kapat
   
24 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yardımlarda yolsuzluk iması

OECD'nin "2006 Kalkınma ve İşbirliği Raporu"nda, Türkiye'nin en fazla İslam ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine resmi yardımda bulunduğu belirtildi. Dünyada yapılan resmi yardımlarda yolsuzluklar yapılmış olabileceği uyarısında bulunulan Rapor, Türkiye ve diğer OECD ülkelerinin KKTC konusunda "dipnot" mücadelesine sahne oldu.

Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) "2006 Kalkınma ve İşbirliği Raporu"nda, kuruma bağlı Kalkınma Yardımı Komitesi'nin (DAC) çaba ve politikaları ele alındı. Komite Başkanı Richard Manning'in imzasıyla yayınlanan Rapor Türkiye, OECD ve AB ülkelerinin KKTC konusundaki "dipnot mücadelesine" sahne oldu.

Raporda
OECD ülkelerinin dış yardımları incelenirken "Kıbrıs" başlığı da yer aldı. Ancak Türkiye bu bölüme "Türkiye'nin notu" başlıklı dipnot koyarak, "Türkiye'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili, 1 Mayıs 2004'de açıkladığı deklarasyonunda işaret ettiği çekinceleri bulunmaktadır. Raporda Kıbrıs başlığı altında verilen bilgi, adanın güney tarafıyla ilgilidir. Adada, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarını temsil eden tek bir otorite yoktur. Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaktadır" dedi.

İkinci dipnot ise, "OECD'nin tüm AB'ye Üye Devletleri ve Avrupa Komisyonu'nun notu" başlığını ve şu ifadeyi taşıdı:

"Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye hariç Birleşmiş Milletler'in tüm üyeleri tarafından tanınmıştır. Bu raporda yer alan bilgi, Kıbrı Ccumhuriyeti Hükümetinin etkin kontrolü altındaki alanla ilgilidir."

TÜRKİYE YARDIMDA TÜRK VE İSLAM ÜLKELERİNİ KOLLAMIŞ


230 sayfalık raporun Türkiye bölümünde, 2005 yılında toplam Resmi Kalkınma Yardımı'nın (ODA) 601 milyon dolar olduğu, bunun ise GSMH'nin yüzde 0.17'sine karşılık geldiği belirtildi. 2004'teki 262 milyon dolarlık dış yardımla kıyaslandığında arada büyük bir sıçrama görüldüğünü belirten OECD raporu, bunun deprem yardımından sonra Pakistan'a, sel faciasından sonra da Güney Doğu Asya'ya yapılan yardımdan kaynaklandığını bildirdi. Rapor'da Türkiye'nin 1997'den bu yana net yardım veren bir ülke haline geldiğini, hükümetin Türkiye'nin Kalkınma Yardım Komitesi'ne (DAC) yeniden tam üye olma niyetini bir kez daha tekrarladığı belirtildi ve şöyle denildi:

"TİKA yardımda partner ülkelere, onların kurumlarının kalkındırılmalarına ve özel sektör kalkınması, tarım, sağlık, çevre, vergilendirme, bankacılık, altyapı, yasama ve turizm gibi alanlarda insan kaynaklarının iyileştirilmesine odaklanmaktadır. Coğrafi olarak, Türkiye'nin yardımı Orta Asya'ya olduğu kadar, doğu ve güneydoğu Avrupa'da, daha ileri etkinliklerle de orta Asya ve Afrika'da yoğunlaşmıştır."
Türkiye'nin brüt dış yardım yaptığı ilk 10 ülke ve yardım miktarları milyon dolar cinsinden şöyle: Pakistan (63), Kırgız Cumhuriyeti (46), Kazakistan (37), Azerbaycan (26), Irak (19), Afganistan (19), Türkmenistan (17), Endonezya (15), Eskiden Yugoslavya'ya bağlı cumhuriyetler (14), Bosna Hersek (12).

Türkiye'nin yardım listesinde doğalgaz ve petrol kaynaklarıyla göz dolduran Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın da bulunması dikkati çekti. Türkiye'nin yardımlarının daha çok "eğitim, sağlık ve nüfus" ile ilgili projelere gittiği belirtildi.

Raporda, "Diğer DAC OECD üyesi olmayan ülkelerden Kore ve Türkiye şimdiden kendi önemli yardım programlarını artırmışlardır" ifadesi de yer aldı.


OECD raporunda dünya çapında yapılan dış yardımlarda yolsuzluk yapılmış olabileceği imasında bulunuldu. Raporda, "Yardım miktarı önemlidir, fakat etkin dağıtım ve yardımdan eşit yararlanma zorunludur. Yardım sağlayan ve alan ülkeler bu konuda hesap verebilir konumda olmalıdırlar. Örneğin, yardım sağlayanların rapor ettikleriyle yardım alanların gördükleri ve kendi bütçeleri içinde kontrol ettikleri yardım miktarları arasında milyarlarca dolarlık fark vardır" denildi.
Rapor en yoksul ülkelerin karşılıklı ticaret yoluyla gelir elde etmeleri önerisinde de bulundu.

Yardım sağlayan ülkelerin, miktarı 130 milyar dolara çıkarma, Afrika'ya yardımları iki katı artırma taahhütlerini yerine getirmek için, fonları artırmaları istenirken fonlarda yıllık yüzde 5 artışın yüzde 11'e çıkarılması istendi.

YARDIM "BAĞIMLILIK" YAPIYOR

Rapora göre ülkelerin yardımlara bağımlı olması, hükümetleri yurttaşlarına karşı daha az sorumlu hale getirebiliyor, vergi toplamada yetersizliğe neden oluyor. Rapor yardım sağlayan ülkelerin daha "sorumlu" hükümetleri cesaretlendirmesini ve desteğin sivil toplumla daha bağımsız yargı ve basına yönelmesini tavsiye etti.

ODA (Resmi Kalkınma Yardımı) tanımı altında 2005 yılında 106.8 milyar dolar yardım toplandığı, bunların yüzde 20'sinin Irak ve Nijerya'ya gittiği açıklandı.

EN BÜYÜK YARDIM YAPAN ÜLKE ABD


Yardımda bulunan ülkelerin başında miktar olarak ABD bulunuyor, GSMH'deki yardım oranı açısından ise başı İsveç ve Norveç çekiyor. En fazla yardım alan ülkeler ise 12.9 milyar dolarla Irak ve 3.2 milyar dolarla Nijerya oldu.

Yardım sağlayan ülkeler arasında geniş çeşitlilik bulunduğunu belirten Rapor, Lüksemburg'un 2005'te kişi başına 550 dolar, başka yardım sağlayan dokuz ülkenin de 100 dolardan az yardım verdiklerini örnek gösterdi.

OECD ve Kalkınma Yardım Komitesi (DAC) üyesi olmayan ülkelerin de toplam dış yardımlarının 3.2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Rapor, bunun 1.7 milyar dolarının Suudi Arabistan'dan geldiğini kaydetti. Çin'in de özellikle Afrika'da dış yardımlarını, artan bir şekilde sürdürdüğü belirtildi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 '2007 yılı zor geçmeyecek 900 milyon $ yatırım olacak'
 KFC'de fareler cirit atıyor!
 POAŞ'tan bilgi sızdı Sezen'in eski aşkı SPK'ya yakalandı!
 Doları kararsız altın yükseldi
 Halk Bankası için ikinci dava
 THY, Nevşehir'e uçacak!
 İstanbul'un taşı toprağı yabancılar için de altın
 Kraliçe 13 devle geliyor
 'Elin adamı seçimi dinlemiyor, milyarlarca doları yatırıyor'
 Yerli enerjiye yatırıma teşvik dönemi başlıyor
 Şener, 'Sona Doğru Osmanlı' kitabında yabancı banka...
 Gökçek, EGO'yu kendi satmak istiyor
 Teke Tek, Mortgage'ı uzmanlarla tartıştı
 TGRT'de sahiplik problemi çözülmedi
 Dünyanın en pahalı 5'inci evi Boğaz'da
 Bakan Tüzmen başarılı köpeğe madalya taktı
 Orascom, Batıçim'de gönüllü çağrı yapmak için başvurdu
 Kurşunsuz benzine 2-5 kuruş zam
 Türkiye mülkiyete saygı göstermiyor
 Geçici işçiye kadro yolu açan yasa imzada
 'Tuvalette bile elektrikli soba kullanıyorlar'
 Püf noktaları öğrendik, AB'den çok kazanacağız
 Türklerin en büyük sorunu yabancı dil
 TAV ilk günde tavan yaptı
 Maliye, İstanbul'da vergi için 'Beyaz' sayfa açtı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İhracatımızla övünelim. Ancak!..
Hafta başında ülkemiz...
MELİHA OKUR
Morgan Stanley Türkiye'ye inanıyor mu?
Morgan Stanley!...
Camilerdeki 500 yıllık bilgiye Batı yeni ulaştı
ABD'li araştırmacılar, Batı'nın 30 yıl önce keşfettiği geometrik bir...
Babil nasıl söylenecek
Yarınki Oscar töreninde 7 dalda aday "Babil" filminin adının nasıl...
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Adana'daki akıl hastanesinde patlak veren dayak skandalı üzerine...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafyan, aşırı milliyetçilerin "Sen...
IMKB
E: 43.592 D:% -0,54
DOLAR
S: 1,380 D:% -0,181
EURO
S: 1,817 D:% 0,304
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu