kapat
   
24 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

İhracatımızla övünelim. Ancak!..

Hafta başında ülkemiz ekonomisi, istihdam ve üretimi yakından ilgilendiren Dahilde İşleme Rejimini üretim, istihdam ve Maliye Bakanlığımızın dikkatini çektiği üzere vergi boyutu ile gündeme getirmiştim. Aldığım bazı reaksiyonları da köşeme aktardım. Ancak, konunun sahibi Bakan Tüzmen ve ömür boyu toplantılarda! Olduğu için geri dönme fırsatı bulamayan Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Bey efendiden hiç bir soruma cevap veya reaksiyon gelmedi. Gelebileceğini de sanmıyorum. Gelecek olursa, görüşlerini de en azından kamu oyunun bilgilenmesi ve eğer var ise yanlış anlaşılmaların giderilmesi için köşemde yer vermek isterim.
İfade ettiğim gibi ilgili ve yetkili kimselerden herhangi bir bilgi gelmedi bu defa ben inceleme ihtiyacı hissettim. Bizim dışımızda gelişmiş ülkelerde veya uyum süreci için gayret ettiğimiz AB ülkelerinde Dahilde İşleme Rejimi nin konumu ve yeri nedir ne şekilde uygulanıyor diye.

Vergi kaybı
İlk karşılaştığım önemli bulgu gerçekten çok çarpıcı idi. İncelediğim hiç bir ülkede dahilde işleme rejimi uygulaması toplam ihracat değerinin % 10 una ulaşmıyor hele % 15'in üzerinde hiç bir kayda rastlamadım. Ülkemizde mevcut uygulamada bu oran nedir? mutlaka yetkilileri bir oran ifade etmek isteyecektir..!! Ayrıca bizdeki gibi Katma Değer Vergisi kaybı veya ne olduğunu bir türlü tam anlayamadığım %25 'lere ulaşan fire oranı diye bir orana hiç rastlamadım . Eğer ben çok yanılmıyor isem bizdeki uygulamada yerli üretici ve yerli üretimini değerlendiren ihracatçıya zaten peşinen en az % 20 seviyesinde avantajlı olan dahilde işleme belgesi veriliyor. Esasen ülkeye bir katma değer de sağlamayan ithalatçı, bu avantajına rağmen, ilaveten ifade ettiğim gibi % 25'lere ulaşan fire oranı gibi garip bir uygulamadan da yararlanıyor. Bir başka ifade ile bu şu anlama geliyor. Elde ettiği fire oranında katma değer vergisi ve diğer vergilerden muaf olduğu gibi ithal ettiği ürünün değerinin bu kadarını hem yurt içinde bırakıyor ve hem de taahhüt ettiği ihracat değerinden bu oranda düşüyor . Biraz karışık gibi ama özeti ülkenin kaybı daha ithalat aşamasında ödemesi gereken KDV oranının iki katına çıkıyor. Kısa özeti bu.

Otomotiv sektörü
Geliştiğini iddia ettiğimiz ve parlak sektörümüz olan yaklaşık ihracat 1415 Milyar $ seviyesine geldiğini belirttiğimiz otomotiv sektöründe ben merak ediyorum . Söylenenlere de bu denli itibar etmek istemiyorum ama, bu ihracat için yapılan ithalatın 1213 Milyar $'ın altına düşmediği ifade ediliyor. Tabi bu durumda muhtemelen Gelir İdaresi Başkanımızın aklına gelen sorular hemen benim de aklıma geliyor. Yani bu kadar miktar ithalatımız KDV ve diğer vergilerden muaf olarak mı yapılıyor?
Böyle ise katma değer vergisini peşinen ödeyen yerli sanayicimizin günahı ne? Biz niye hep kendi üreticimiz ve kendi istihdamımıza eziyet ediyoruz.
Bu konuları açıklayıp aydınlığa kavuşturmadığımız sürece ihracat artışımızın neye dayandığını ve ülkemize ne kadar katma değer sağladığını fark edemeyiz. Sanayiinin gelişmesi, sanayi ürünleri ve otomotiv ihracatımızın artması çok sevindirici ve ülke ekonomisi açısından çok önemlidir. Ancak bunun ne anlama geldiği ve kayıplarımızın neler olduğunu ülkemizdeki otomotiv yan sanayiinin neden beklenen şekilde gelişmediğini, sürekli kapanma, işten çıkarmaların bu sektörde neden yaşandığını anlayamayız anlatamayız da. Türkiye de ki otomotiv yan sanayi DİR rejimi çerçevesinde Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve hatta diğer üçüncü ülkelerden çok daha geri ve beceriksiz alt yapı ve teknolojiden yoksun değil. O zaman sorunumuzu ilgililerin dikkatli tespit etmesi ve kimseyi yanıltmamaları gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sermayeyi doğru yere yönlendirin   / 23-02-2007
 Nadasa bırakılan müsteşar ne yapıyor?   / 22-02-2007
 Kayseri, sanayici üreten fabrika misali çalışıyor   / 21-02-2007
 Dahilde işleme rejimi ne getirdi ne götürdü   / 20-02-2007
 Kaçakçılığa göz yuman ödül ortaya çıkaranlar ceza aldı!   / 17-02-2007
 Çimento kartelinin gözü doymuyor   / 16-02-2007
 Akaryakıt kaçakçılığı Başbakan'ı rahatsız ediyor   / 15-02-2007
 Başbakan'ın gündeminde akaryakıt kaçakçılığı vardı   / 14-02-2007
 Aziz Yıldırım'ın hayalindeki federasyon   / 13-02-2007
 Irak'taki suni krizin perde arkası   / 12-02-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İhracatımızla övünelim. Ancak!..
Hafta başında ülkemiz...
MELİHA OKUR
Morgan Stanley Türkiye'ye inanıyor mu?
Morgan Stanley!...
Camilerdeki 500 yıllık bilgiye Batı yeni ulaştı
ABD'li araştırmacılar, Batı'nın 30 yıl önce keşfettiği geometrik bir...
Babil nasıl söylenecek
Yarınki Oscar töreninde 7 dalda aday "Babil" filminin adının nasıl...
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Adana'daki akıl hastanesinde patlak veren dayak skandalı üzerine...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafyan, aşırı milliyetçilerin "Sen...
IMKB
E: 43.592 D:% -0,54
DOLAR
S: 1,380 D:% -0,181
EURO
S: 1,817 D:% 0,304
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu