kapat
   
26 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazetecilere 'adalet' dersi!

İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca düzenlenen uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alınan oyuncular Seda Akman ile Durul Bazan'ın da aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında 4 ile 39 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle iddianame hazırlandı. Savcı iddianamede ilginç ifadelere yer verdi. Gazetecileri suçlayan savcı medyanın insanların adalete olan güvenini sarstığını ileri sürdü. İddianamede gazetecilere etik dersler verildi.

İddianamede, ''Gerçek habercilik anlayışının, magazin haberciliğine kurban edildiği'' belirtildi.

İstanbul
Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul ve çevresinde özellikle son yıllarda artan uyuşturucu trafiği ve kullanımının önüne geçmek amacıyla ''torbacı'' olarak tabir edilen kişilere yönelik çalışmaların yoğunlaştırıldığı kaydedildi.

Bu çalışmalar sırasında şüphelilerin telefonlarının dinlenildiği belirtilen iddianamede, dinlemeler sonucunda 4 şüphelinin kokain pazarladığı, diğerlerinin de bu kişilerden uyuşturucu madde alarak toplu halde kullandıklarının belirlendiği anlatıldı. İddianamede, şöyle denildi:

''Özellikle son yıllarda Türk toplumu içerisinde yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı ile ilgili olarak kolay yolla para kazanan bir grubun türediği ve bu grubun kazandığı parayı da uyuşturucu ve kumar alemlerinde harcayarak magazin basınına konu olduğu, bunun da toplumu özendirdiği belirlenmiş ve operasyonlar bu konuda yoğunlaştırılmıştır.''

Toplumdaki şiddet olayları ve uyuşturucu kullanımının adeta kangrene dönüştüğü, bunların engellenmesi için daha köklü ve kapsamlı projelerin hayata geçirilmesinin zamanının geçmekte olduğu vurgulanan iddianamede, ''Sokaklara, okullara kamera yerleştirmek, polisiye tedbirler almak, yasaları ve yönetmelikleri değiştirmek, kangren hale gelmiş bir yarayı aspirin ve yara bandı ile tedavi etmeye çalışmak demektir. Polisiye önlemler yalnızca, yaşanan şiddetin ve satılan uyuşturucunun yer ve nitelik değiştirmesine hizmet eder'' denildi.

MAGAZİN HABERCİLİĞİNE ELEŞTİRİ

Şiddet olaylarının sebepleri olarak pek çok unsurun sayıldığı, ancak bu unsurlar içindeki en önemlisinin medya olduğuna dikkat çekilen iddianamede, magazin haberciliği eleştirildi.

''Gerçek habercilik anlayışının, magazin haberciliğine kurban edildiği'' savunulan iddianamede, ''Ülke insanları yanlış yönlendirilmekte, adeta suça teşvik ve özendirilmekte, insanların adalete olan inançları yıkılmaya çalışmakta ve suça teşvik edilmektedir'' denildi.

Şüphelilerin ve soruşturulan olayın da magazin haberciliğine konu olduğu
belirtilen iddianamede, şu görüşlere yer verildi:

''Fiili durumun aksaklıklarını, tutarsızlıklarını ve gerçeklerle olan çelişkilerini ifadeden kaçınır ve korkarsak, aradığımız gerçek demokrasiyi asla ve asla kuramayız. Bir ülkede demokratik düzen ve kanun devleti sadece yasalarla ve kurumsal düzenlemeler yapmakla gerçekleşmez. Bu sürece yurttaşların katkısı, duyarlılığı da gerekir. Kısacası bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa, orada güneş batıyor demektir.

Ahlakı, fazileti, bir milleti millet yapan değerleri dışlayıp, sadece ve sadece paranın üstündeki yazı ve rakamları hedef seçerek milleti yanıltanlar ve bu sayede menfaat temin edenler dürüstlükten ve faziletten bahsedemezler. İddianamemize konu olan şüphelilerin bir kısmının sanat camiasından, bir kısmının eğitim camiasından, bir kısmının da finans camiasından olması nedeniyle bu konudaki tutumu dile getirmenin yanlış olmadığı düşüncesindeyiz.''

CEZA İSTEMLERİ

Sanıklardan Özkan Ok'un ''suç işlemek için örgüt kurmak'' ve ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçlarından 13 ile 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Coşkun Kalyoncu, Ercan Türkkan ve Ergün Türkkan'ın da ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'', ''uyuşturucu ticareti yapmak'' ve ''uyuşturucu kullanmak'' suçlarından 13 ile 38'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, Seda Akman, ablası Eda Akman, Atilla Mete Murat, Selma Yavuz, Ahmet Genç, Durul Bazan, Cezmi Murat Kesmin, İsmail Hasan Gündüz, Özgür Bay, Gençay Acar ve Hamza Yılmaz'ın da ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'', ''uyuşturucu kullanmak'' ve '' uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırmak'' suçlarından 4 ile 10'ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

Bu sanıklar, iddianame kabul edilirse İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bin 400 yılın en sıcak yazı geliyor
 20 Hizbullahçıya müebbet
 Sheenan'dan birlik çağrısı
 Barlas'tan polemiklere cevap
 İstiklal Marşı skandalı!
 Fuhuş ajandasında önemli isimler
 RTÜK sete saldırıyı kınadı
 RTÜK başkanından eleştiri yağmuru
 Salıncakta sallanırken boğuldu
 ALES'e başvurular başladı
 Başucunda Çatlı kitabı
 Erdoğan'dan reform çağrısı
 Seviye tespit sınavında yabancı dil de olacak
 Gurbetçi vekil sert çıktı
 Liseliler ilk maddeyi aile içinde buluyor!
 Rumlara petrol uyarısı...
 Newsweek milliyetçi akımı analiz etti
 Gazeteci Akgün Tekin'i kaybettik
 Kayıp silahların izi İzmir'de sürülüyor
 'Hepimiz Ermeni'yiz' ideolojik
 Talabani: PKK'yı iknaya çalıştık
ERGUN BABAHAN
İktidar
İktidar istediğini yapma gücüdür ama sahip...
MEHMET BARLAS
Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...
Bu...
UMUR TALU
İçim döküldü!
Rahmetli büyük dedem gazeteciydi, yazardı.
ERDAL ŞAFAK
Yüzleşmek
ABD' de Virginia eyalet...
Ordu kazan kaldırdı
Nükleer programından vazgeçmeyen İran ile ABD arasındaki gerginlik...
'Savaşa hayır' diyen yüz bin eylemci adayı inletti
İngiltere'nin başkenti Londra ve İskoçya'nın Glasgow kentinde önceki...
100'üne gözüne bulaştırdı
100'üne gözüne bulaştırdı
G.Saray evinde 2 puan yitirmiş, Beşiktaş kaybetmiş... Fenerbahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu