kapat
   
23 Şubat 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
28 can kurtardılar
Düşünmeden yardıma koştular
Anneleri öldü 3 çocuk yaralı
Çöken binaya mühür yok
Fırın bacası yorgunluğu
30 bin dolar ve esrar çıktı

28 hayat kurtardılar

İstanbul'da çöken binada felaketi fark eden 5 kişi, zilleri tek tek çalıp 28 kişiyi uyandırarak faciayı önledi.

Zeytinburnu'nda beş katlı binanın çökmesiyle yaşanan felakette iki kadın öldü, 17'si göçük altından çıkarılan 28 kişi kurtuldu. Tam gece yarısı alt kattaki kahve sahibi İlhan Karadeniz, temizlik yaparken sarsıntı hissetti.

40 DAKİKA UĞRAŞTILAR
Kolonların aniden çatladığını gören İlhan Karadeniz, babası Ahmet, kardeşi Engin, arkadaşı Serkan Kara ve yan binadan gelen Emrah Aydın'la birlikte 40 dakika boyunca camlara taş atıp, zilleri çalarak herkesi uyandırmayı başardılar.

FIRIN BACASI İDDİASI
Belediye Başkanı Topbaş, binanın alt katının 10 yıl öncesine kadar fırın olarak kullanıldığına dikkat çekti ve "Fırının bacasının ısısı kolonlardaki demiri eritmiş olabilir" dedi. Enkazdan çok sayıda altın, para ve 700 gram esrar çıktı.

KURTARDI AMA YARALANDI
Zilleri çalan Emrah Aydın enkaz altında kalarak yaralandı. Çöken bina, depreme karşı yapılan risk analizi raporlarında "sağlam" çıkmıştı.


28 can kurtardılar

Kahve sahibi; 3 kişiyle zil çalıp cama taş atarak herkesi uyandırdı. Onlara katılan bir genç ise enkazda kaldı. 11 kişi dışarı çıktı, 18'i ise kaçmak isterken bina çöküverdi. Böylece 30 kişiden 28'i sağ kurtarılmış oldu.

İstanbul Zeytinburnu'nda Hasibe Demir ve Necla Demir'in ölümüne neden olan 5 katlı binada facianın büyümesini alt katta bulunan kahveci İlhan Karadeniz, babası, ağabeyi, arkadaşı ve yan binadaki bir genç önledi. 30 dakika önce binadan gelen sesleri ve bir tuğlanın düştüğünü fark edince çoğunluğu uykuda olan bina sakinlerini zillerine basıp, camlarına taş atarak uyandırdılar. 11 apartman sakini dışarı çıkmayı başardı ancak 18 kişi henüz merdivenlerdeyken bina çöktü. Enkaz altında olanlar merdiven boşluğunda oldukları için can kaybı artmadı. Böylece 2 kişi ölmesine rağmen 28 kişi kurtarılmış oldu. Çırpıcı mahallesi Üçüncü Taşocağı caddesi G7 sokakta bulunan 8 daireli 5 katlı binanın duvarlarından öncekiEmrah Aydıngece 00.10 sıralarında sesler gelmeye başladı. Binanın giriş katında bulunan kahvehanede babası Ahmet, ağabeyi Engin arkadaşı Serkan Kara ile temizlik yapan İlhan Karadeniz, sesleri fark eder etmez apartmanın çökeceğini anladı. Ve zaman kaybetmeden kahveci, babası, ağabeyi ve arkadaşıyla apartman sakinlerini uyandırmak için tüm dairelerin kapı zillerine basıp camlarına taş attı. Olay yeri yakınında devriye gezen Zabıta Müdürlüğü'nde görevli Necati Cımdık da dairelerin camlarına vurarak, içeridekileri uyandırmaya çalıştı. Bu sırada yan binadaki 18 yaşındaki Emrah Aydın da zillere basıp, seslenerek uyandırmaya çalıştı.

CAN HAVLİYLE KAÇTILAR
Sahipleri Almanya'da olduğu için boş olan 2 daire dışında diğer 6 dairede yaşayanlardan 11'i can havliyleBitişikteki M. Tekneci Apartmanında yıkılma tehlikesi nedeniyle enkaz kaldırma çalışmaları durdu.kendilerini dışarı attı. Ancak içeride kalan 18 kişiden büyük çoğunluğu merdiven boşluğundayken bina saat 00.39'da büyük bir gürültüyle çöktü. Uyarı yapan Aydın ile 18 kişi enkaz altında kaldı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, sivil savunma ve sağlık ekibi sevk edildi.Gönüllü kurtarma ekipleri de olay yerine gelerek arama kurtarma çalışmalarına katılırken polis, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Çevredeki binalar güvenlik amacıyla boşaltılırken, enkazın bulunduğu sokak ile çevresindeki sokaklar trafiğe kapatıldı. Gazeteciler ile vatandaşlar 200 metre mesafede tutuldu.

"HERKES KURTARILABİLİRDİ"
Kahveci İlhan Karadeniz faciayı şöyle anlattı: "Babam, kardeşim ve arkadaşım ile kahvehanenin temizliğini yapıyorduk. Gece yarası binanın direklerinde ve kolonlarında çatırdamalar29 numara olarak geçen binanın çöküşü gece yarısı güvenlik kamerasına böyle yansıdı.ile sarsıntılar oldu. Korkup, kendimizi dışarı attık. Binanın çökebileceğini tahmin ettik. Tüm dairelerin zillerine tek tek basıp, uyanmaları için camlarını taşladım. 'Bina çöküyor. Dışarı çıkın' diye bağırdık. Bina sakinlerinin çoğu uyandı. Bazıları dışarıya çıktı; ancak bazıları birbirini uyandırmaya bile gerek görmedi. Belki binanın çökeceğine ihtimal vermediler. Kimi dışarı çıkmasına rağmen uyuyan eşini ve çocuklarını bile uyandırmadı. Oysa biz insanları uyandırdıktan yarım saat sonra bina çöktü. Binayı boşaltmak için fazlasıyla vakit vardı." Çöken binanın altından yaralı olarak çıkarılan 18 yaşındaki Emrah Aydın, binanın çökeceğini komşularına zillerini basarak haber vermeye çalıştığını anlattı. İÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Cerrahi Servisi'nde tedavi altındaOlay yerine gelen Vali Güler ve Belediye Başkanı Topbaş, Savaş Ayla son durumu konuştu.tutulan Aydın, korkunç dakikaları şöyle anlattı: "Yatıyordum. Bağırışları duydum. Kavga zannettim. Dışarı çıktım, Mahalledekiler, bitişikteki çökmek üzere olan binadakileri uyandırmak için bağırıyor, pencerelerine taş atıyorlardı. Ancak korktukları için binaya yaklaşamıyorlardı. Kapı zillerine basarak binadakileri uyandırmak istedim. Bazıları uyanarak binayı terk etti. Ancak kısa bir süre sonra bina çökmeye başladı. Kaçmaya çalıştım ama enkaz altında kaldım. Bir an öleceğimi düşündüm. Yaşadığımı anlayınca da dua etmeye başladım." Bir mağazada çalışan gencin annesi Bahriye Aydın, oğlunu kurtarmak için bir saat kadar mücadele ettiklerini söyleyerek, "Onu beton yığınlarının arasından sağ salim kurtardığımız için Allah'a şükrediyorum" dedi.

Fatih ULAŞ-Deniz DERİN-Serdar CANIPEK-Güngör KARAK


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Suikastlerde şok iddialar
 Okulda kazan patladı: 2 ölü
 İtalya'da Türk öğrencilere saldırı
 Edip Başer'in sağlık durumu iyi
 Ercan Vuralhan tutuklandı
 239 hırsızlık kaydıyla serbest!
 Çocuğa kelepçe tartışması
 5 bin YTL bulunmazsa kanser olacak
 Samast ameliyat edildi
 Uzak gezegenlerin gizemi!
 Havalar Doğu'da soğuyacak
 İncirlik'e dev Türk bayrağı
 İstanbul'da elektrik kesintisi
 Çanakkale Boğazı gemi geçişine açıldı
 Sofra adabı hutbesi
 33 öğrenciye şenlik cezası: Dört yıl hapis
 '1 Mart tezkeresinin geçmesi lazımdı'
 Rektörlük eşimin atamasıyla olmadı
 AB düzenlemesi polisin etik kurallarını azalttı
 Elazığ 5.9'la sallandı, 10 il korktu
 Tarihçilerin buluşmasına siyasiler de sıcak bakıyor
 Gül: Hepimiz Trabzonluyuz
 Hükümet 301. madde taslağına ilk şeklini verdi
 Düşünce suçu için bilirkişi raporu istendi
 Ajandadan 'Yakup Cemil şifreleri' çıktı
 Kerkük'e saldırıyı Diyarbakır'a yapılmış sayacağız
 Nevruz'u provoke ettirmeyeceğiz
 Öcalan'ın kitap tanıtımına iptal
 Emekli erbaşlara dernek hakkı
 Dink'in katil zanlısı ameliyat oldu
 Kıbrıs'ta Türk ve Rum din adamları buluştu
 Cuma Bircan, K. Irak'ta sır oldu
 Baydemir polis koruması istemedi
YILMAZ ÖZDİL
Bu kadar memura buzul mu dayanır...
Küresel ısınmaya...
ERGUN BABAHAN
Bütün renkler hızla kirleniyor
Özdemir Asaf, o...
MEHMET BARLAS
Siyaset dünyasında trafik polisi olmak kolay...
UMUR TALU
Al sana 'Mort'gage!
Bir yandan nasıl ev sahibi yahut...
FATİH ALTAYLI
Denetim baskı aracı olmamalı
Okurlar mail yağmuruna...
ERDAL ŞAFAK
Nebahat Hanım
Bugün-yarın işbaşı yapacak...
İngilizler Irak'tan çekiliyor
İngiltere Başbakanı Blair, Irak'tan çekilme kararı aldı. Birkaç ay...
Gitmo esirlerine sivil mahkeme yolu kapatıldı
ABD'nin Guantanamo'da tuttuğu esirler sivil mahkemede yargılanmak...
Siftah peşinde
Siftah peşinde
F.Bahçe, UEFA Kupası 3. tur rövanşında Alkmaar deplasmanına çıkıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu