kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dört ayaklı ekonomi hızla büyüyor
Dört ayaklı ekonomi hızla büyüyor
Web sitesi olmayan kedi-köpek kalmıyor
Her 10 kişiden sekizi köpeğine hediye alıyor
Podyumda hayvan hakları
Felçli Yumoş'un çilesi bitsin
Terk edilen Lassie

Hayvanlar uçuşta

Hayvan deyip geçmeyin, onların da 'lüks' içinde yaşamaya hakkı var! Nitekim ABD'li hayvanseverler acımamış, ev hayvanları için geçen yıl tam 38.4 milyar dolar harcamışlar. Gurme yemekleri, spa bakımları gibi hizmetler ve moda, sevimli dostların da ilgi odağı.


Dört ayaklı ekonomi hızla büyüyor

Dünyada ev hayvanlarının sayısıyla birlikte, onlar için yapılan harcamalar da giderek artıyor. Petler için özel spa'lar, kıyafetler, gurme yemekleri derken Amerikalılar, geçtiğimiz yıl 38.4 milyar doları kedi-köpekleri için gözden çıkardı.

Tasarımcı Emre Ertürk'ün EMRE NEW YORK markasını kurduğunda ilk işi, New York sosyetesinden bir isme köpek çantası yapmak olmuştu. Ertürk'ün köpek çantaları bugün Milla Jovovich, Robert De Niro, Glenn Close, Britney Spears, Susan Sarandon gibi isimlerin kollarını süslüyor. Rakamlar, bir röportajında "Bu kadar çok köpeğin yaşadığı ve hepsinin el üstünde tutulduğu bir ülkede, lüks köpek çantası yapma fikri beni çok heyecanlandırdı," diyen Ertürk'ü haksız çıkarmadı. Evcil hayvanlar için yapılan tüketim tüm dünyada hızla artıyor. Amerikalılar 2006 yılında kedi-köpekleri için yaklaşık 38.4 milyar dolar harcamış. ABD'deki evlerin yüzde 63'ünde en az bir adet dört ayaklı olduğunu dikkatte alsak bile, köpeklerin arka bahçelerdeki kulübelere bağlı durduğu günler geride kaldı. Yeni trend ev hayvanlarını 'şımartmak', kısa ömürlerinin sahiplerinin refah düzeyinde geçmesini sağlamak.

OTELDE MANİKÜR
Bugüne kadar yemek ve sağlıktan oluşan evcil hayvan harcamalarına her gün yeni kalemler ekleniyor. Tam kedi-köpek kuaförleri fikrine alışmaya başlarken, onlar için 'spa'lar açılıyor, fitness merkezleri kuruluyor, 'obez köpeğinize' (Amerika'daki köpeklerin yüzde 5'i obez, yüzde 30'u ise ideal kilosunun üzerinde) yönelik diyet programları hazırlanıyor. Bunlar da yetmiyor, ünlü bir ilaç firması köpekler için zayıflama ilacı çıkarıyor. Özel masajlar ve hayvanlara özel otellerde lüks hafta sonu 'kaçamaklarının' ise artık lafı bile edilmiyor. Sahipleriyle gezebilen şanslı köpekler geceliği 125 dolardan Sarasota Ritz Carlton'da konaklayabiliyor. Bir 220 dolara daha kıyarsanız Ritz, köpeğinize özel gurme yemekler, odada masaj, manikür, hatıra fotoğrafı gibi hoşluklar da sunuyor.

KÖPEK DEFİLELERİ
Bunca harcama arasına giyimi de eklemek şart. Paul Mitchell, Origins, Harley Davidson ve Old Navy gibi markalar bir süredir köpeklere yönelik koleksiyonlar hazırlıyor, New York'ta köpek defilesi düzenleniyor. www.pawpalaceonline.com'da her çeşit kıyafet ve aksesuarı bulmak mümkün. Cadılar Bayramı'nda ise köpek kostümü işi çığırından çıkıyor. Sokakları Elvis Presley, Star Wars karakterleri, Batman ve Süpermen kılığındaki köpekler dolduruyor! Şu sıralar 'Zoomergear'ın ürettiği kasketler ile Ruth Regina marka köpek peruklarının da köpekler arasında oldukça 'in' olduğunu hatırlatalım! 'Hayta' köpekler için de çeşitli ürünler düşünülmüş. Hollandalı bir girişimcinin ürettiği Kwispelbier, köpek birası olarak satılıyor. Özel bira esansı ve maltla yapılan içkinin bir diğer benzeri ise Happy Tail Ale. Köpeğiniz alkol kullanmıyorsa, kendisini biftek, ciğer, tavuk veya kuzu esanslı 'The Original K9 Water' sularıyla da mutlu edebilirsiniz.

SİGORTA OLUYORLAR
Yükselen bir diğer trend ise evcil hayvanlar için sigorta. Kimi sigorta şirketlerine yapacağınız aylık 10 ile 80 dolar arasındaki ödemelerle, kedi-köpeklerinizi kaza, hastalık, diş tedavisi ve davranış bozukluklarına karşı sigortalayabiliyorsunuz. Davranış bozuklukları ve stres de önemli harcama kalemlerinden. Psikologlar, Chill Pills gibi aminoasit içeren stress ilaçları, spa'lar ise tedavi için emirlerine amade. www.handicappedpets. com adresinde engelli hayvanınız için her türlü ürün ve servisi bulabilirsiniz. Tabii en kötü senaryo da düşünülmüş. www.coffins.co.uk adresindeki site, hayvanlar için yedi değişik boyutta tabut üretimi ve satışı yapıyor.

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 New York'ta olmak ya da olmamak
 Her şey çanta için
 Korku dolu çantalar
 Bu çağrı başka türlü söylemek isteyenlere...
 Eşkıya dünyaya hükümdar...
 40 yaşında da hiperaktif olabilirsiniz
 Kylie'nin son seferi
 !f İstanbul kışkırtıyor
 İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
 Kült filmlerin kült yazarı
 Kanser tedavisinde Çin'e giden yol
 Avrupa Yakası'nın en Avrupai semti: Nişantaşı
 2007'de hem isimleri hem cisimleri olacak
 Mojo Bar'dan Barda'ya transfer
 Yalın ve duyarlı dokunuşlar
 IKEA'dan centilmence hareket
 'Yeşim'le konuşarak boşanırız...'
 'Sanem'le aramızda etkilenme vardı ama aşk yoktu'
 Karşınızda sahaların 'Yakışıklı 11'i
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklarda takıntılar sorun...
ALİ POYRAZOĞLU
Savaş Dinçel ve saz arkadaşları
TUHAF bir oda...
SUNAY AKIN
Boş koydu delikleri...
UYGARLIK, insanın dağları...
Manzara karın doyurur mu?
Doğatepe'de Fatih Köprüsü bütün görkemiyle ayaklarınızın altında. Rumeli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.