kapat
   
25 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Newsweek: Milliyetçilik AKP için de tehdit

Türkiye'de yükselen aşırı milliyetçiliğin sadece yazar ve aydınlar için değil, iktidardaki AKP için de bir tehlike oluşturduğu öne sürüldü. Newsweek dergisi, "Kuşatılmış hissedenler sadece aydınlar değil. Türkiye'yi yöneten AK Partisi de, aynı tehlike ile yüz yüze" yorumunu yaptı. Dergi, "derin devlet"in Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için adaylığını koymasını istemediğini, aday olması halinde milliyetçi radikallerin öfkeleneceğini savundu.

Newsweek dergisi, son sayısında Türkiye'de yükselen aşırı milliyetçiliğine ve AB yanlılarına yönelik tehditlerine dikkat çekerken iktidardaki AKP'nin de benzer bir tehlike ile karşı karşıya bulunduğunu öne sürdü.

Owen
Matthews imzalı, "Zoraki ve Kuşatılmış" başlıklı haberde "Türkiye'nin Avrupa yanlısı eliti, artan şiddetli aşırı milliyetçiliğin hedefidir" ifadesini kullanan dergi, "Modern, Avrupa yanlısı eliti hedef alan bir şiddet dalgası Türkiye'yi etkisinin altına aldı" denildi.

ERDOĞAN İNSAN HAKLARINI KORUMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Dergi, Türkiye'de sadece aydınların değil, iktidardaki AKP'nin de benzer bir tehlike ile karşı karşıya bulunduğunu öne sürerek şöyle devam etti:
"Kuşatılmış hissedenler sadece aydınlar değil. Türkiye'yi yöneten AK Partisi de aynı tehlike ile yüz yüze, dört yıllık sürükleyici bir başarıyı baltalayan milliyetçi bir tepki. Bir zamanlar İslamcı geçmişi nedeniyle Türkiye'nin Batı yansılı elitinin korktuğu, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdi kendisini, insan haklarından ifade özgürlüğü ve AB üyeliğine kadar, her konuda liberal değerleri korumak için mücadele verirken buluyor."

Başbakan Erdoğan'ın Hrant Dink'in öldürülmesini "Türk demokrasisine sıkılan bir kurşun" olarak nitelendirdiğini anımsatan Newsweek, "Katillerin, Türkiye'yi modern dünyasından izole etmeyi hedefleyen, 'milliyetçi değil ırkçı' olduklarını söyledi ancak gelgit kendisi ve Avrupa gündemi aleyhinde dönüşüyor" yorumunu yaptı.

Newsweek, Türkiye'deki milliyetçi unsurları arasında rahatsızlık yaratan, Kürtlere "kültürel haklar"ın verilmesi ve AB'nin olumsuz kararlarına dikkat çektikten sonra genel seçimlerin son baharda yapılacak olmasının Erdoğan'ı "daha milliyetçi bir çizgiyi benimsemesi için yoğun bir siyasi baskı" altında soktuğunu kaydetti.

AKP OYLARI GERİLEDİ

Türkiye'de yapılan son kamuoyu yoklamalarının MHP'ye yönelik desteğin yüzde 14.1'e çıkarken AKP'ye desteğin ise yüzde 33'den yüzde 26'ya düştüğünü gösterdiğini belirten dergi, 301. maddenin değiştirilmesi konusunun Erdoğan'ın nereye kadar gidebileceğinin bir testi olduğunu da savundu.

"DERİN DEVLET"İN MUHALEFETİ

Erdoğan için diğer bir sınavın, Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağını kararlaştıracağı Nisan ayında olacağına dikkat çeken dergi, AKP'nin TBMM'de rahat bir çoğunluğu olduğunu anımsatarak şu değerlendirmesini yaptı:
"Ancak 1999 gibi yakın bir tarihte hapis cezası çarptırılan eski bir İslamcı olarak, Türkiye'nin, genel olarak 'derin devlet' olarak tanınan, siyasi olarak güçlü, katı laik ordu, yargı ve bürokrasideki muhafazakarlardan gelen kuvvetli bir muhalefet ile karşı karşıya. Erdoğan'ı veya AK Parti'nin yerine geçebilecek kişiyi, kim olursa olsun, dengelemek için daha ılımlı ve laik bir cumhurbaşkanında ısrar ediyorlar."

ADAY OLURSA MİLLİYETÇİLER ÖFKELENECEK

Newsweek, Erdoğan'ın bile aday olup olmayacağını henüz bilmediğini savunarak, "Ancak eğer olursa, İslamcılardan nefret eden milliyetçi radikallerin çok öfkeleneceği kesin. Türkiye'nin birçok aşırı milliyetçinin Ordu ve güvenlik güçleri ile bağlarının olduğunu gösteren kanıtlar var" diye yazdı.
Bu çerçevede Ogün Samast'ın güvenlik görevlileri ile çekilen videoya dikkat çeken dergi, Erdoğan'ın da orduyu karşısına almayacak kadar akıllı olduğunu belirterek şunları yazdı:

"Ancak aynı zamanda dikkatli hareket etmeli. Geçen hafta Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt 'devleti bölmeye' çalışanlara karşı konuştu. Bu, Ermeni yanlısı liberallere ve ayrılıkçı Kürtlere bir uyarı idi ancak her şeyden çok, 301. maddenin değiştirilmesi ve cumhurbaşkanlığı için aday olmak gibi dikenli konuları değerlendiren Erdoğan'a bir uyarı idi."

Başbakan Erdoğan'ın aşırı milliyetçilerin eskiyalığına karşı önlem alırken giderek artan milliyetçi oylarını uzaklaştırmaması gerektiğini belirten dergi, Erdoğan'ın AB reformlarını sürdürmesi de gerektiğini kaydederek Erdoğan'ın politikalarına direniş daha da şiddetlenirken işinin çok daha zorlaşacağını savundu.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 OKS yerine seviye tespit sınavı
 İstanbul'da dolandırıcı operasyonu
 Yassıada belgeleri kitap oldu
 Türk aydını ikiyüzlü
 Talabani, Barzani ve Halilzad petrolde anlaştı
 'Irkına çeken nesil olun' nasihati etti
 Cezaevine cep telefonu servisi!
 Ayakkabı tabanında PKK talimatı
 İsrail'e 'işgalci güç' nitelemesi
 Semra Özal'ın vefası
 'Bush adına özür diliyorum'
 Emniyet: Zengin, bizim muhbirimiz değildir
YILMAZ ÖZDİL
Sevişecek bekâr eleman aranıyor...
Genç okurlar sık sık...
ERGUN BABAHAN
Avrupa Birliği İspanya, Türkiye
Madrid 1960'larda...
MEHMET BARLAS
Bu pazar da fotoğraf üzerinde çeşitlemeler...
UMUR TALU
Dikkatli bak, belki de kafesini içinde...
FATİH ALTAYLI
Öcalan'dan bin kat daha hain
DTP Diyarbakır İl Başkanı...
ERDAL ŞAFAK
Komşunun ayıbı
Komünist rejim döneminde...
Kuran'a sansür istedi
İslam'a hakaret krizinde sabıkası kabarık Danimarka'da bir siyasi...
İran'a 'saldırı koridoru'
İngiliz basını, İran'a olası bir saldırı konusunda yeni bir iddiaya...
Havada bulut zirveyi unut
Havada bulut zirveyi unut
Beşiktaş, Avni Aker'de devreyi Bobo ve Rico'nun golleriyle 2-0 önde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu