlarda erkeklerden 2 kat fazladır. Her yaşta başlayabilmekle beraber en fazla 50-70 yaş arasında baş gösterir. Ne kadar yardımcı oldu bilemem ama sizde de görülme riskine dair daha da fazla söylenecek bir şey yok.

'Hipoalerjenik' ne demek?
* Çok alerjik bir yapım olduğundan, çevremdeki her şeye dikkat ediyorum. Son zamanlarda çeşitli ürünlerin üzerinde 'hipoalerjenik' ibaresini görmeye başladım ve merak ettim. Bu tam olarak ne demektir? İrem K-İst

'Hipo'; 'daha az, altında' demektir. Buradan yola çıkarak; hipoalerjenik ürünlerin, diğerlerine nazaran bir alerjik reaksiyona daha az sebep oldukları anlaşılıyor. Günümüzde kullanılan birçok deterjan, temizlik malzemesi, sabun, kozmetik madde, deodorant ve parfüm; içerdikleri ana kimyasal maddelerle ya da koruyucu olarak kullanılan katkı maddeleriyle deride tahrişe sebep olup, bir alerjik reaksiyonu tetikleyebiliyor. Üreticiler, ürünlerinin üzerine 'alerji yapan maddeler azaltılmıştır' anlamında 'hipoalerjenik' ibaresini basıyorlar; ama buna karşın bu iddianın doğru olduğunu denetleyen bir düzenleme veya standart henüz yok.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sağlıklı seyahatin ve mutlu tatilin yolu   / 22-02-2007
 8 yaşında 36 kilo olan oğlum obez mi?   / 20-02-2007
 Hastalık hastası bir kişiliğim var   / 15-02-2007
 Babamı kaybettim onsuz yaşayamıyorum   / 13-02-2007
 İlkyardım çantası nasıl hazırlanır?   / 06-02-2007
 İlaçsız grip tedavisi yapılamaz mı?   / 01-02-2007
 Hasta çıkarsam evlenemez miyim?   / 23-01-2007
 Emekli olduk gezmek istiyoruz   / 18-01-2007
 Yeşil sahalarda sporcular ölmesin   / 16-01-2007
 Gebelikteki mide bulantıları geçer mi?   / 11-01-2007
Dr. Eren Eroğlu
Ders çalışırken ne yemek gerekiyor?
* Üniversitede...
Akademi'nin kararları tahminleri yanıltmadı!
Akademi'nin kararları tahminleri yanıltmadı!
Akademi üyeleri uzun süredir ihmal ettikleri bir yönetmeni sonunda...
'18'ler Takımı' tanıtım için Bağdat'ı karıştırdı!
'18'ler Takımı' tanıtım için Bağdat'ı karıştırdı!
9 Mart'ta vizyona girecek '18'ler Takımı' adlı filmin genç...
Davetler Eda'sız geçiyor...
Davetler Eda'sız geçiyor...
Eda Taşpınar, giyim zevki sayesinde Vakko'da 'Haute Couture Satın...
Bülent Ersoy'dan Tatlıses'e: 'Denyo!'
Bülent Ersoy'dan Tatlıses'e: 'Denyo!'
Diva Bülent Ersoy, arabeskin kralı Orhan Gencebay, Ebru Gündeş ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.