kapat
   
26 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...

Bu "Başbakanın yanağını okşamak" üzerindeki beyin fırtınası, ilgi çekici durumların sergilenmesine vesile oluyor.
Örneğin düne kadar, "Erdoğan cumhurbaşkanı olamaz" dedikten sonra, Başbakan hakkında ağızlarına gelen ne varsa hepsini sıralayanlar, birdenbire "Başbakanlara saygı gösterilir, samimi olunmaz" diye protokol kuralları koymaya başladılar.
Vatan Başyazarı Güngör Mengi ise daha da ileri gitmiş, "Genç meslektaşlara altın öğütler" diyerek şöyle yaklaşmış olaya:
- Yöneticilerle aranıza, denetim görevinizde zaaf yaratmayacak bir mesafeyi mutlaka koymalısınız. Mesleğin emniyet mesafesidir bu...
Sevgili Mengi bu altın öğüdünü, keşke şimdi Vatan'ın sahip ve yönetici kadrosunu oluşturan, Sabah'ın eski yönetim kadrosundaki "Genç meslektaşlar" ına, 28 Şubat döneminde, yani 1997'de verseydi. Mesela deseydi ki:

ÖĞÜTLER
- Genç meslektaşlar... Hem genel yayın yönetmeni, hem de banka yönetim kurulu üyesi olunmaz. Aynı bankanın yönetim kurulu üyelerinden bazıları hapse girer ve malvarlıklarına el koyulurken, bazıları bir şey olmamış gibi aklanmışlarsa, genç gazeteciler, bu tablodaki yanlışlığı da sorgular.
- Genç meslektaşlar... Bir askeri müdahaleyi fırsat bilip, bir gazetede siyasi kumpaslara girmek ve başbakan, bakan atamak gibi yanılgılara düşülmez.
- Medyanın gücünü kullanarak kamu pastasından pay almak için, kartel kurulmaz. Rakip gazetelerle anlaşıp Ankara'dan gelen emirlere uyarak ortak manşetlerle çıkılmaz. İktidar sahipleri onları istemiyor diye yazarlar susturulmaz.
- Derin devlet içindeki örgütlenmelerin üretimi olan "Andıçlar" a uyulup, kendi yazarların teşhir edilip, hedef gösterilmez.
- Ankara'daki parasal işlerini halletmek için, dönemin başbakanının eşi Rahşan Ecevit "Türkiye' nin en şık kadını" ilan edilmez.
Neyse... Güngör Mengi benim sevdiğim bir arkadaşım. Onun da bana karşı olumsuz duygular beslemediğini biliyorum. Nitekim şunları da yazmış köşesinde:

BÜTÜN DÜNYA
- Mehmet Barlas aynı şeyi dostlarına sıkça yapar. Gençken cüssesinin sağladığı zorlama avantaj, yaşı ilerledikçe doğallaşmaya ve ona yakışmaya bile başladı. Ama insaf; dostu da olsa Başbakan'a sevgisini ve övgüsünü olan biteni bütün dünyaya yansıtacak kameralar üzerlerine çevrili iken yanak okşayarak gösteremez, göstermemeli.
Açıkçası bu konuda haklı Mengi. "Bütün dünya" şimdi Irak'taki durumu, İranABD zıtlaşmasını, YenDolar ilişkilerindeki karmaşayı unuttu, "Yana ktaki el" i konuşuyor.
Aslında "Bütün dünya" nın öncelikli endişesi, Türk başbakanlarına karşı medya mensuplarının davranışlarıdır. Örneğin bir başbakan için "Yıkanmıyor, bırakılıyor, tırnakları kesilmiyor" diye yazılar yazdırılabilir ve bunlar doğal karşılanabilir.
Hatırlayın. Ecevit başbakanken ve hastayken bunlar yazılmadı mı?
Burada bence hatırlanması gereken bazı noktalar var.
1-Bir kişinin başbakan olması, onun insan da olduğu gerçeğini unutturmamalı. Aynı şekilde bir kişi gazete yazarı olduğu zaman da, insani ilişkilerden soyutlayamaz kendisini. Daha önce de vurguladığım gibi uzun meslek hayatımda kurduğum dostluklar karşımdakilerin ne rütbelerine, ne de güçlerine endeksliydi.

KULAK ÇEKMEK
2-Eğer gerçekten başbakanlara karşı duyulması gereken saygıdan ötürü benim Erdoğan'ın yanağına dokunmam eleştiriliyorsa, bu bir saygısızlık ifadesi değildir. Ayrıca bu durum, yanlış bulduğum politikaları yazılarımda eleştirmemi engellemez.
Ama iş çığırından çıktığına göre konuyu biraz da "Tebessümler Diyarı" na kaydırmakta yarar var. Ne dersiniz? Siz benim yerimde olsaydınız kimlerin yanağını okşar, kimlerin kulağını çekerdiniz?
Mesela bütün meslek hayatlarını Türkiye-ABD ve Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine adamış, bu ilişkileri kurumsallaştıracak anlaşmaları hazırlayıp imzalar atmış asker ve sivil bürokratların, emekli olduktan veya siyasete girdikten sonra ulusalcılığa oynadıklarını görünce, onların yanaklarını mı okşarsınız, yoksa kulaklarını mı çekersiniz?
Galiba bu konuyu da burada noktalamakta yarar var. Ama yine de "Ömür biter, yol bitmez" özdeyişini hiç unutmayalım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bu pazar da fotoğraf üzerinde çeşitlemeler yapalım...   / 25-02-2007
 Yatırımcı sermayenin yerlisi de yabancısı da aynıdır   / 24-02-2007
 Bu coğrafyada duvarları yıkabilen tek ülkeyiz...   / 23-02-2007
 Siyaset dünyasında trafik polisi olmak kolay değil...   / 22-02-2007
 Ankaralıların kavgalarına yedek parça olmayalım   / 21-02-2007
 Türkiye'den önce 6 milyon Türk AB'ye girdi...   / 20-02-2007
 Hükümet de Genelkurmay da, ABD’ye karşı aynı çizgide...   / 19-02-2007
 Aynı anda hem Avrupalı olalım hem de olmayalım...   / 18-02-2007
 Alan da, satan da, yapan da yaptıran da aynı kamu mu?..   / 17-02-2007
 Ezberleri bozmak o kadar zor değil ki...   / 16-02-2007
ERGUN BABAHAN
İktidar
İktidar istediğini yapma gücüdür ama sahip...
MEHMET BARLAS
Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...
Bu...
UMUR TALU
İçim döküldü!
Rahmetli büyük dedem gazeteciydi, yazardı.
ERDAL ŞAFAK
Yüzleşmek
ABD' de Virginia eyalet...
Ordu kazan kaldırdı
Nükleer programından vazgeçmeyen İran ile ABD arasındaki gerginlik...
'Savaşa hayır' diyen yüz bin eylemci adayı inletti
İngiltere'nin başkenti Londra ve İskoçya'nın Glasgow kentinde önceki...
100'üne gözüne bulaştırdı
100'üne gözüne bulaştırdı
G.Saray evinde 2 puan yitirmiş, Beşiktaş kaybetmiş... Fenerbahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu