kapat
   
26 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başucunda Çatlı kitabı

Trabzon Cezaevi'nin çocuk bölümünü gezen Meclis heyeti koğuşta Abdullah Çatlı kitabı görünce şaşırdı.

Okullarda Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı AKP'li İncekara ile AKP'li Ataş ve CHP'li Gazalcı Trabzon Cezaevi'nin çocuk bölümünü gezdi. Santoro sanığı O.A.'nın da yattığı koğuştaki kitaplar heyeti şaşırttı.

"BU KİTAPLAR NE" DİYE SORDU
Bir vekil, çocukların okuduğu Abdullah Çatlı kitabını göstererek, cezaevi müdürüne "Bu kitaplar ne?" diye sordu. Müdür "Kütüphanemizde daha iyi kitaplar var. Bunlar çocukların kendi tercihleri. Bizim verdiğimiz kitaplar değil" yanıtını verdi.

"HAPİSTE EKMEĞİMİZ OLUYOR"
Çocuk suçlular neden suç işledikleri sorulunca "Kalacak yerimiz yoktu. Hapiste yatacak yerimiz, yiyecek ekmeğimiz olur, diye düşündük" dedi. Çocuklar "Şimdi herkes akıl veriyor. Keşke hapse girmeden anlatsalardı" diye konuştu.

SANIK O.A. DA AYNI YERDE
Cezaevini gezen Meclis heyeti, tüm görüşmeler bittikten sonra Santoro cinayetinin sanığı O.A.'nın kim olduğuna baktı.


Başucunda Çatlı kitabı

Trabzon Cezaevi'ni ziyaret eden Meclis Okullarda Şiddet Komisyonu üyesi milletvekilleri, 16 çocuğun kaldığı çocuk bölümünde gördükleri manzara karşısında şaşırdı. Çocukların başucunda Abdullah Çatlı kitabı vardı....

Meclis Okullarda Şiddet Komisyonu, Hrant Dink cinayeti nedeniyle bir kez daha kamuoyunun gündemine gelen Trabzon'u ziyaret etti. Trabzon Cezaevi'nin çocuk bölümünde, çocukların başucunda Abdullah Çatlı'yı anlatan kitap bulunuyordu. Komisyon, çocuk bölümünde ağırlıklı olarak dini ve milliyetçi içerikli kitaplarla "vurdulu kırdılı" kitaplar olduğunu saptadı. Araştırma Komisyonu, Başkent'teki çalışmalarının yanı sıra değişik bölgelerdeki 10 ilde yerinde inceleme yapmayı kararlaştırdı. Bu çerçevede Komisyon Başkanı AKP'li Halide İncekara, AKP'den Mustafa Ataş ile CHP'li Mustafa Gazalcı'dan oluşan bir heyet, Trabzon'da incelemelerde bulundu. Meclis heyeti Trabzon'da, okul, yetiştirme yurdu ve cezaevini ziyaret edip, il yetkilileri ve sivil toplum örgütleri ile görüştü.

SANTORO
ZANLISI

Vekiller, Trabzon Cezaevi'nde çocuk bölümünü gezdi. Vekiller, önyargılı ya da değişik davranmamak için, bu bölümde kalan Rahip Santoro cinayeti zanlısı O.A.'nın kim olduğunu öğrenmek istemedi. Vekiller, görüşme bittikten sonra O.A.'nın kim olduğuna baktı. Cezaevinde büyükler için yapılmış ancak yer olmadığı için çocuklara ayrılan bölümde hırsızlık ve cinayet dahil çeşitli suçlardan mahkûm, yaşları 15-17 arasında değişen 16 çocukla görüşen vekiller, okudukları kitapları görünce şaşkına döndüler. Çocuk bölümünde ağırlıklı olarak dini ve milliyetçi içerikli kitaplarla "vurdulu kırdılı" kitaplar bulunuyordu. Bir vekil çocukların başucunda bulunan Çatlı kitabı ile ilgili, Cezaevi Müdürü'ne, "Bu kitaplar ne" diye sorunca "Ana kütüphanemizde daha iyi kitaplar var, bunlar çocukların kendi merakı. Kütüphaneden verdiğimiz kitaplar değil. O çocuk böyle istiyor" yanıtını aldı.

'EVİMİZ YOKTU'
CHP'nin eğitimci kökenli milletvekili Mustafa Gazalcı, konuya ilişkin olarak, "Kitaplar, çocuğun dünyasını zenginleştirecek nitelikte değildi. Cezaevlerindeki çocuklara verilecek kitapların rehber niteliğinde olması gerekir. Zaten cezaevinin alt yapısı çocuklara göre değil. Koğuşlar büyüklere göre tasarlanmış. Cezaevi görevlilerinin eğitimi çocuklara yönelik değil" dedi. Milletvekilleri, "Filmi geriye sarsak yine suç işler miydiniz" sorusuna verilen cevap karşısında şok oldular. Bazı çocuklar, "Annebabamız eve almadı. Kalacak evimiz yoktu. Suç işlersek cezaevine gireriz, yatacak yerimiz, yiyecek ekmeğimiz olur" diye düşündük. Buradaki ilgiyi dışarıda, ailemizden görsek cezaevinde olmazdık" yanıtını verdi. Çocukların, "Buraya geldikten sonra herkes bizi ziyaret edip, şöyle yapın, böyle yapın diyor, keşke cezaevine girmeden bize bunları anlatsalardı" demesi vekilleri duygulandırdı.

ZÜBEYDE YALÇIN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bin 400 yılın en sıcak yazı geliyor
 Gazetecilere 'adalet' dersi!
 20 Hizbullahçıya müebbet
 Sheenan'dan birlik çağrısı
 Barlas'tan polemiklere cevap
 İstiklal Marşı skandalı!
 Fuhuş ajandasında önemli isimler
 RTÜK sete saldırıyı kınadı
 RTÜK başkanından eleştiri yağmuru
 Salıncakta sallanırken boğuldu
 ALES'e başvurular başladı
 Erdoğan'dan reform çağrısı
 Seviye tespit sınavında yabancı dil de olacak
 Gurbetçi vekil sert çıktı
 Liseliler ilk maddeyi aile içinde buluyor!
 Rumlara petrol uyarısı...
 Newsweek milliyetçi akımı analiz etti
 Gazeteci Akgün Tekin'i kaybettik
 Kayıp silahların izi İzmir'de sürülüyor
 'Hepimiz Ermeni'yiz' ideolojik
 Talabani: PKK'yı iknaya çalıştık
ERGUN BABAHAN
İktidar
İktidar istediğini yapma gücüdür ama sahip...
MEHMET BARLAS
Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...
Bu...
UMUR TALU
İçim döküldü!
Rahmetli büyük dedem gazeteciydi, yazardı.
ERDAL ŞAFAK
Yüzleşmek
ABD' de Virginia eyalet...
Ordu kazan kaldırdı
Nükleer programından vazgeçmeyen İran ile ABD arasındaki gerginlik...
'Savaşa hayır' diyen yüz bin eylemci adayı inletti
İngiltere'nin başkenti Londra ve İskoçya'nın Glasgow kentinde önceki...
100'üne gözüne bulaştırdı
100'üne gözüne bulaştırdı
G.Saray evinde 2 puan yitirmiş, Beşiktaş kaybetmiş... Fenerbahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu